Sluèaj Kovaèeviæ: ©ta dalje

Started by Bred, 09-07-2008, 11:17:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Beta
Beograd -- Advokat Veselin Ceroviæ tvrdi da poternica za Miladinom Kovaèeviæem nije potkrepljena dokazima i da ne ugro¾ava njegov pravni status.

Interpol je objavio "crvenu poternicu" za Miladinom Kovaèeviæem, optu¾enim za prebijanje kolege u SAD. Na osnovu te poternice Miladin ne sme da napusti Srbiju jer ukoliko to uèini, biæe uhap¹en i deportovan u SAD. Advokat Miladina Kovaèeviæa, Veselin Ceroviæ, gostujuæi u emisiji Uveæanje B92, rekao je da nije uobièajeno da se za ovakvo delo raspi¹e "crvena poternica".

On tvrdi da je Kovaèeviæ do¾iveo pakao u pritvoru.

Ministarka: Obave¹teni iz medija

Ministarka pravde Sne¾ana Maloviæ izjavila je danas da to ministarstvo nije kontaktirala amerièka ambasada u Beogradu vezi sa sluèajem Miladina Kovaèeviæa.

"Ministarstvo pravde jedina saznanja o tom sluèaju ima iz medija", rekla je Maloviæ novinarima u beograskom Medija centru i dodala da ministarstvo tim povodom nije kontaktirao ni optu¾eni Kovaèeviæ.
"Prvo je vreðan po nacionalnoj osnovi, kao Srbin, da je zlotvor srpski, da je napravio tamo nered, da je pretukao svog kolegu. I sada, on je sve vreme bio pod te¹kim zlostavljanjem, kako od strane zatvorenika, tako i od strane èuvara zatvora", kazao je Ceroviæ.

Po mi¹ljenju profesora kriviènog prava Pravnog fakulteta u Beogradu Milana ©kuliæa, sprske vlasti moraæe da reaguju na Interpolovu poternicu i uhapse Kovaèeviæa. Meðutim, srpski zakoni ne dozvoljavaju ekstradiciju, pa bi - po ©kuliæu - jedino logièno re¹enje bilo da mu se sudi u zemlji.

"Mislim da je za njega najbolje da taj postupak poène kod nas ¹to pre jer je na¹e zakonodavstvo omoguæilo da se primene na¹i zakoni i za delo koje je uèinjeno u inostranstvu. I to onda ostaje kao najrealnije re¹enje. I onda ostaje da na¹i organi donesu presudu koja je adekvatna", rekao je ©kuliæ.


Po reèima biv¹eg ambasadora Srbije u SAD Milana St. Protiæa, vicekonzul je naèinio prekr¹aj, a Srbiji je naneta ogromna ¹teta.

"On je tu reè koju je dao sudu pogazio, slagao sud, pobegao iz zemlje uz pomoæ diplomatskog predstavnika Srbije, koji je onda sauèesnik. On sad krivièno odgovara u Americi", rekao je Protiæ.

U meðuvremenu, pritisci amerièkih senatora se nastavljaju. Senator iz Njujorka Èarls ©umer izjavio je da æe Va¹ington sa najvi¹eg nivoa saop¹titi Vladi Srbije da Miladin Kovaèeviæ mora da se vrati u SAD.



:news:
Pregovori o suðenju Kovaèeviæu u Americi
Autor: V. Z. Cvijiæ |

Ministarstvo pravde Srbije posreduje u pregovorima izmeðu porodice Miladina Kovaèeviæa, koji je u SAD optu¾en za uèestvovanje u kafanskoj tuèi, i predstavnika amerièke administracije, saznaje „Blic“.

