Buka u Beogradu opasna po zdravlje

Started by Bred, 26-04-2008, 18:40:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Beograd -- Buka muzièkih ureðaja iz kafiæa ozbiljan problem Beograda, struènjaci upozoravaju da je u pojedinim delovima grada veæa od 65 decibela i da utièe na zdravlje ljudi.

Najveæa buka je u centru grada, posebno du¾ ulica Strahinjiæa Bana, Bulevara Despota Stefana, u Brankovoj, Kneza Milo¹a, potom na Adi Ciganliji, na splavovima na Novom Beogradu i u Glavnoj ulici u Zemunu. Struènjaci upozoravaju da je buka u tim delovima Beograda uzrok i lo¹ijih meðuljudskih odnosa, èe¹æih sudskih sporova i menjanja mesta stanovanja.

"©tetan uticaj buke na zdravlje èoveka ogleda se u poveæanju stresnih hormona i riziku od arterijske hipertenzije, ometanju spavanja, glavobolji, nervozi i dekoncentraciji, a u radnoj sredini o¹teæenjem sluha i smanjenjem kvaliteta ¾ivota uop¹te", ka¾e redovni profesor na Katedri za higijenu i medicinsku ekologiju na beogradskom Medicinskom fakultetu Goran Belojeviæ.

U beogradskoj komunalnoj inspekciji navode da redovno kontroli¹u buku u ugostiteljskim objektima i da su u pro¹loj godini podneli 100 prijava za taj prekr¹aj.

Zbog uèestalih ¾albi graðana koji ¾ive u blizini brojnih kafiæa, Gradska uprava je predlo¾ila da se komunalnim inspektorima daju veæa ovla¹æenja, kako bi mogli da zabrane upotrebu muzièkih ureðaja koji emituju buku veæu od dozvoljenih standarda.

Inspektori bi, ka¾u u toj upravi, trebalo da imaju ovla¹æenja i da zabrane upotrebu preglasnih ureðaja, kao i obavljanje delatnosti ukoliko vlasnik objekta nema re¹enje nadle¾ne slu¾be kojim se utvrðuje da su sprovedene mere za¹tite od buke.

Problem je, meðutim, ¹to vlasnici nekih ugostiteljskih objekata i pored izreèenih mera nastavljaju da remete mir graðana, a muzièki ureðaji instalirani u njima rade punom snagom i stvaraju buku preko dozvoljenog nivoa u ¾ivotnoj sredini, rekli su u toj upravi.

b92