Vitamin C, askorbinska kiselina

Started by Bred, 22-08-2006, 01:42:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Otkriveni I izolovan 1932 godine, a sintetisan 1934.
Neodstatak vitamina C izaziva bolest skorbut.
Organizam coveka sadrzi izmedju 2 I 4 g vitamina C ( oko 1500mg)
S obzirom na dnevne potrebe za vitaminom C, mooguce je u toku 3 meseca  trositi ove reserve bez unosenja vitamina C I bez pojave deficita.
Hemijska struktura vitamina C ukazuje na veliku slicnost sa glukozom. Glukoza je prirodni prekursor vitamina C.Biljke vrse konverziju glukoze u vitamin C. Mnoge zivotinje mogu da sintetisu askorbinsku kiselinu I ona za njih nije vitamin.

Funkcije vitamina C

Vitamin C ima vaznu ulogu u mnogim procesima u orgnaizmu. Kao prvo, predstavlja jednu od najaktivnijih redukujucih supstanci u organizmu I igra vaznu ulogu u procesima promene hrane. Njegova kiselost odrzava gvozdje u fero obliku povecavajuci tako apsorpciju gvozdja, Na slican nacin podstice I apsorpciju kalcijuma. Bez prisustva dovoljne kolicine vitamina C poremeceno je normalno formiranje dentina zuba , zubi su slabi I nestabilni zbog smanjenja kalcifikacije.
Dovoljne kolicine vitamina C su takodje potrebne za sintezu 2 neurotransmitera koji su neophodni za prenosenje impulsa izmedju celija.
Poseban znacaj vitamina C imau sintezi kolagena. Kolagen, kao vezivno tkivo , drzi celije zajedno. 2 glavne aminokiseline u kolagenu su hidroksiprolin I hidroksilizin izvedene iz prolina I lizina uz pomoc vitamina C. Uslucaju hipovitaminoze vitamina C ne vrsi se ova konverzija lizina I prolina I to upravo doprinosi klinickim simptomima skorbuta.
U slicaju skorbuta, krvni sudovi postaju osetljivi, kapilari pucaju,dolazi do krvarenjadesni, ispadanja zuba. Osobe obolele od skorbuta imaju ceste frakture kostiju I malformacije.
Mnogi lekari preporucuju velike doze vitamina C (300mg) pre I posle hirurskih intervencija zbog lakseg zarastanja rana.


Unos i apsorpcija vitamina C

Uposteno govoreci, nivo askorbata u plazmi je merilo unosa vitamina C.Nizak nivo ne znaci da osoba  boluje od skorbuta , ali je to ozbiljno upozorenje. Ovaj nizak nivo askorbata u plazmi ne mora uvek da reflektuje unos vitamina C. Naime, smanjen nivo askorbata se moze javiti kod osoba sa  hronicnim zapaljenjima, kod pusaca, kod osoba koje su u stalnom stresu ili kod zena koje koriste kontraceptivna sredstva.

Dnevne potrebe

Za odrasle osobe oba pola preporucuje se dnevni unos hranom od 60-100mg vitamina C. U novije vreme se ove doze povecavaju, ali nem apodataka da se velikim dozama postize prisustvo vece kolicine ovog vitamina u tkivima, niti poboljsava opste zdravstveno stanje.
Prevremeno rodjene bebe imaju jako male reserve ovog vitamina, te su dnevne potrebe z anjih oko 100mg dnevno.
Novorodjene bebe dobijaju oko 35mg vitamina C iz mleka majke.Preporucuje se jos oko 7-12mg vitamina C dnevno.
U toku trudnoce preporucuje se dodatnih 25 mg dnevno , a u periodu laktacije dodatnih 40mg dnevno.

Toksicnost

Doze vitamina C koje su vece od 1g, vec mogu da imaju stetno dejstvo.

Preterano visoke doze vitamina C prouzrokuju dijareju, suva usta, mucninu, a takodje mogu da dovedu do stvaranja kamena u bubregu (oksalati).

Terapija

Lecenej skorbuta. Lecenej prehlada.
Uloga I upotreba vitamina C kod pojedinih vrsta kancera kao I kod mentalnih oboljenja nije dovoljno objasnjena.
Industrijski vitamin C se Kristi kao antioksidans.

Namirnice kao izvor vitamina C
Najbogatiji u vitaminu C su plodovi citrusa, paradajz, zeleno povrce.
Dnevne potrebe u vitaminu C se zadovoljavaju 99% konzumiranjem voca I povrca , a unosenejm mesa, riba, jaja svega 1%.