Zastava "nezavisnog Kosova" u Evropskom Parlamentu

Started by darusaz, 28-05-2008, 17:56:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

ЗАСТАВА „НЕЗАВИСНОГ КОСОВА” У ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ

БРИСЕЛ – Делегација Скупштина Косова наступила је на данашњем састанку у Европском парламенту (ЕП) у Бриселу под заставом „независног Косова”, чиме је та застава први пут званично истакнута у некој од институција Европске уније.

На састанку који је назван „Први међупарламентарни састанак ЕП и Скупштине Косова”, застава „независног Косова” истакнута је поред заставе ЕУ, упркос противљењу грчке посланице Ани Подимата.

„Није у нашој надлежности да одлучујемо о статусу Косова као независне државе”, протестовала је Подимата на самом почетку састанка.

Ту примедбу је, међутим, одбацила председавајућа скупа и Делегације ЕП за југоисточну Европу, Дорис Пак.

„Устав Косова је предвиђен Ахтисаријевим планом, а ми смо тај план у ЕП подржали двотрећинском већином и зато се овај скуп води уз косовску заставу”, изјавила је Пакова.

Подимата је након тога изјавила Танјугу да је оно што се данас десило у ЕП „апсолутно неприхватљиво”, те да ће то питање покренути у оквиру политичких групација.

(TANJUG)

------------
И ЕУ је пријатељ Србије?  :roll: Још када се дода Рупелова изјава о томе како ми морамо да градимо добросуседске односе са "Републиком Косово".  :namcor

dirigent

Rupel je rekao kosovskim vlastima , a ne republikom Kosovo , sto je  :ball2: sustinska razlika u interpretaciji istog zakljucka  :wall:

Bred

Eto, vidimo kakav je odnos EU prema Kosovu.
:djavo



Odbaèeni amandmani Grèke o Kosovu
| Izvor: Beta, Tanjug
Brisel -- Na zajednièkom skupu Evropskog parlamenta i Skup¹tine Kosova u Briselu odbaèeni su grèki amandmani na tekst deklaracije skupa koji negiraju nezavisnost Kosova.


Amandmane je ulo¾ila grèka poslanica Ani Podimata, s ciljem da ospori delove zajednièke deklaracije u kojima se sugeri¹e da je Kosovo nezavisna dr¾ava. Nijedan od tih amandmana, meðutim, nije usvojen, a zastava nezavisnog Kosova ostala je prisutna i do kraja drugog dana sastanka Skup¹tine Kosova i EP, uprkos juèera¹nje protestu zvaniènog Beograda.

"Zadovoljni smo ishodom prvog sastanka, koji se odr¾ava u veoma osetljivom trenutku za region zapadnog Balkana nakon progla¹enja nezavisnosti Kosova", stoji u zavr¹nom dokumentu sa skupa.

"Pozdravljamo novi ustav Kosova, koji je u skladu s visokim standardima koje zahteva Sveobuhvatni sporazum o re¹avanju statusa Kosova i nagla¹avamo da bi ga trebalo revnosno primeniti", istièe se u dokumentu.

Delegacije EP i Skup¹tine Kosova naglasile su da "misije UN i EU ne mogu zajedno i u isto vreme da imaju iste nadle¾nosti", te su pozvale "generalnog sekretara UN da olak¹a tranziciju i prizna EULEKS kao deo meðunarodnog prisustva na Kosovu".

"Podr¾avamo inicijative i reèi slovenaèkog predsedni¹tva EU, kao i namere buduæeg francuskog predsedni¹tva, koje imaju za cilj jaèanje evropske perspektive Kosova, perspektive koje ono deli sa zemljama èitavog regiona zapadnog Balkana", zakljuèuje se u zajednièkog deklaraciji.

Pakova o zastavi Kosova

Zastava Kosova ostala je u sedi¹tu Evropskog parlamenta u Briselu, drugog dana sastanka Skup¹tine Kosova i EP.

Predsedavajuæa Delegacije za jugoistoènu Evropu u Evropskom parlamentu Doris Pak izjavila je da Evropski parlament ima pravo da koristi zastavu nezavisnog Kosova. "Nije na Beogradu da odluèuje o delovanju Evropskog parlamenta", rekla je Pakova Tanjugu.

Ona je predsedavala skupom nazvanim "Prvi meðuparlamentarni skup EP-a i Skup¹tine Kosova", na kojem je po prvi put istaknuta i zastava "nezavisnog Kosova".

Ona ka¾e da nije dobila juèera¹nji protest zvaniènog Beograda, veæ da je o tome èitala u srpskim medijima. "To je reakcija Beograda, ali nije na njima da odluèuju o tome ¹ta mi ovde radimo u EP. Mi imamo svoja pravila", ka¾e ona.

"Mi smo odluèili da prihvatimo Ahtisarijev plan i ono ¹to se dogaða ove godine je samo nastavak toga, i zato mi imamo pravo da koristimo zastavu ove nove dr¾ave", izjavila je Pakova.

Grèka poslanica Ani Podimata najavila je da æe ulo¾iti i zvanièan protest predsedniku Evropskog parlamenta Hansu-Gertu Peteringu zbog tog "skandaloznog i potpuno nelegalnog èina". "To je bio skandal i jedan potpuno nelegalan èin", izjavila je Podimata Tanjugu.

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i slovenaèki èlan EP Jelko Kacin rekao je za "Dojèe vele" da je reè o "prvom zajednickom interparlamentarnom Komitetu sa parlamentarnom delegacijom sa Kosova u koju su ukljuceni i kosovski Srbi", ali "ne pod zastavom UNMIK-a".

"Ni¹ta pod zastavom UNMIK-a. Pod zastavom UNMIK-a u Briselu zasedamo samo kada su Srbi ovde kao dr¾ava prisutni. Sada kada razgovaramo samo sa predstavnicima Kosova, onda je to Republika Kosovo", rekao je Kacin juèe.
b92


---
Dobro procitajte ono napisano crvenim slovima.
Tako ce da rezonuju i to ce isto da nam i kazu kad mi jednom 5090.god budemo u EU i "iznutra" pokusamo da sacuvamo KiM sto se vidi da je totalna ludost i sumanuta i krajnje nerealna ideja.
:wall:
:nene:

dirigent

Ljudi, svi koji ste za EU glasajte za Chedu .

     On je krajnje posten kad kaze da Kosovo i Eu ne mogu ici zajedno.

     Tadija i njegova tevabija samo prodaju demagogiju. Ili zive od politickih zabluda.