EU i KiM kao deo Srbije - nemoguæe

Started by darusaz, 31-05-2008, 08:52:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

darusaz

У прилогу ове теме налази се интервју који је Министар спољних послова Републике Аустрије, Урсула Пласник дала РТВ Б92. Подвучени сегменти интервјуа јасно и недвосмислено доказују оно што смо на више места ја, Бред и Диригент већ спомињали - Србија мора да бира између свог суверенитета и Косова и Метохије. Уосталом, читајте па закључите сами. Ово је је још један доказ како је "ЕУ пријатељ Србије".

Београд -- Министарка спољних послова Аустрије Урсула Пласник изјавила је за Б92 да од грађана Србије зависи колико брзо ће напредовати ка чланству у Европској унији.

Пласникова је рекла да је Европска унија спремна да на том путу помогне, али да ће Србија морати да испуни исте услове као и друге земље, што подразумева и да успостави добре односе са суседима.

Б92: "Колико је реално очекивати да Србија добије статус кандидата за чланство у ЕУ крајем ове године или почетком следеће?"

Пласникова: "То ће зависити од грађана Србије јер је на Србији да настави тим путем. Ми можемо да понудимо подршку, можемо да пружимо руку подршке, и ми то радимо. Можемо да предлажемо да Србија постане чланица, и ми то чинимо, али на Србији је да донесе потребне одлуке и испуни европске стандарде и захтеве како би то и остварила."

Б92: "Када говорите о убрзаном напретку Србије ка ЕУ, то узнемири неке земље региона, али и ЕУ, јер сматрају да Србија добија повлашћени положај?"

Пласникова: "Не ради се о привилегијама, већ о испуњавању европских стандарда. То је техничко и политичко питање. Постоје стандарди и норме које морају да испуне све земље које хоће чланство у ЕУ. Нема пречица нити отписивања обавеза. То је јасно свим нашим партнерима. Мени је, такође, важно да кажем да је судбина Балкана у ЕУ, и ми у Аустрији подржавамо тај процес. Чини ми се да су Срби изгубили много времена на свом европском путу и зато је време да се окупе око тог циља и да одлучно и предано раде на европским интеграцијама."

Б92: "Од шефа дипломатије председавајуће Европској унији, Словеније, чули смо да се од Србије очекује да успостави добросуседске односе са Косовом уколико жели да убзано настави ка чланству у ЕУ?"

Пласникова: "Знате, ко вам је сусед, то је питање географије, то не можете да промените. Добросуседски односи су један од темељних принципа Европске уније. То је као уметност, морате да уклапате многе различите аспекте, што је суштина заједничког живота у нашем, европском контексту. Србија је, по мом мишљењу, у прошлости била европска земља и биће, верујем, и део ове нове Европе у будућности. Али, то значи да ће морати да се придржава и европских стандарда, што укључује и добар однос према суседима и свима осталима."

Б92: "Да, али овде је конкретно питање да ли се говори о суседима или о суседним државама?"

Пласникова: "Вама је познат став Аустрије о томе, а такође и став Европе. Он се није променио."

Подсећања ради, Република Аустрија је признала тзв. Републику Косово.

Е сада једна цртица која нема везе са Косовом, а то је "Србија је у прошлости била Европска земља....". Србија је увек била и биће у Европи. Србија је још пре скоро 200 година имала најмодернији Устав у Европи, који су велике силе тада срушиле. Србија је четврта земља у свету која је усвојила поделу света на часовне зоне. Србија је оснивач Међународне поштанске уније... Немојте Ви, госпођо Пласник, да Србијанце и Србију учите, ни где је, ни шта је!
  :F  :batina

dirigent

Na zalost trenutno je takva situacija.

Nadam se da cemo posle jesenje generalne skupstine UN imati lufta da aktivnije
vodimo politiku naspram EU.