Edi Marfi

Started by nasty girl, 22-08-2006, 11:14:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Edi Marfi (Eddie Murphy) roðen je 3. aprila 1961. godine u Bruklinu, Njujork. Roditelji su mu se razveli kada je imao samo tri godine, a majka mu se preudala kada je imao devet godina. Sa novom porodicom seli se na Long Ajlend. U detinjstvu je gledao puno crtanih filmova i vrlo uspe¹no imitirao glasove Du¹ka Dugou¹ka i maèka Silvestera.

U osnovnoj i srednjoj ¹koli zabavljao je drugove svojim nastupima, a pre zavr¹etka ¹kole poèeo je da nastupa u mnogim lokalnim klubovima kao zabavljaè. Po¹to je imao previ¹e nastupa, uglavnom u kasnim noænim satima, èesto je izostajao iz ¹kole, zbog èega je jednu ¹kolsku godinu morao da ponovi. Posle maturiranja se u potpunosti posveæuje ¹ou-biznisu.

Veliku prekretnicu u karijeri imao je 1980. godine, kada je izabran na audiciji za popularni zabavni noæni program "Saturday Night Live". Ta sezona bila je najte¾a za ovu seriju, jer je njena gledanost drastièno opala. Marfi je imao samo sporedne uloge, dok jednom, igrom sluèaja, nije dobio na raspolaganju pet minuta u¾ivo koje je iskoristio na najbolji moguæi naèin. Ovaj sreæan sticaj okolnosti obezbedio mu je rad i u sledeæoj sezoni, ali ovoga puta u glavnoj ulozi. Seriju je obogatio imitacijama mnogih poznatih liènosti, ¹to joj je ubrzo vratilo popularnost.

Zahvaljujuæi uspehu u ovoj seriji, Marfi sa samo dvadesetak godina dobija nekoliko glavnih uloga. Njegovi filmovi "Policajac sa Beverli Hilsa" i "48 sati" do¾iveli su munjevite uspehe i nastavke. Sa 23 godine potpisao je ugovor na 25 miliona dolara sa jednom producentskom kuæom, ¹to je do danas rekord u Holivudu za tako mladog glumca.

U poslednjem uspe¹nom filmu, "Nutty Professor", koji je imao veliki uspeh i do¾iveo nastavak, Marfi je igrao svih ¹est glavnih likova.

Edi Marfi bio je predmet raznih ogovaranja i viceva 1997. godine, kada ga je zaustavio policajac u kolima sa transvestitom. Marfi je tvrdio da je samo povezao ovu osobu u grad, ali to ipak nije spreèilo podrugljivo reagovanje javnog mnjenja.

Marfi se 1993. godine venèao sa Nikol Mièel, sa kojom ¾ivi i danas. Par ima èetvoro dece.