SAD van Saveta za ljudska prava UN

Started by Bred, 07-06-2008, 14:21:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Njujork -- Sjedinjene Amerièke Dr¾ave obavestile su zapadne saveznike da nameravaju da se povuku iz Saveta za ljudska prava UN, u kojem su do sada imale status posmatraèa.

Diplomatski izvori agencije Rojters navode da su zvaniènici SAD informisali predstavnike Evropske unije o svojoj nameri da se povuku. "Rekli su da nameravaju da u potpunosti prekinu svaki anga¾man", izjavio je jedan od predstavnika u tom telu UN.

Delegacija SAD ima u Savetu za ljudska prava UN, koji broji 47 èlanica, status posmatraèa s pravom govora. Savet je osnovan pre dve godine, a sastanci Saveta odr¾vaju se u ®enevi.

Kao jedan od sigurnih signala da æe SAD zaista izaæi iz tog tela bio je i taj ¹to delegacija te dr¾ave nije uèestvovala u juèera¹njoj raspravi o situaciji u Mjanmaru, ¹to se tumaèi kao gubitak interesovanja za rad Saveta.

Savet za ljudska prava zami¹ljen je kao naslednik nekada¹nje Komisije za ljudska prava UN, ali je ubrzo do¹ao pod udar kritike na Zapadu zbog dominantne uloge islamskih zemalja uz povremenu podr¹ku Rusije, Kine i Kube.

b92

dirigent

A zapadnjaci misle samo da sede u savetu, da dele lekcije, i onda da se oko mrvica koje bace druge zemlje otimaju?
     Ima uticaj onaj ko se za uticaj bori , a nije uticaj nesto sto pada sa neba. To je glavni americki problem.