Slobodan softver na srpskom jeziku

Started by Bred, 07-04-2008, 13:23:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ministarstvo za telekomunikacije i informatièko dru¹tvo je pro¹le nedelje u Privrednoj komori Srbije predstavilo projekat lokalizacije slobodnog softvera. Rezultat su domaæe verzije neophodnih programa, besplatne za upotrebu i dostupne svima.

Tijana Todoroviæ

Najpre da defini¹emo slobodan softver? U pitanju je softver kojeg krase èetiri slobode: kori¹æenje programa bez ikakvih ogranièenja, uvid u naèin funkcionisanja programa (programski kod je dostupan) radi shvatanja njegovog funkcionisanja ili modifikovanja, redistribucija kopija, kao i unapreðivanje programa i objavljivanje unapreðenja, kako bi cela zajednica imala koristi.

Ponekad se pojmovi slobodan softver i otvoreni kod izjednaèuju iako nemaju isto znaèenje, a za softver koji po¹tuje èetiri navedene slobode treba koristiti termin slobodan softver.

Lokalizacija oznaèava prevoðenje softvera na lokalni, u ovom sluèaju srpski, jezik. Projektom lokalizacije Ministarstva za telekomunikacije i informatièko dru¹tvo obuhvaæeni su GNU/Linux operativni sistemi Fedora i Ubuntu (pojaviæe se u verziji srbLinux), OpenOffice.org, Mozilla Firefox i Tunderbird, i kreiranje njihovog interfejsa u æiriliènim i latiniènim verzijama.

Fedora 8 je poslednja verzija ove distribucije GNU/Linux operativnog sistema, koji svako mo¾e slobodno da koristi, menja i redistribuira. Za bli¾e upoznavanje sa Fedorom posetite portal lokalne zajednice korisnika. Na prezentaciji u Privrednoj komori Srbije, prof. dr Du¹an Starèeviæ i Bojan Jovanoviæ sa Fakulteta organizacionih nauka prezentovali su lokalizaciju Fedore 8 koja nije u potpunosti prevedena na srpski jezik, ali je posao 99% zavr¹en. Ukoliko ¾elite da probate lokalizovanu Fedoru 8 kliknite ovde.

Lokalizaciju kancelarijskog paketa OpenOffice.org predstavio je prof. dr Du¹ko Vitas sa Matematièkog fakulteta u Beogradu. U pitanju je potpuno re¹enje potreba graðana i preduzeæa za pripremom teksta, tabelarnim proraèunima, kreiranjem upeèatljivih prezentacija... Paket pru¾a moguænosti poput Microsoft Office paketa, a besplatan je i slobodan. Osim ¹to koristi otvoreni format dokumenata (ODF) prepoznaje i rasprostranjene formate MS Officea. Lokalizovanu verziju OpenOfficea 2.4 za Windows i GNU/Linux operativne sisteme mo¾ete pronaæi ovde.

Programe Mozilla Firefox (pregled web prezentacija ) i Mozilla Thunderbird (paket za e-po¹tu) prikazao je prof. dr Dragan Jankoviæ sa ni¹kog Elektronskog fakulteta. Instalacije verzija prilagoðenih srpskom jeziku, nazvane Srbzila i Gromoptica, mo¾ete preuzeti ako kliknete ovde. Projekat lokalizacije Ministarstva za telekomunikacije pribli¾io je osnovne raèunarske programe malim firmama, ¹kolama, dr¾avnim institucijama i graðanima, odnosno svima onima koji ¾ele da koriste legalan softver za koji ne moraju da plate. Istovremeno, time su omoguæili podizanje nivoa kori¹æenja raèunara svima koji engleski jezik znaju lo¹e ili nimalo.

b92