Prodaja lekova ostvarila prihod od 640 milijardi dolara u prethodnoj godini

Started by Bred, 09-05-2008, 14:16:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

«Sve ¹to radimo, proizvodi taj oseæaj vraæanja usluge».

Ahari je svedoèio pred Odborom amerièkog Kongresa koji je ispitivao uticaj farmaceutske industrije. On ka¾e da je zapo¹ljavanje ljudi koji lepo izgledaju glavni deo marketin¹ke strategije.

«Oni tragaju za fizièkim ikonama, èirliderkama, biv¹im sportistima, biv¹im vojnicima, ljudima koji zaista predstavljaju ideal ¾enstvenosti ili mu¹kosti – delom i zato ¹to seksepil privlaèi.

Kardiolog D¾efri Keren ka¾e da je bio iznenadjen koliko je jedna predstavnica farmaceutske firme znala o njegovim pacijentima i njegovoj klinici.

«To mi je pokazalo koliko daleko oni mogu da idu kako bi mi prodali svoj proizvod i, u osnovi, koliko su oni pametniji od mene,» ka¾e on.

Kritièari zdravstvene za¹tite ka¾u da strategija prodaje ukljuèuje promovisanje najnovijih i najskupljih lekova koji su se upravo pojavili na tr¾i¹tu. Predstavnici farmaceutskih kompanija, ka¾u oni, èesto zaboravljaju da spomenu sporedne efekte ili rizike tih novih lekova. Doktor D¾eri Ejvorn je iz Medicinske ¹kole univerziteta Harvard.

«Sve ¹to oni zaista ¾ele od vas je da poènete da prepisujete vi¹e proizvoda njihove kompanije, bilo da su oni bolji za va¹e pacijente ili ne,» ka¾e on.

Mard¾ori Pauel, portparolka farmaceutskog udru¾enja nagla¹ava da predstavnici kompanija moraju èvrsto da se dr¾e pravila industrije.

«Oni prenose medicinske i nauène informacije lekarima i ostalim ljudima u lekarskoj ordinaciji,» istièe ona.

Neki lideri u amerièkom Kongresu ka¾u da amerièka vlada treba da uèini mnogo vi¹e kako bi snabdela lekare izbalansiranim informacijama o lekovima koje prepisuju. Industrija zdravstvene nege navodi da se njeni predstavnici samo trude da promovi¹u proizvode koji spasavaju i produ¾avaju ¾ivot onima kojima su potrebni.


voanews.com