Komercijalni svemirski letovi

Started by Bred, 28-03-2008, 16:04:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Kompanija Ekskor tvrdi da æe uz pomoæ aviona-¹atla moæi da odvede ljude u turistièki obilazak Zemljine orbite.

Probna letelica za komercijalne svemirske letove uspe¹no je zavr¹ila svoj prvi let. Ipak, turisti æe moæi da odu u svemir tek nakon dodatnog razvoja, koji mora da smanji cenu leta. Prototip svemirskog avina nazvan je "Ris" i 2. marta leteo je iznad kalifornijske pustinje Mohavi na visini od 70.000 metara. Prvi let u svemir sa turistima mogao bi da se dogodi za 10 godina.

"Mislim da æe se prvi let dogoditi negde izmeðu 2015. i 2020. Mislim da neæe biti gu¾ve kao na aerodromima, ali za ovakve letove uvek æe biti klijenata. I bar æe jedna komapnija izvuæi nekakav profit", ka¾e D¾on Logsdon sa Univerziteta "D¾ord¾ Va¹ington".

Ipak, izlete u svemir sebi æe moæi da priu¹te samo bogati ljudi. U kompaniji Ekskor ka¾u da je to bolje od svih zemaljskih destinacija.

"Oni imaju vi¹e novca nego vremena. Bogati mogu lako da priu¹te safari u Africi za dvesta hiljada dolara, ali za to nemaju vremena. Ovaj let se de¹ava tokom jednog dana, a iskustvo ostaje za ceo ¾ivot", rekla je investitorka Ekskora Ester Dajson.

Dosada¹nji turistièki letovi u svemir ko¹tali su vi¹e od 20 miliona dolara. Podrazumevali su pun astronautski trening i poletanje u standardnim raketama sa ruskih kosmodroma.

b92

_d.0.t_