Poèelo izdavanje biometrijskih L.K.!

Started by darusaz, 14-04-2008, 20:36:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

darusaz

Број: 99/08
14. 4. 2008.

Министарствo унутрашњих послова je данас, 14. априла, у Полицијској управи за град Београд, као и полицијским станицама са подручја ове Управе, почело пријем захтева за издавање личних карата на новом обрасцу, у складу са Законом о личној карти. У осталим полицијским управама пријем захтева почеће 21. априла 2008. године, са роком издавања од 15 дана од дана подношења захтева.

На шалтерима где се врши пријем захтева истакнут је списак документације потребне за подношење захтева за издавање личне карте.

Увођењем новог идентификационог документа - личне карте, обезбедиће се смањење могућности фалсификовања и злоупотребе самог документа, поуздано и безбедно остваривање функције аутентичности власника документа, заштита интегритета података и непорецивост и заштита тајности података.

Личне карте издате на старом обрасцу важиће до половине 2011. године.

Преузето са презентације МУП РС

НАПОМЕНА: Због значаја ове информације, намерно је постављена као нова тема. Бредли, споји је са оригиналном темом везаном за личне карте за једно 2 дана.  :wink:

dirigent

       Ako vec moram da kupujem robu obelezenu bar kodom (koji gle Cudesa na tri kljucna mesta uvecanom linijom oznacava brojeve 6 6 6), ne moram zarad iste slucajnosti (koja nema veze ni sa cim) da stavljam svoje ime u kontekst onoga sto je neka budala (mislim da se zvase Jovan) u nekim svojim zanesenjackim vizijama pre par hiljada godina pominjala... 

darusaz

Процедура за нову личну карту

Ево овако, да вам пренесем из прве руке, пошто данас предадох захтев.  .blah.

Од докумената потребни су вам:

  • извод из матичне књиге рођених (за Београд је 230,00 динара)
  • уверење о држављанству РС (за Београд је 380,00 динара)
  • 1 фотографија не старија од 6 месеци димензија 5x5 cm (то је нов формат)
  • уплата од 226,00 динара на жиро рачун МУП РС
  • уплата од 913,00 динара на жиро рачун НБС

Дакле када дођете са свим овим папирима, љубазна "тета" вас одведе у просторију за издавање личних карти и почиње процедура која траје 20 минута.  :>
Прво вас фотографишу дигиталцем, и то више пута.  :hmm
Затим вам узму дигитални отисак и левог и десног кажипрста, и то по два пута (једаред само ставите на машину, а други пут га ваљате за 180 степени).
Након тога следи дигитални потпис.
Онда љубазна "тета" скенира фотографију коју сте донели, као и извод из МКР и уверење о држављанству. На крају потпишете захтев за издавање личне карте, који исто тако буде скениран.  :> И то је то. Добијете и потврду на папиру да сте поднели захтев и да се јавите за 15 дана.

Умало да заборавим - одмах вас питају да ли хоћете са чипом или без. Цена је наравно иста. ;)

bibi


KaBoom

Znaèi ipak po "amerièkim" standardima. Fotografiju 5x5 tra¾i samo USA ambasada za vizu (izrod), koliko sam upoznat. Pa dobro, æe se slikuvamo 5x5 cm ondak. :>

pereca

A sto donosimo fotku kad nas ionako tamo fotografisu  :hmm

darusaz

Quote from: pereca on 21-04-2008, 12:11:55
A sto donosimo fotku kad nas ionako tamo fotografisu  :hmm
To bih i ja voleo da znam, ali mi "teta" nije delovala raspolo¾eno za odgovore na takva pitanja. Ja sam je upitao da li æe procedura za nove paso¹e biti takva a njen odgovor je bio - ne znam ni ja.  :lol:

pereca

Tako to ide kod nas  :roll:

Kad sam vadila l.k. u Bosni, nisu mi trazili da donesem fotku. Strpali su me u onu kapsulu i skenirali sa svih strana.

darusaz

#8
И коначно - нова лична карта

Click to enlarge (http://www.putfile.com/pic/8110352)  Click to enlarge (http://www.putfile.com/pic/8110353)

Сам процес преузимања нове личне карте траје 15 минута. Наиме прво службеник узима 2 коверте из МУП-а у 29-том на ваше име. У једној је ЛК, а у другој инструкције за коришћење као и ваше корисничко име и ЛИБ (енглески PIN). Коверту са личном картом отвара службеник, а  ви ону са ЛИБ-ом. Чипована лична карта иде у читач на терминалу, а након тога дајете отисак десног кажипрста ради ауторизације. Онда следи некакво чекање од једно 5 минута, након чега ви вршите улазак у систем, уносом свог ЛИБ-а и тиме је процес издавања нове Л.К. завршен. Стару папирну добијате као сувенир, поништену печатом.

Bred