Nemci napravili veliki prodor u istra¾ivanju Alchajmera

Started by Bred, 26-04-2008, 15:39:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Tanjug |
Nemaèki istra¾ivaèi napravili su prodor u razvijanju metoda leèenja Alchajmerove bolesti, ali moguæe je da njihovo otkriæe ne poène da se primenjuje èitavu deceniju.

Struènjaci drezdenskog Instituta Maks Plank za molekularnu biologiju æelija i genetiku, razvili su tehniku inhibiranja beta-sekretaze - enzima za koji se danas zna da predstavlja glavni uzrok senilnog propadanja mozga, objavila je agencija DPA. Nemaèki istra¾ivaèi koriste izvesno "sidro" kojim se jedinjenje koje inhibira pomenuti enzim "sme¹ta" u mo¾dano tkivo mi¹a, posle èega ¾ivotinja ne podle¾e mi¹ijoj verziji Alæajmerove bolesti.
U izve¹taju iz Drezdena stoji da je uno¹enje inhibitora beta-sekretaze u samu membranu mo¾danih æelija "enormno poveæao njegovo blagotvorni dejstvo".
Kaj Simons, biv¹i direktor Instituta Maks Plank, ka¾e da ovaj metod predstavlja veliki prodor u istra¾ivanju Alæajmerove bolresti, ali upozorava da ne treba gajiti preterana oèekivanja.
Po njegovom mi¹ljenju, biæe potrebno najmanje 10 godina da se razvije prihvatljiva terapija u kojoj bi se koristio pomenuti metod.

BLIC