Fiksna i mobilna mre¾a u jednoj

Started by Bred, 20-04-2008, 13:17:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. |
Fiksna i mobilna mre¾a u jednoj

Mobilni telefoni uskoro æe moæi da koriste mobilnu mre¾u na otvorenom, a fiksnu mre¾u u zatvorenim prostorijama. Na taj naèin mobilni ima iste funkcije, ali su tro¹kovi telefoniranja manji. Briti¹ telekom (BT) i Telekom Italija (TI) veæ testiraju razlièite naèine konvergencije dve grane telefonije.

Fiksna i mobilna telefonija, mre¾e druge i treæe generacije, fiksni i mobilni telefoni, dve vrste operatora koje rade u svakoj zemlji u svetu... Otvaranje i pu¹tanje u rad bilo koje mre¾e mo¾e ko¹tati i milione evra. Operativni tro¹kovi su veliki, pogotovu kad se uzme u obzir razvoj telekomunikacija, samim tim razvoj nove opreme i nadogradnja. Sama mobilna telefonija je veæ na poèetku ovog veka unapredila svoj sistem mre¾om treæe generacije, odskoro i HSDPA tehnologijom. Razvoj telekomunikacija je, meðutim, veoma brz i nepredvidljiv, dok ostale industrije ne bele¾e takav rast. Kao ekonomski isplativo, ali i krajnje praktièno re¹enje javlja se ideja o sinergiji fiksne i mobilne telefonije. Reè je o konvergenciji razlièitih usluga, pre svega, usluga fiksne i mobilne telefonije, u cilju kreiranja jedinstvenog re¹enja koje æe biti jednostavno i praktièno za korisnike.
U poslednjih par godina, komunikacija putem mobilnog telefona se sve vi¹e pomera iz otvorenog prostora u zatvoreni, u stanove, kancelarije... Predviða se da æe se u 2008. godini vi¹e od 70 odsto razgovora obavljati upravo u zatvorenim prostorijama. Operatori imaju novi izazov - da osmisle najbolje re¹enje za mre¾nu pokrivenost kako otvorenog, tako i zatvorenog prostora. Jedno od inovativnih re¹enja jesu femto bazne stanice, pogodne za postavljanje unutar prostorija zbog svoje velièine i funkcionalnosti.
Femto bazne stanice bi bile u moguænosti da pokriju signalom celu zgradu, a povezivale bi se na ADSL prikljuèke za fiksnu telefoniju. Na taj naèin zgrada bi imala svojevrsnu mini baznu stanicu i ¹tedela bi kapacitete veæih baznih stanica koje pokrivaju to podruèje. Neki od problema koji treba prevaziæi za sada su smetnje, pozadinski ¹umovi, kao i kapaciteti mini baznih stanica. Stoga se smatra da æe koncept sa femto baznim stanicama biti primenjen u buduænosti jer on omoguæava da sa bilo kojim 3G telefonom (kasnije i sa 4G telefonom) kada uðete u zatvorenu prostoriju koristite prednosti fiksne mre¾e.
Atraktivno re¹enje za konvergenciju mobilne i fiksne telefonije je i jedinstveno re¹enje mobilnog i fiksnog aparata. Prateæi trendove u mobilnoj komunikaciji, veliki svetski operatori kao ¹to su Briti¹ telekom (BT) i Telekom Italija (TI) veæ testiraju razlièite naèine konvergencije dve grane telefonije. Naime, mobilni telefon koristi mobilnu mre¾u kad se nalazi na otvorenom, a u prostorijama Wi-Fi (be¾iènu) tehnologiju kojom se povezuje na ADSL prikljuèak i tako koristi kapacitete fiksne telefonije. Mobilni aparat bi tako i dalje imao sve iste funkcije, dok bi tro¹kovi bili manji. Za funkcionalnost telefona poslu¾ile bi razlièite aplikacije sa interneta (klijent za slanje SMS i MMS poruka, za pretra¾ivanje interneta itd.). Velika prepreka za masovnu primenu ovog re¹enja su upravo mobilni aparati, jer za sada mali broj proizvoðaèa opreme pravi telefone koji imaju sve potrebne nadogradnje za povezivanje na Wi-Fi tehnologiju, a oni su najèe¹æe i skuplji od klasiènih mobilnih telefona.
Jednostavnost, praktiènost i u¹teda samo su neke od pogodnosti koje konvergencija fiksne i mobilne telefonije pru¾a svim korisnicima. U svakom sluèaju, izvesna je buduænost postojanja samo jednog personalnog telefona.

blic