Studenti iz Srbije gladuju u SAD

Started by Roben, 03-07-2007, 21:52:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

pig_am_am

znam. ne razumem se i necu nista da govorim.
znam i jednu devojku koja je isla tako u ameriku i bilo je sve ok.
mislim da je neko za***o nekoga na mnogo vecem nivou od jedne agencije.

Bred

#16
Studenti bez para i sme¹taja u SAD
Autor: Nata¹a Korlat | Blic
Vi¹e od 100 srpskih studenata, koji su u Ameriku oti¹li da rade kao spasioci na bazenima, ostalo je bez novca i krova nad glavom. Umesto da se iz „obeæane zemlje“ oèekivano vrate se hiljadama dolara i usavr¹enim engleskim jezikom, veæina njih nema ni za kartu do Va¹ingtona, odakle bi trebalo da doputuju za Srbiju.

Studenti iz Novog Sada i Ni¹a, koji su u maju otputovali za Ameriku, nisu imali sreæe da se kao i njihove kolege ranijih godina potpuno zadovoljni vrate u Srbiju. Kompanija „Centuri pool management“, koja ih je anga¾ovala za spasioce na bazenima, samo godinu dana ranije progla¹ena je drugom najuspe¹nijom kompanijom u SAD, da bi za kratko vreme, iz jo¹ nepoznatih razloga, stigla gotovo do bankrota.

- Zaista mi nije jasno kako se to dogodilo. Ja sam u ovom poslu od 2005. godine i do sada je sve bilo u najboljem redu. S obzirom na moje pozitivno iskustvo, ohrabrivao sam svoje prijatelje da mi se pridru¾e i poèeo da se anga¾ujem na regrutovanju na¹ih studenata za ovaj posao u Americi. A sada moji prijatelji nemaju para ni za kartu do aerodroma - prièa ®eljko Kve¹iæ, koji se nedavno vratio u Srbiju. On dodaje da je svaki od njih platio ukupno 2.000 evra za putne tro¹kove i priliku da radi u SAD.
Kompanija „Centuri“ ima sklopljen ugovor sa 600 bazena u Americi, a njen zadatak je da ih odr¾ava i obezbedi potrebnu radnu snagu. Svega 20 odsto studenata koji su anga¾ovani na ovom poslu su iz SAD, dok su ostali doputovali iz istoène Evrope. Po ugovoru, studentima je po satu plaæano 7,5 dolara, a svaki prekovremeni sat poslodavca je ko¹tao jo¹ oko 11 dolara. U proseku svakom studentu iz Srbije ovo preduzeæe duguje oko 2.000 amerièkih dolara, a ukupan dug spasiocima iz Evrope dostigao je dva miliona evra.




:news:
Advokati iz SAD ¾ele da brane na¹e studente
Autor: N. Korlat | Blic

Amerièko ministarstvo za rad intenzivno radi na re¹avanju problema vi¹e od sto srpskih studenata, koji su zbog bankrotstva kompanije u kojoj su radili ostali bez novca i zagarantovanog sme¹taja. Nakon ¹to je ovaj sluèaj imao veliki odjek i u amerièkoj javnosti, organizovanim studentima iz Ni¹a i Novog Sada amerièki advokati sada nude i besplatne usluge.

Oèekuje se da æe kroz desetak dana u Srbiju stiæi i preostali studenti, koji su od 25. maja radili kao spasioci na bazenima u amerièkim dr¾avama Vird¾iniji i Merilendu. Oni su trenutno sme¹teni kod svojih prijatelja i do povratka u Srbiju baviæe se nekim drugim poslovima. U te¹koj situaciji na¹li su se zbog bankrotstva komapanije „Centuri pool menagament“, koja im nije isplatila preostale dve zarade, kao ni i sme¹taj koji im je odbijan od plate.

- Svi su zbrinuti i uskoro se vraæaju kuæama. Istraga je u toku, a mi smo u stalnom kontaktu s nadle¾nim amerièkim ministarstvom. Na¹a ambasada ne mo¾e da nam pomogne. Zvali su nas iz ambasade SAD u Beogradu i poma¾u nam koliko mogu - ka¾e za „Blic“ ®eljko Kre¹iæ, koji je ove godine regrutovao studente iz Srbije za ovaj posao.
Nakon ¹to su ostali bez posla i sme¹taja, srpski studenti u Americi dobro su se organizovali. Popunili su prijave i uputili ih amerièkom ministarstvu za rad, koje je odmah pokrenulo istragu. Takoðe, skrenuli su pa¾nju i tamo¹njim medijima, pa je o njihovom sluèaju pisao „Va¹ington post“ i izve¹tavala televizija iz Baltimora. Inaèe, komapanija „Centuri pool menagament“, koja je u proteklih nekoliko godina anga¾ovala srpske studente, va¾ila je za jednu od najuspe¹nijih kompanija u Americi. Do ove godine, kompanija je svoje obaveze uredno izmirivala, a sada studentima iz Ni¹a i Novog u proseku duguje po 2.000 dolara. Ukupan dug zaposlenima iz Evrope dostigao je dva miliona dolara.
- Obratilo nam se nekoliko amerièkih advokata, koji su nam nudili besplatne usluge. Pretpostavljam da to rade zbog publiciteta. Sluèaj je unapred dobijen jer krivicu praktièno ne treba posebno dokazivati. Javio nam se i jedan advokat, koji je inaèe Srbin, a ¾ivi u Americi. On je tra¾io proviziju od 33 odsto - prièa ®eljko.
Ipak, pitanje je da li æe studenti iz Ni¹a i Novog Sada imati potrebe za anga¾ovanjem advokata jer amerièki nadle¾ni organi intenzivno rade na ovom problemu i oèekuje se da æe kroz pola godine sluèaj biti re¹en.

Uslovi za rad
Srpski studenti su avio-kartu i priliku da rade u Americi platili 2.000 evra. Pravo uèe¹æa u ovom programu imali su studenti mlaði od 30 godina, koji imaju polo¾en kurs za spasioce na bazenima i sertifikat o znanju engleskog jezika. Garantovan im je minimum 48 radnih sati nedeljno i moguænost prekovremenog rada. Spasilac na bazenu plaæan je 7,5 dolara po satu, a svaki prekovremeni sat poslodavca je ko¹tao jo¹ 11,25 amerièkih dolara. Cena sme¹taja iznosila je 75 dolara nedeljno.