Bolesti koje se nasleðuju

Started by Bred, 22-08-2006, 14:30:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Alergija
Ako su va¹i majka ili otac, baba ili deda imali alergiju, astmu, ali i polensku kijavicu, preosetljivost na pojedine namirnice ili lekove, moguæe je da ste im i vi skloni. Izgleda da je najdelotvornija rana prevencija. Majka dok doji ne treba da uzima namirnice koje mogu da izazovu alergiju. Ali posle roðenja ne valja preterivati sa èistoæom. ©tavi¹e, po¾eljno je da nabavite kuænog ljubimca. Pretpostavlja se da razvoj ovih bolesti olak¹ava prekomerna higijena. Najzad, najmanje dva puta nedeljno jedite ribu bogatu omega tri masnim kiselinama i pazite kad uzimate neki novi lek.

Prvi simptomi: Mogu se javiti veæ pri poroðaju. To su i dugotrajne prehlade, bronhitis, ote¾ano disanje, osip na ko¾i, dijareja, grèevi u ¾elucu.

©to mo¾ete da uèinite: Jednostavnim testiranjem na ko¾i mo¾e se utvrditi da li je reè o alergiji. Kada se utvrdi dijagnoza, poèinje se leèenje, zavisno od vrste alergije.

Kratkovidost
Kako se nasleðuje: I ova bolest se nasleðuje. Isto va¾i i kad je neko u porodici dalekovid ili ima astigmatizam, i daltonizam, nesposobnost prepoznavanja boja (svih ili nekih), ovo se uglavnom prenosi sa majke na mu¹ku decu. Prvi simptomi: Kod poremeæaja vida javlja se peèenje u oèima ili glavobolja, pa ne bi trebalo zanemariti te znakove, jer mogu ukazati na to da ne¹to nije u redu s vidom.


Depresija
Kako se nasleðuje: U sluèaju kad neko u porodici pati od depresije (èesto je to majka), rizik se poveæava na 40 do 50 odsto, jer je bolest duha nasledna. Naravno, reè je o klinièki dokazanoj depresiji, a ne o promenama raspolo¾enja ili o razdobljima nervoze zbog umora i kad se oseæate kao da ne mo¾ete dalje. Osim toga, ono ¹to se nasleðuje samo je sklonost prema depresiji, a okolina najèe¹æe izaziva njen razvoj.

Prvi simptomi: Previ¹e ili premalo spavanja, malodu¹nost, nemotivisanost.


Karijes i bolesti zuba
Kako se nasleðuje: Karijes je bolest uzrokovana bakterijama, ali neki ljudi su joj skloniji zato ¹to i njihovi roditelji pate od bolesti zuba. Drugi problem je lo¹ zagri¾aj ili poremeæaj u ¾vakanju usled nasledne deformacije vilica. Prvi simptomi: Donja vilica, koja je previ¹e izbaèena, nije uvek vidljiva mana. Zato je va¾no na vreme to otkriti.

©ta mo¾ete da uèiniti odmah: Da biste spreèili pojavu karijesa, morate da vodite raèuna o higijeni usta. Osim toga, idite na stomatolo¹ke preglede svakih ¹est meseci.


Ekcem i psorijaza
Kako se nasleðuje: Ukoliko u porodici ima obolelih od alergija, velika je verovatnoæa za naslednost atopijskog ekcema. Genetskim putem se prenosi i psorijaza, ali se mo¾e iskazati i nakon jake bakterijske infekcije (upala krajnika ili ¾drela) ili kod adolescenata nakon psihofizièkog stresa.


Prvi simptomi: Svrab i crvenilo u naborima ruku i nogu, oko oèiju i iza u¹iju ukazuju na pojavu atopijskog ekcema. Psorijaza se javlja po celom telu, sa crvenim mrljama koje prati lju¹tenje ko¾e.

Astma
Kako se nasleðuje: Astma je bolest s dominantnim simptomom upale disajnih puteva, praæena ka¹ljem, iska¹ljavanjem i ote¾anim disanjem. Kod mladih bolesnika najèe¹æe je nastala usled alergije, dok se u srednjoj ¾ivotnoj dobi javlja kao bronhijalna astma.

Prvi simptomi: Ote¾ano disanje, kijavica i javlja se svrab u nosu.


Poremeæaji u ishrani
Kako se nasleðuje: U sluèaju da su oba roditelja jaka, male su ¹anse da æe njihovo dete biti sitno. Meðutim, da li æete i vi postati gojazni, zavisi od toga ¹ta i kako jedete. Ukoliko se ne bavite sportom i provodite po ceo dan ispred kompjutera ili televizora, veæe su ¹anse da æete imati suvi¹ne kilograme. Zato pripazite na ishranu i ve¾bajte ako ¾elite da spreèite gojaznost.


blic