Sharbat Gula

Started by aziraphale, 31-08-2006, 17:47:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

aziraphale

"It's a little bit like the Mona Lisa. You don't really know what she's thinking; is she scared, is she fierce, is she bewildered, is she ambivalent, is she confident about her beauty? You can look at it and get a different feeling about it every time."

Ona nije ni umetnica, ni politicarka, ni revolucionar. Majka je troje dece i sve dok je Steve McCurry ne bude pronasao, nece biti svesna cinjenice da je jedno od najprepoznatiljivijih lica zapadnog sveta. Sopstvena slava ce joj ostati nepoznanica koliko i nama njeno ime.

Avganistan, januar 2002. godine.

Nakon 17 godina potrage, misteriozna "avganistanska devojcica" napokon je pronadjena. Zivi sa svojim muzem i decom negde u ovoj ratom napacenoj zemlji. Bez skole, a sa svim oziljcima koje jedan oruzani sukob nosi; roditelje nikada nije upoznala, ubijeni su dok je jos bila beba, svoje detinjstvo provela je u izbeglickom kampu u Pakistanu, sve dok se 1992. godine nije vratila. Prezivela je i talibanski rezim, a sve to sa svojih tridesetak godina, mada vam ni ona nece reci koliko ih tacno ima, ne zna ni sama. Njeno ime je Sharbat Gula.

"Nikada se ni pre, ni posle toga nisam slikala"

Pakistan, izbeglicki kamp Nasir Bagh, 1984. godina

Steve McCurry, americki fotograf, posetio je izbeglicki kamp Nasir Bagh u Pakistanu, u vreme sovjetske invazije na Avganistan. "Samo sam se okrenuo, a ona je stajala i gledala me. Trajalo je nekoliko sekundi". Zeleo je dobru fotografiju, ne shvatajuci da ce taj trenutak obeleziti njihove zivote.

Slika devojcice sa prodornim zelenim ocima objavljena je, po prvi put, na naslovnoj strani junskog broja casopisa National Geographic 1985. godine. Naslovljena samo sa "Afghan girl", posedovala je neobicnu i neobjasnjivu snagu, koja je privlacila sve koji su je, makar jednom, videli. Bice izabrana za najbolju fotografiju u stodvadesetogodisnjoj istoriji ovog renomiranog mesecnika, Amnesty International ce je iskoristiti kao lice na svojim brosurama i posterima, bice objavljena i stampana nebrojeno puta. Dostici ce kultni status.

Danas

Sharbat Gula i dalje zivi u Avganistanu, zamolila je da se tacno mesto njenog boravista nikada ne objavi. Steve McCurry i National Geographic drze datu rec, pokusavajuci da joj pomognu da svoju slavu pretvori u bolji zivot. Casopis je, u njenu cast, osnovao humanitarni fond koji pomaze zenama u Avganistanu.

Njena fotografija je i dalje izuzetno poznata.

(http://img458.nono9.us/my.php?image=sharbatgulafca1427yv7.jpg)

Linkovi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Afghan_Girl
http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_McCurry
http://www.nationalgeographic.com/ngm/100best/storyA_story.html
http://magma.nationalgeographic.com/ngm/afghangirl/
http://news.nationalgeographic.com/news/2002/03/0311_020312_sharbat.html