Zabrana alkohola trudnicama

Started by Bred, 20-03-2007, 17:20:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
London -- Uprkos protivljenjima i pozivanju na zdravu pamet pri konzumiranju, vlasti Velike Britanije zvanièno su trudnicama zabranile alkohol.

Oni su zvanièno upozorili Britanke da ne konzumiraju alkoholna piæa tokom trudnoæe, ali ni u periodu zaèeæa, odnosno èim prestanu da koriste kontracepciju. Upozorenja o opasnostima konzumiranja alkohola po majku i dete naæi æe se ubuduæe na fla¹ama vina, piva i ¾estokih napitaka u toj zemlji.

Britanci su dosad smatrali da alkohol u manjim kolièinama tokom trudnoæe ne mo¾e da ¹teti, ¹to je podr¾avalo i ministarstvo zdravlja, ali je taj stav radikalno promenjen u mi¹ljenje da je svaki gutljaj nekog alkoholnog piæa opasan i za dete i za majku, ali i da smanjuje moguænost zaèeæa.

Jedan od zdavstvenih problema koji se javlja kod beba èije majke konzumiraju alkohol tokom trudnoæe jeste tzv. fetusni alkoholni sindrom, koji mo¾e da izazove veoma te¹ka cerebralna o¹teæenja.

To oboljenje koje pogaða svaku 100. bebu, a kod svake treæe na 1.000 izaziva mo¾dane poremeæaje, mo¾e biti posledica uzimanja èak i veoma male kolièine alkohola tokom trudnoæe.

U novoj kampanji se savetuje majkama da potpuno izbegavaju konzumiranje alkohola tokom trudnoæe, dok se oèevima savetuje da ga ¹to manje konzumiraju i da izbegavaju reèenice poput one "Jedna èa¹a ¹ampanjca, da nazdravimo, ne mo¾e da ¹kodi", objavila je francuska ¹tampa.

lane

Нисам знала да може толико да шкоди само једна чаша...
Мислим, претеривање увек шкоди, али гутљај...  :hm

Мада, ја сам увек за то да труднице много пазе шта и колико једу и пију, једноставно да много пазе на себе (самим тим и на бебу).
Никада не треба радити нешто ако постоји и мала шанса да може да штети...

Wolf

Ma i ne treba da piju za vreme trudnoce.
Onda dete kasnije bude alkos :shock

Dukica

Мислим и да је Мирослав на вежбама из
фармакологије причао како једна јединица
алкохола дневно , илити једно пиво, чаша
вина, чашица ракије, поготово у првом
триместру трудноће, може довести до горе
поменутог ФАСа...
Ал мени није јасно следеће-
како , нпр. ако се затрудни и не знаш првих месец дана
а наставиш да циркаш, јер немаш појма да си у
другом стању?
Како то онда? :shock

lane

Па онда никада не треба да пијеш, за сваки случај! :K

Ако не знаш, то је онда безвезе, не можеш много тога да урадиш по том питању... :roll:
Али, мени нису јасне оне које знају да су трудне, а и даље пуше и пију!!! :hm

MiKy

recimo i ivaj clanak se odnosi na one koje planiraju trudnocu...a ako se desi neplanirano... :LjObratite paznju na vase navike. Ukoliko pusite najbolje vreme da se oslobodite ove lose i stetne navike je pre nego sto ostanete u drugom stanju. Nije samo mamino pusenje opasno po bebu, indirektno udisanja nikotina iz tatine cigarete takode moze nepovoljno da utice na rast bebe. Zato bi i ocevi trebalo da prestanu da puse, ili bar da broj cigareta svedu na minimum. Nenormalnosti u razvoju ploda mogu da se pojave i ukoliko roditelji koriste kokain, LSD, heroin ili druge druge. Ali i preterane kolicine alokohola deluje vrlo nepovoljno na pravilan rast i razvoj.

pa kolege ukoliko vam ne ide fax evo recepta da ZAMENITE MANJI PROBLEM VECIM  :wink:

ukoliko zelite da zatrudnite, mnogi satrucnjaci preporucuju da je "misionarska " poza (muskarac iznad zene) najbolja za "pravljenje dece".Teorija kaze da ova poza dozvoljava najdublju penetraciju. Stavljanje jastuka ispod zenine straznjice ce takode pomoci uspesnom susretu jajne celije i spermatozoida. Vasa sansa da zatrudnite povecace se i ukoliko 30 minuta posle odnosa ostanete nepokretno da lezite na ledima.
da ne bi bilo :OFF ako primenite ovaj recept nemojte piti alkohol  :lol:

Masha

Mislim da je veoma neodgovorno pusiti i piti za vreme trudnoce. Ja sam pusac i pijem alkohol s vremena na vreme, ali svakako mi ne pada na pamet da to radim kada budem bila trudna. Sve faktore rizika po zdravlje bebe treba svesti na najmanju mogucu meru, a cigarete i alkohol su nesto sto zavisi iskljucivo od majki tako da to ne treba ni dovoditi u pitanje.

Wolf

Quote from: masha on 20-03-2007, 20:09:04
Mislim da je veoma neodgovorno pusiti i piti za vreme trudnoce. Ja sam pusac i pijem alkohol s vremena na vreme, ali svakako mi ne pada na pamet da to radim kada budem bila trudna. Sve faktore rizika po zdravlje bebe treba svesti na najmanju mogucu meru, a cigarete i alkohol su nesto sto zavisi iskljucivo od majki tako da to ne treba ni dovoditi u pitanje.
Zbog ovoga ce svaka majka da te pozeli za svog sina :K

Masha

Quote from: Wolf on 20-03-2007, 20:14:54
Quote from: masha on 20-03-2007, 20:09:04
Zbog ovoga ce svaka majka da te pozeli za svog sina :K
Hhahahah ili svaki sin za majku hahahahahaha. Mada, ono tvoje bolje zvuci.

Maslacak

Problem je sto taj FAS nije dozno zavistan i sto kod nekih majki i posle jednog gutljaja beba moze da se rodi ozbiljno ostecenog mozga, a kod nekih majki-teskih alkosa, da bebi ne bude apsolutno nista... Tako da se to nikad ne zna.
Veoma je neodgovorno pusiti, a i piti alkohol u prisustvu i odraslije dece, pa to vecina roditelja, naravno, ignorise...tako da sto se mene tice, i nema neke velike razlike u neodgovornosti izmedju pusenja i pijenja kad si vec roditelj, ili u trudnoci...

Masha

Pa naravno da je podjednako neodgovorno pusiti u trudnoci i duvati dim u facu svog deteta dok se igras sa njim. Ja se uvek sokiram kada vidim mamu ili tatu kako u jednoj ruci drze bebu, a u drugoj cigaretu.  :shock