Krivièni postupci za zagaðenje

Started by Bred, 04-06-2008, 15:44:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Ponovo sirene

Jutros oko 9.10 iz od¾aka panèevaèke Azotare pojavio se narand¾asti dim. Deset minuta kasnije na lice mesta do¹la je policija i gradska protivpo¾arna slu¾ba i oglasila se sirena koja je graðane upozorila na poveæano zagaðenje vazduha.

Kako je potvrðeno u MUP-u Srbije, u "Azotari" se tokom pretakanja izlila azotna kiselina, a prema informacijama povreðenih nema iako je prilikom curenja azotna kiselina dospela u atmosferu.

U Panèevu je od 10 do 10:30 bila na snazi hemijska opasnost zbog akcidenta u Azotari, kada se izlila veæa kolièina azotne kiseline èiji su oksidi dospeli i atmosferu.

Lekari Zavoda za zdravstvenu za¹titu obave¹tavali su graðane putem medija da ne izlaze napolje bez preke potrebe i da dr¾e zatvorene prozore.

Milica Tanaskoviæ iz Zavoda za za¹titu zdravlja u Panèevu rekla je da je mobilna laboratorija na terenu i da nema razloga za strah po zdravlje graðana.

A v.d. sekretara za za¹titu ¾ivotne okoline u Panèevu Olga ©ipovac rekla je Tanjugu da je srednja vrednost zagaðenosti vazduha azot-oksidima u Panèevu iznosila 170 mikrograma po metru kubnom, u kritiènom satu izmeðu 9 i 10 sati, kada se dogodio incident u "Azotari", ¹to je neznatno vi¹e od graniène vrednosti.

Ona je dodala da granièna vrednost iznosi 150 mikrograma po metru kubnom, dok je na mernom mestu "Vatrogasni dom" izmerena srednja vrednost od 170 mikrograma.

Olga ©ipovac je rekla da Sekretarijat jo¹ nije dobio podatke sa svih mernih mesta, ali da veæih prekoraèenja graniènih vrednosti zagaðenja nije bilo ni na mernom mestu kod Zavoda za za¹titu zdravlja.

"Ako je negde i bilo veæih prekoraèenja, ona su, na sreæu, bila kratkotrajna", rekla je ona.

Dragin: Kriviène prijave


Ministar za za¹titu ¾ivotne sredine Sa¹a Dragin ka¾e je da je uzrok ljudski faktor. Ocenio je da nije èudno ¹to se dogodio ovakav incident jer radnici dva meseca nisu dobili plate.

Dragin, koji je tokom prepodneva obi¹ao "Azotaru", podsetio je da je to preduzeæe bilo ¹est meseci zatvoreno zbog poveæane koncentracije amonijaka u vazduhu, koja je bila 18 puta veæa od dozvoljene.

"Dozvolili smo im da rade kada su se slo¾ili s ispunjavanjem akcionog plana napravljenog na Ma¹inskom fakultetu. Tra¾iæemo i privoðenje odgovornih i njihovo li¹avanje slobode, kriviène prijave protiv odgovornih osoba æe iæi", najavio je Dragin.

Nedopustivo je ¹to se akcidenti u Azotari ponavljaju, naglasio je on i podsetio da je ministarstvo zbog pro¹logodi¹njih akcidenata u toj fabrici podnelo kriviène prijave protiv nadle¾nih.

"Sad imamo situaciju da radnici u Azotari nisu primili plate od marta i trenutno ¹trajkuju, ¹to je, takoðe, nedopustivo i ne mo¾e se oèekivati da ljudi koji nisu adekvatno plaæeni odgovorno obavljaju svoj posao", kazao je Dragin.

Ministar je na konferenciji za novinare u Pionirskom parku naveo da je cisterna progorela, te da je azotna kiselina, koja je gre¹kom sipana, iscurela iz nje i isparila u vazduh i da su koncentracije azotnih oksida u Panèevu bile i do pet puta veæe u jednom trenutku.

dirigent

Cujem da se u Pancevu snima horor film u stranoj koprodukciji o nekoj havariji posle koje se Pancevci pretvaraju u zombije.

          Za filmsku ekipu je to pravi udar srece , jer nece morati da trose sredstva na sminku i scenografiju. Dovoljno je da uzmu za statiste lokalne stanovnike i da im kazu da se ponasaju prirodno kao i inace.
            :djavo :djavo :luda: :116: :116: :siza: :siza:

ðurða

oni izgleda nikada ne dobiju podatke sa svih mesta dok se katastrofa ne zata¹ka,a posle WHO CARES- nek umiru ljudi.
Kao ¹to reèe dirigent neæe im biti potrebni statisti koje æe ¹minkati  :help2: