Èetrdeset odsto dece, od beba do tinejd¾era, nema dovoljno vitamina D

Started by Bred, 21-06-2008, 18:44:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Mo¾da neæe biti vi¹e dovoljno da nagovarate svoju decu da jedu povræe svake veèeri. Sudeæi prema jednoj novoj alarmantnoj studiji objavljenoj ovog meseca, vi¹e od 40 odsto dece, od beba do tinejd¾era, nema dovoljno vitamina D.

Majk Stoun i njegov brat Dag oduvek su bili zdravi, aktivni deèaci. Njihova majka Marla vodila je raèuna da jedu zdravo, piju mleko i redovno odlaze na kontrolu kod pedijatra. Zatim su, u èetrnaestoj godini, nakon ¹to se Majk po¾alio da ima bolove u ledjima, rengenski snimci otkrili ¹okantne èinjenice.

«Kada pogledate u snimke prema svetlu mo¾ete da vidite kroz kosti».

Lekari su mu rekli da ima ozbiljan nedostatak vitamina D. Njegove kosti imale su samo 50 odsto èvrstine normalnih kostiju njegovih vr¹njaka i bile u riziku od preloma u svakom trenutku. Njegovom mladjem bratu Dagu, koji je tada imao 7 godina, takodje je ustanovljen manjak vitamina D ali na manjem nivou. Doktor Majkl Holik sa univerziteta Borton procenjuje da je u ovom trenutku mo¾da 50 odsto dece u Sjedinjenim Dr¾avama u riziku od nedostatka vitamina D. Vitamin D je poznat kao «sunèani vitamin» i njega proizvodi va¹a ko¾a na sunèevoj svetlosti. On kontroli¹e kolièinu kalcijuma apsorbovanog iz va¹e ishrane i stvara mineralizaciju zuba i kostiju.

«Nedostatak vitamina D mo¾e da poveæa rizik za dijabetes, artritis, mo¾da rak».

Struènjaci navode da nizak nivo vitamina D kod mladih mo¾e da bude posledica njihovog ¾ivotnog stila – vi¹e vremena provedenog isperd kompjutera nego napolju na suncu, kao i pojaèano kori¹æenje losiona sa za¹titnim faktorima protiv sunca. Medjutim, sudeæi prema novoj studiji, problem mo¾e da nastane èak i ranije. Istra¾ivaèi iz deèije bolnice u Bostonu ustanovili su da 12 odsto beba i male dece ima nedostatak vitamina D, a da 40 odsto ima ni¾i nivo od potrebnog.

«Pedijatri veruju da ishrana majèinim mlekom pru¾a sve potrebne hranjive materije deci. Medjutim ne, potrebno je uzimanje zamena za vitamin D».

Dobra vest je da problem lako mo¾e da se okrene na pozitivnu stranu. Ovi rengenski snimci pokazuju ruke deteta sa ozbiljnim nedostatkom vitamina D. A, ovi nakon uzimanja zamene i tretmana. Majk i njegov brat Dag sada uzimaju zamene za vitamin D, jedu vi¹e mleènih proizvoda i piju sok obogaæen vitaminom D, a èvrstina njihovih kostiju sada je dostigla normalan nivo.

voanews.com