Sve manje visokoobrazovanih

Started by Bred, 17-04-2008, 12:08:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Beograd -- Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj je tokom poslednjih 15 godina opao broj visokoobrazovanog stanovni¹tva, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Bo¾idar Ðeliæ.

Na debati "Obrazovanje i razvoj ljudskih resursa Srbije" u beogradskom Sava centru, Ðeliæ je naglasio da samo sedam odsto stanovnika ima visoku struènu spremu, da 22 odsto stanovni¹tva Srbije starijeg od 15 godina ima nepotpuno osnovno obrazovanje i 24 odsto ima zavr¹enu samo osnovnu ¹kolu.

"Posebno je lo¹a situacija u seoskim sredinama i romskim naseljima. Oko 20 odsto dece sa sela i polovina dece iz romskih nasenja nikada ne bude upisana u ¹kolu", naveo je Ðeliæ i dodao da u Srbiji postoji oko hiljadu osnovnih ¹kola sa manje od sto ðaka.

Potpredsednik Vlade Srbije je naglasio da je "za dolazak stranih investitora u Srbiju bitan i nivo obrazovanja u dru¹tvu, koliko se govore strani jezici, kao i to koliko je narod spreman da prima nove ideje.

"Potrebno je definisati razvojni okvir za obrazovanje i uskladiti obrazovnu politiku sa ostalim priporitetima dru¹tva", zakljuèio je Ðeliæ.

Ministar provete Zoran Lonèar se zalo¾io za postizanje sveobuhvatnog dru¹tvenog konsenzusa o tome kojim putem treba da ide razvoj obrazovanja u Srbiji.

"Obrazovanje se ne sme ostaviti na milost i nemilost politièkim de¹avanjima i izbornim rezultatima", poruèio je Lonèar.

Prema njegovim reèima, jedan od prioritetnih zadataka nove vlade trebalo bi da bude i dono¹enje nacionalne stragetije obrazovanja.

"Obrazovanje treba da bude u sredi¹tu ekonomiih reformi Srbije", rekao je Lonèar.

On je ukazao na to da svake godine u Srbiji ostane slobodnih deset hiljada mesta u srednjim ¹kolama i naveo da ðake treba privuæi da upisuju srednje ¹kole.

Zala¾uæi se za razvoj obrazovanja, Lonèar je ukazao i na neke disproporcije i izrazio èuðenje ¹to je u 2008. godini iz Nacionalnog investicionog plana za obrazovanje predviðeno 1,26 milijardi dinara, dok æe u ¾ièare biti investirano tri milijarde.


b92