Napravljen èip za otkrivanje virusa

Started by Bred, 07-10-2008, 18:36:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Blic online - NY Times | Foto:nationalgeographic.com 

D¾ozef DeRizi (39), molekularni biolog i biohemièar, profesor Univerziteta u Kaliforniji i dobitnik presti¾ne Hejnzove nagrade za tehnologiju, napravio je takozvani Viro-èip, koji uvelike poma¾e istra¾ivaèima da dijagnostifikuju virusne infekcije.

Preciznije reèeno, DeRizi je napravio robota koji je sklopio èip, stakleni umetak na kojem su od¹tampani deliæi DNK svakog poznatog virusa, ¹to je oko 22.000 razlièitih nizova. Ne samo to, Viro-èip ima i sposobnost da otkrije nepoznate viruse, zavisno od njihove evolucije. S obzirom na to da se virusi razvijaju i menjaju, dovoljno je da potra¾i gene koji nisu evoluirali tokom vremena.
DeRizi je jo¹ 2003. napravio verziju Viro-èipa kojim je uspeo da  u roku od 24 èasova potvrdi da je uzorak SARS-a kojeg su ispitivali novi korona virus.
Pet godina unazad, ovo je bilo nezamislivo. Nauènik smatra da vi¹e neæe biti virusnih epidemija koje se neæe moæi identifikovati. Ovo, na¾alost, ne znaèi i da æe se odmah pronaæi lek, ali æe lekari sada biti u stanju da brzim dijagnostifikovanjem spreèe ¹irenje bolesti.