D¾ulija Roberts

Started by nasty girl, 22-08-2006, 11:09:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



D¾ulija Fiona Roberts (Julia Fiona Roberts) roðena je 28. oktobra 1967. godine u D¾ord¾iji. Njeni roditelji razveli su se kada je imala èetiri godine, a otac joj je umro kada je imala devet godina. Odmah po zavr¹etku srednje ¹kole, oti¹la je sestri u Njujork, gde je radila kao model. Njen brat, koji je veæ tada imao nekoliko filmskih uloga, rezervisao joj je sporednu ulogu u filmu "Crvena krv", ¹to je bio njen filmski debi.

Ubrzo je dobila ulogu u filmu "Steel Magnolias" koja joj je donela dosta anga¾mana, ali i Zlatni globus za sporednu ¾ensku ulogu. Svoj dana¹nji status u Holivudu stekla je ulogom u filmu "Pretty Women", sa Rièardom Girom. Neverovatan komercijalni uspeh ovog filma doneo joj je i prvu nominaciju za Oskara za glavnu ¾ensku ulogu.

U toku narednih nekoliko godina, filmovi u kojima je igrala nisu imali naroèite uspehe. Zapa¾enu ulogu ostvarila je u filmu "Pret-A-Porter". Meðutim, pravi povratak na filmsko platno nastao je sa ulogama u filmovima "Venèanje mog najboljeg prijatelja" i "Teorija zavere".

Najveæu ulogu u karijeri ostvarila je 2000. godine u filmu "Erin Brokoviè". Ovaj film imao je ogroman uspeh kod kritièara, ali i veliki komercijalni uspeh. D¾ulija Roberts je za ulogu dobila nagradu Oskar, Zlatni globus i mno¹tvo meðunarodnih nagrada. Zarada od 20 miliona dolara za ulogu u filmu uèinila ju je najplaæenijom glumicom svih vremena.

Privatni ¾ivot ove glumice uvek je bio u centru pa¾nje ¾ute ¹tampe. Raskidi i nove veze D¾ulije Roberts zauzimali su naslovne strane mnogih tabloida. Bila je u braku sa Lajlom Lavetom (Lyle Lovett), a danas je sa kamermanom Danijelom Moderom (Daniel Moder). Od poznatih liènosti, bila je u vezi sa Metjuom Perijem i D¾ejsonom Patrikom.