Vodonik mo¾e da se izdvaja direktno iz teènog goriva

Started by Bred, 02-04-2008, 11:58:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ðorðe Putiæ
Va¹ington
01/04/2008
   

Mnogi nauènici veruju da je vodonik gorivo buduænosti. Nezgoda je u tome ¹to ga na zemlji nema u prirodnom stanju veæ mora da se izdvaja - najèe¹æe iz prirodnog gasa - za ¹ta je potrebno utro¹iti energiju iz nekog drugog izvora. Sada¹nje metode jo¹ nisu dovoljno ekonomiène da bi vodonik zamenio teèna fosilna goriva.

Ali, kako bi bilo kada bi se taj element izdvajao direktno iz teènog goriva? Amerièka kompanija Inovatek (InnovaTek) tvrdi da njen pronalazak - nazvan mikrokanalni reaktor - mo¾e na ekonomièan naèin da izdvaja vodonik iz biodizela ili bilo kog drugog teènog goriva.

Pomenuti ureðaj izgleda kao èelièna ploèa velièine kvadratnog decimetra, sa mikroskopski sitnim rupicama. Uz odreðene katalizatore, ovaj jednostavan ureðaj mo¾e da izdvaja vodonik iz dizela, benzina, biljnog ulja, glicerina i mnogih drugih teènih goriva. Ploèa je te¹ka svega oko pola kilograma, a vi¹e ploèa povezanih u sistem izdvajaju do 600 litara vodonika u minuti, koji mo¾e odmah da se sprovodi u vodoniène æelije koje proizvode struju.

To znaèi da bi vozila na vodonik, umesto da nose u sebi cilindre za taj gas pod visokim pritiskom, mogla i dalje da imaju rezervoare za teèno gorivo iz koga bi se u samom vozilu izdvajao vodonik. To bi istovremeno eliminisalo potrebu izgradnje ogromnog broja specijalnih cisterni i pumpi za punjenje automobila vodonikom.

Kompanija Inovatek se nada da bi njen pronalazak mogao da poène da se primenjuje veæ kroz dve godine.

voanews.com