Ademi osloboðen, Norcu sedam godina

Started by Bred, 31-05-2008, 12:46:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Zagreb -- Prvooptu¾eni za zloèine u Medaèkom d¾epu Rahim Ademi osloboðen je optu¾be, dok je drugooptu¾enom Mirku Norcu dosuðena kazna od sedam godina zatvora.


Presudu je danas, nakon gotovo godinu dana od poèetka suðenja, saop¹tio predsednik sudskog veæa ®upanijskog suda u Zagrebu Marin Mrèela. Obojici penzionisanih generala sudilo se po komandnoj odgovornosti za ratne zloèine protiv civila u vojnoj akciji Medaèki d¾ep.

Njima se na teret stavljalo ¹to nisu preduzeli predviðene mere da spreèe ubistva civila tokom i nakon akcije, pljaèku njihove imovine, razaranje kuæa i maltretiranja ratnih zarobljenika.

Nakon izlaska iz sudnice, Rahim Ademi izjavio je da je zadovoljan i da tek sada mo¾e nastaviti sa normalnim ¾ivotom.

U akciji u Medaèkom d¾epu, prema optu¾nici, ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenika, od kojih su neki okrutno muèeni i masakrirani, a razoreno je vi¹e od 300 kuæa i drugih objekata, ubijena stoka i opljaèkana vredna imovina.

Na izreèene prvostepene presude moguæa je ¾alba Vrhovnom sudu Hrvatske.

Ademi je bio na slobodi, a Norac u zatvoru u Lipovici, gde slu¾i 12-godi¹nju kaznu na koju je osuðen zbog masovih likvidacija srpskih civila na podruèju Gospiæa u jesen 1991. godine.

Postupak protiv Ademija i Norca hrvatsko pravosuðe preuzelo je od Ha¹kog suda.



Ljajiæ oèekuje ¾albu tu¾ila¹tva

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Ha¹kim tribunalom Rasim Ljajiæ izjavio je da oèekuje da æe tu¾ila¹tvo u Zagrebu ulo¾iti ¾albu na presudu hrvatskim generalima optu¾enim za zloèine nad Srbima poèinjene na podruèju Medaèkog d¾epa septembra 1993.

"Oèekujemo u ovom trenutku da æe tu¾ilac ulo¾iti ¾albu na ovu prvestepenu presudu", rekao je Ljajiæ.

"Drugo, èekamo izve¹taj OEBS-a koji je za ha¹ki tribunal nadgledao ceo ovaj postupak", kazao je on.

Ljajiæ je rekao da se nada da æe Ha¹ko tu¾ila¹tvo, koje je ovaj predmet ustupilo hrvatskom pravosuðu, reagovati na presudu kojom je general Rahim Ademi osloboðen svih optu¾bi, a Mirko Norac osuðen po dve taèke optu¾nice na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora.

Ha¹ki tribunal, meðutim, prema izjavi portparola Nerme Jelèiæ, nema nameru da komentari¹e ovu presudu.

"Ha¹ki tribunal ne mo¾e da komentari¹e presudu Ademiju i Norcu jer nije pravosna¾na", rekla je ona u izjavi za nacionalnu televiziju, istakav¹i da bi to bilo "neukusno i neprofesionalno".