Nemaèki nauènici potvrdili identitet Mona Lize

Started by Bred, 16-01-2008, 13:55:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta | Foto: AFP |

Nauènik nemaèkog Univerziteta u Hajdelbergu prona¹ao je dokaz koji potvrðuje identitet ¾ene na èuvenoj „Mona Lizi” Leonarda Da Vinèija, saop¹tio je taj univerzitet.

Reè je o Lizi del Ðokondo, ¾eni firentinskog trgovca Franèeska del Ðokonda, zakljuèio je Armin ©lehter na osnovu bele¹ki koje je Da Vinèijev prijatelj napisao u jednoj knjizi u vreme dok je umetnik radio na slici.

Otkriæe u rukopisu pronaðenom u univerzitetskoj biblioteci, po svemu sudeæi potvrðuje ono ¹to se dugo verovalo, posebno imajuæi u vidu da se Mona Liza na italijanskom jeziku ka¾e Ðokonda.

Del Ðokondovu ¾enu na slici je prvi 1550. prepoznao italijanski pisac Ðorðo Vazari, koji je ustanovio i da je delo naslikano izmeðu 1503. i 1506, navodi nemaèki univerzitet.

Meðutim, po¹to se Vazari oslanjao na nepouzdane dokaze, postojala je sumnja u pogledu identiteta ¾ene, a Leonardo nije ostavio nikakve bele¹ke o njemu.

Nejasni pokazatelji da je slika nastala 1517, 1525. i 1540. uticali su na produbljivanje misterije. „Jedna od moguænosti bila je da je to fiktivna ¾ena, Leonardov ¾enski ideal”, navodi nemaèki univerzitet i dodaje da ©lehterovo otkriæe stavlja taèku na misteriju.

Na primerku knjige rimskog filozofa Cicerona, Leonardov prijatelj i firentinski zvaniènik Agostino Vespuèi napisao je da je Da Vinèi radio na portretu Lize del Ðokondo. Uz bele¹ku je napisao i datum, oktobar 1503, èime je utvrðeno da je Leonardo tada radio na slici.

blic

Al-Jasmina

Mona Lisa "Kome trebaju obrve" Djokonda  :)):
Fatalna dama Luvra   :happy:

Nekako mi se vise svidjalo da je ona zapravo zenski Leonardo,
ali ionako svaki portret pomalo vuce na osobu koja ga crta...
Znam, licno iskustvo  :wink:




dirigent

Ta slika ima neko neverovatnu energiju koja iz nje isijava. U Luvru je postavljena u jednoj oromnoj prostoriji gde su pored izlozena grandiozna ogromna platna Ezena de la  Kroa i Zerikoa tipa 5x5 metara ...  Velicinom je potpuno neupadljiva , ali njena unutrasnja svetlost zasenjuje sve oko sebe.
    Gledao sam je sa 7-8m daljine i toliko mi je bilo upecatljiva da sam osetio nepotrebnim da je posmatram izbliza.

skydiver


Maslacak

Pa oduvek se zna da je ona ta Liza, samo su neki naknadno ubacivali druge bubice...
Ona je zapravo ljubav jednog Medièija (mislim Kozma), on je i naruèio njenu sliku od Leonarda, a udala se za tog Ðokonda, jer je bila trudna (s Medièijem), a ne seæam se sad za¹to ovaj nije mogao da je o¾eni...
bar je tako nama isprièao vodiè na ekskurziji :K :K :K

pig_am_am