Inicijativa za medicinska otkriæa

Started by Bred, 07-08-2008, 13:53:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

... nastavak sa naslovne strane ...

Na poèetku treba pronaæi sastav molekula koji je aktivan protiv bolesti. Mnogi poku¹aji propadnu i mnoge gre¹ke se naprave dok se ne otkrije skup molekula koji je delotvoran.

Zatim, mora se dokazati da je taj molekularni sastav bezbedan i efikasan. Ovo istra¾ivanje sprovodi se na ¾ivotinjama. Ako su rezultati pozitivni, testiranje se nastavlja.

Samo nekoliko lekova koji su kandidati za tr¾i¹te dolazi do ove faze. Ispitivanje se sada sprovodi na ljudima, zdravim dobrovoljcima. Ono treba da poka¾e da li je lek toksièan ili nije, zapravo koliko je bezbedan.

Sledeæe istra¾ivanje ukljuèuje pacijente. Tokom ove faze procenjuje se koliki je period oporavka, testira se delotvornost leka.

Do sada se dosta toga zna o leku i on se daje velikom broju pacijenata - stotinama hiljada ljudi. Ovo je korisno zato ¹to se mo¾e otkriti da li postoje ne¾eljeni efekti. Tek kada se zavr¹e sva ova ispitivanja, lek dobija odobrenje da se mo¾e prodavati, ali i nakon toga prati se njegovo dejstvo.

Evropska komisija i udru¾enje farmaceuta ¾ele da izmene ovaj restriktivan proces, zbog èega su pokrenuli Inicijativu za medicinske inovacije.

"Kroz ovu inicijativu, ¾elimo da razvijemo metode koje æe znatno skratiti ispitivanja i smanjiti tro¹kove, kako bi lekovi bili br¾e dostupni pacijentima", rekao je Oktavi Kvintana iz Evropske komisije.

Ova inicijativa okupiæe sve zainteresovane na jednom mestu: Evropsku komisiju, zakonodavce, industriju, male kompanije, univerzitete i udru¾enja pacijenata.

"Povezivanje je veoma va¾no. Poslednjih godina pokrenuli smo mnogo projekata, a neke je podr¾ala Evropska unija. Ono ¹to ovu inicijativu razlikuje od ostalih je to ¹to okuplja sve zainteresovane strane na jednom mestu", ka¾e Simon Lavston sa Kraljevskog koled¾a u Londonu.

Za ovaj projekat æe do 2013. biti utro¹eno dve milijarde evra. Struènjaci se nadaju da ce pobolj¹ati razmenu informacija i znanja, kao i kvalitet lekova.

"Na¹ glavni cilj je da poveæamo sigurnost i delotvornost lekova. ®elimo da smanjimo tro¹kove i nepotreban rizik za pacijente", kazao je Karlo Inserti iz Inicijative za medicinske inovacije.

Inicijatori projekta nagla¹avaju da se samo saradnjom svih sektora mo¾e doæi do medicinskih otkriæa koja æe ubrzati leèenje pacijenata.

b92