Postoji "gen gojaznosti"

Started by Korisnicko Ime, 18-04-2007, 14:30:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Na 16. ljudskom hromozomu postoji gen, nazvan FTO, koji utièe na pojavu gojaznosti, pokazali su rezultati finsko-britanskog istra¾ivanja, objavljeni u amerièkom èasopisu “Science”.

Istra¾ivanje sprovedeno na vi¹e od 40.000 osoba pokazalo je da su one koje su nosioci dva gena FTO izlo¾ene 70 odsto veæoj opasnosti od gojaznosti od osoba bez tog gena, dok kod osoba s jednim genom FTO taj procenat iznosi 30 odsto.

Nauènici su utvrdili i da je meðu Evropljanima bele rase svaka ¹esta osoba nosilac dva gena FTO.

Pomenuto istra¾ivanje konaèno je dalo odgovor na pitanje za¹to su neki ljudi "jaèe konstitucije" od drugih iako ne jedu vi¹e i bave se sportom, prenela je francuska ¹tampa.

Tanjug.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Oèigledno je da su osobe sa riziènom verzijom FTO gena podlo¾nije opasnostima koje nose moderni uslovi ¾ivota, okru¾eni velikim porcijama hrane i neogranièenom moguæno¹æu jedenja, napominje voða istra¾ivanja, profesor D¾ejn Vordl.

Dejstvo ovog izolovanog gena ipak je malo, nagla¹ava Vordlova, iznoseæi pretpostavku da su za gojaznost i apetit verovatno odgovorni mnogi geni, od kojih svaki pojedinaèno malo doprinosi gojaznosti ali udru¾eni imaju znatan efekat.

b92