U Srbiji ¹estina bez osnovne ¹kole

Started by Bred, 13-05-2008, 12:50:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Beograd -- Od oko 7,5 miliona graðana Srbije, bez Kosova, vi¹e od 1,2 miliona nema osnovno obrazovanje, a 3,5 odsto potpuno je nepismeno, pi¹e èasopis "Biznis i finansije".

Prema podacima Zavoda za statistiku, vi¹e od 227.000 ¾itelja Srbije potpisuje se palcem, 126.127 graðana Srbije zavr¹ilo je od jednog do tri razreda ¹kole, dok 898.847 stanovnika ima izmeðu èetiri i sedam razreda osnovne ¹kole.

Rezultati testova èitanja u Srbiji pokazali su da je 40 odsto onih koji se izjasne kao pismeni, u stvari, nepismeno, dok je na testu pisanja taj procenat jo¹ veæi.

Procenat nepismenih u èitavoj Evropi je 1,5 odsto, a u Sloveniji ima oko 0,6 odsto nepismenih.

Vi¹e od polovine odraslih graðana Srbije je, kada je o stepenu obrazovanja reè, u rasponu od nepismenih do nesvr¹enih srednjo¹kolaca - 3,5 odsto stanovni¹tva je nepismeno, 6,5 odsto ljudi nikada nije i¹lo u ¹kolu, 22 odsto dr¾avljana nema kompletno osnovno obrazovanje, a 24 odsto Srba nema zavr¹enu srednju ¹kolu.

Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj se za poslednjih 15 godina smanjio broj visokoobrazovanih, danas sedam odsto graðana ima fakultetsku diplomu.

Godi¹nje u Srbiji ostane nepopunjeno 10.000 slobodnih mesta u srednjim ¹kolama, iako je to ¹kolovanje besplatno, a prema procenama, kapaciteti 15 raspolo¾ivih ¹kola za obrazovanje odraslih tek za 150 godina mogli bi da opismene nepismene i polupismene.

Srbija, sa oko 3,8 odsto bruto nacionalnog dohotka odvojenog za oko pola miliona ðaka, spada meðu zemlje s najni¾im izdvajanjem za obrazovanje u Evropi.

U veæini evropskih zemalja ta izdvajanja su dvostruko veæa.

b92

Bambili

PA SE ONDA CUDIMO REZULTATU IZBORA! :stid:

stef

 U ovu grupu mozemo ubaciti Nesu i zezanje :K

darusaz

Quote from: Bambili on 14-05-2008, 17:56:51
PA SE ONDA CUDIMO REZULTATU IZBORA! :stid:
Школска спрема и (функционална) писменост немају везе са нечијом политичком опцијом. Исто као што ни лепо понашање нема везе. Моја баба је завршила након Другог светског рата 4 године основне школе, јер код краља није могла. И иако је "необразована", има манире равне неком Академику пар екселанс.

Bred

I ne samo pamet nego i zivotno iskustvo i mudrost koje se ne uce u skolama.
No, ocigledno je problem nepismenosti ozbiljan u nasoj zemlji.
:ohwell:

Enea

Quote from: stef on 14-05-2008, 23:08:15
U ovu grupu mozemo ubaciti Nesu i zezanje :K

:siza:
nemoj tako... sutra cje nam biti rame uz rame..
zasu!

Bred