Stagnira broj obolelih od SIDA-e

Started by darusaz, 16-05-2008, 06:15:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

Стагнира број оболелих од сиде

Број умрлих и оболелих од сиде стагнира у Србији захваљујући мерама превенције и лечења, изјавио је јуче министар здравља Томица Милосављевић.

(извор: "Блиц" 16.05.2008.)

Bred

#1
Sutra je Meðunarodni dan seæanja na umrle od side
Autor: Tanjug |

Oboleli od side u Srbiji se, kako ukazuju struènjaci, uprkos sve boljem poznavanju uzroka i naèina preno¹enja te bolesti, suoèavaju sa strahom od odbacivanja i osude, èak i najbli¾ih èlanova porodice, partnera i prijatelja.

Meðunarodni dan seæanja na preminule od side, koji æe u nedelju, 18. maja, biti obele¾en u celom svetu, prilika je da se uka¾e na znaèaj podr¹ke HIV obolelima, kao va¾nog izvora snage koja im je potrebna da bi se nosili sa svakodnevnim problemima koje donosi ta bolest.
Strah od side, koji je prisutan i kod stanovnika drugih zemalja, opravdava se èinjenicom da je u ovom trenutku u celom svetu vi¹e od 33,2 miliona ljudi obolelo od te opake bolesti, od kojih je samo lane umrlo 2,1 milion.
Kako je nedavno upozorila direktorka UNICEF-a za Srbiju i predsedavajuæa UN tematske grupe za HIV/AIDS Judita Rajhenberg, meðu obolelima je i oko dva miliona dece mlaðe od 15 godina, od kojih je u pro¹loj godini umrlo 330.000. U 2007. godini je u svetu inficirano jo¹ 2,5 miliona ljudi, od kojih 420.000 dece.

U Srbiji je, prema podacima Republièkog instituta za javno zdravlje, pro¹le godine registrovano 2.200 HIV pozitivnih, od kojih je 18 umrlo.
Broj umrlih i obolelih od side u Srbiji, prema reèima ministra zdravlja Tomice Milosavljeviæa, stagnira, zahvaljujuæi preduzetim merama prevencije i leèenja. Istakav¹i da je obezbeðena stoprocentna dostupnost terapije, koja je potpuno besplatna, on je upozorio da se na HIV virus testira svega oko èetiri odsto graðana.

Istra¾ivanje koje je organizovala Globalna inicijativa za psihijatriju iz Holandije, u saradnji s Meðunarodnom mre¾om pomoæi iz Beograda, pokazuje da oboleli ¾ive u strahu od diskriminacije, a svoj HIV status ne mogu da saop¹te ni najbli¾im èlanovima porodice. Oboleli od side ne govore o tome ni prijateljima, ni partnerima, jer se boje odbacivanja i osude ili su veoma obazrivi kada odluèuju kome mogu da otkriju svoju bolest.
HIV pozitivan status, ukazuju struènjaci, oznaèava velike promene u ¾ivotu i utièe na oseæanja, raspolo¾enja i promenu slike o sebi, a tugovanje je èesto posle saznavanja HIV statusa i u nekim fazama mo¾e da preðe u depresiju, dok strah od reakcija drugih mo¾e rezultirati napu¹tanjem posla ili samoizolacijom. Gubitak prijatelja koji su preminuli od AIDS-a i i¹èekivanje sopstvenog gubitka zdravlja utièu na pojave epizoda tugovanja, a osobe koje ¾ive sa HIV-om èesto imaju "unutra¹nju stigmu", koja predstavlja oseæaj stida, srama, krivice i straha od diskriminacije koja je vezana za to ¹to su oboleli od te bolesti.

Istra¾ivanje je pokazalo da socijalna podr¹ka, dostupnost slu¾bi, optimizam i uverenje da je moguæe uticati na bolest, predstavljaju va¾ne naèine za prevazila¾enje problema.
Diskriminacija i predrasude su izra¾ene prema raznim dru¹tvenim grupama, poput homoseksualaca, konzumenata droge i drugih riziènih grupa po tu bolest. I meðu zdravstvenim radnicima je prisutna diskriminacija prema HIV obolelima, najèesæe kroz kr¹enje poverljivosti informacija o obolelom.
Najèe¹æi razlozi za to su nedovoljna edukacija zdravstvenih radnika, ali i strah od preno¹enja bolesti, uprkos poznavanju naèina preno¹enja side.
Struènjaci smatraju da je jedan od naèina da se popravi odnos dru¹tva prema obolelima od side zakonska regulativa, odnosno dono¹enje zakona o spreèavanju diskriminacije.

blic

---
mene vise brine ono sto sam procitao u novinama da nema lekova za decu obolelu od hiva a i oni se ne nalaze na pozitivnoj listi ...
:nonono: :ohwell:



[youtube=425,350]u80iJjxsxUE[/youtube]