- Dijalog izmeðu amerièkih predstavnika i porodice Kovaèeviæ je uspostavljen, a da li æe biti postignut dogovor, znaæe se tokom ove ili iduæe nedelje. Srpsko Ministarstvo je omoguæilo da doðe do razgovora, ali ne mo¾e ni¹ta vi¹e da uradi - ka¾e izvor „Blica“.
Ministarstvo pravde je juèe saop¹tilo da nije primilo nijedan zvanièan dopis iz SAD koji se odnosi na sluèaj Kovaèeviæ. Stav Ministarstva je da æe u sluèaju dopisa postupati u skladu sa meðunarodnim propisima i Ustavom i zakonima Srbije.
Portparol Stejt departmenta Gonsalo Galjegos izjavio je da „SAD saraðuju s vlastima Srbije na tome da se naðe re¹enje da se Kovaèeviæ pojavi pred amerièkim sudom“. On je istakao da je Va¹ington objasnio diplomatama srpske ambasade u SAD koliko je va¾no za SAD da se Kovaèeviæ pojavi pred sudom u Njujorku i u kojoj meri se to uzima ozbiljno.
S druge strane, amerièki kongresmen Èarls ©umer, koji je i ranije o¹tro reagovao zbog sluèaja Kovaèeviæ, najavio je da æe od Kongresa zatra¾iti da razmotri da li æe dati planiranu finansijsku pomoæ Srbiji od 50 miliona dolara jer se Kovaèeviæ nije pojavio pred sudom 1. avgusta, kada je bilo zakazano roèi¹te. ©umer, kao i senatorka Hilari Klinton, neuspeli predsednièki kandidati, smatraju da se pretnjama Srbiji i pritiskom mo¾e re¹iti sluèaj Kovaèeviæ. Oni su kao predstavnici Demokratske partije u Kongresu i ranije zapretili Srbiji „ozbiljnim posledicama“ ako ne bude saraðivala u sluèaju Kovaèeviæ.
Gonsalo Galjegos nije ¾eleo da komentari¹e predlog senatora ©umera da se Srbiji umanji amerièka pomoæ zbog nepo¹tovanja roka za izruèenje Kovaèeviæa.
Profesor Vojin Dimitrijeviæ ka¾e za „Blic“ da u sluèaju da se srpski student dobroboljno ne pojavi pred amerièkim sudom, jedino re¹enje vidi u Srbiji, gde treba da se povede energièan krivièni postupak protiv Miladina Kovaèeviæa, ali i vicekonzula Igora Milo¹eviæa.
- Vicekonzul je neuporedivo vi¹e obrukao dr¾avu od Kovaèeviæa. Dao je 100.000 dolara kaucije za Kovaèeviæa, koje je navodno dobio od porodice. Platio je èekom konzulata, ¹to je nezamislivo i jo¹ je zajedno sa okrivljenim potpisao garanciju da æe se odazvati pozivu suda. Sada je muka ¹to Amerikanci tumaèe da je vicekonzul obavezao celu dr¾avu i ona mora da se bori protiv toga u nepovoljnom okru¾enju nedavnih napada na Ambasadu SAD u Beogradu - ka¾e profesor Dimitrijeviæ. On podseæa da je po srpskim propisima nemoguæe izruèiti Kovaèeviæa stranoj dr¾avi.
Profesor Milan ©kuliæ takoðe smatra da je jedino re¹enje da se povede postupak protiv Kovaèeviæa u Srbiji.
- Protiv vicekonzula mo¾e da se pokrene krivièni postupak ako ima elemenata da je na nezakonit naèin izdao putnu ispravu. ©to se tièe njegovog potpisa na jemstvo, to ne obavezuje dr¾avu i to nije garancija dr¾ave Srbije da æe se Kovaèeviæ pojaviti pred amerièkim sudom. Èak i da je dao garancije u ime Srbije da æe se Kovaèeviæ pojaviti u sudu u Njujorku, to ne bi bilo obavezujuæe, jer je tako ne¹to pravno nemoguæe. Prema meðunarodnom pravu, obavezujuæe garancije daje samo predsednik dr¾ave ili ministar spoljnih poslova - navodi ©kuliæ.

Kaucija 100.000 dolara
Miladin Kovaèeviæ (20) optu¾en je u SAD da je u noæi izmeðu 4. i 5. maja u baru Univerziteta u Bingamtonu u Njujorku uèestvovao u tuèi u kojoj je povreðen amerièki student Brajan ©tajnhauer. Sudija je Kovaèeviæu odredio kauciju 100.000 dolara, koja je plaæena 6. juna. Tri dana kasnije Kovaèeviæ je napustio SAD uz pomoæ dokumenta koje mu je izdao vicekonzul Igor Milo¹eviæ i do¹ao u rodnu Kulu, gde se i danas nalazi.

blic



:news:
Kovaèeviæu "ponudili" 12 godina
| Izvor: Veèernje novosti
Beograd -- "Veèernje novosti" pi¹u da je amerièko tu¾ila¹tvo ponudilo Miladinu Kovaèeviæu "samo" 12 godina zatvora ako potpi¹e da je kriv.

Ponudu je, kako saznaju "Novosti“ u Ministarstvu pravde Srbije, uputio tu¾ilac okruga Blum (dr¾ava Njujork). On Kovaèeviæu nudi da potpi¹e Sporazum o krivici, da bi mu potom sud izrekao "bla¾u" kaznu. Prema ponuðenom sporazumu bilo bi to - 10 godina za "nano¹enje te¹kih telesnih povreda" i dve godine za "nepo¹tovanje zakona", odnosno zbog izbegavanja da se suoèi sa optu¾nicom.

Advokat Miladina Kovaèeviæa, Veselin Ceroviæ, potvrdio je za "Novosti" da je takva ponuda zaista stigla. O tome ga je, kako ka¾e, obavestio kolega Akardi, iz Bihemptona, koji se ukljuèio u odbranu Kovaèeviæa.

"Zaprepa¹æen sam tolikom kolièinom osionosti tamo¹njeg tu¾ioca, kao ¹to su zapanjeni Kovaèeviæi u Kuli, da pre utvrðivanja eventualne krivice Miladina unapred osuðuju, oglu¹ujuæi se o pretpostavku nevinosti, da niko nije kriv dok se ne doka¾e. Ovo je samo jo¹ jedan dokaz da Kovaèeviæu u Americi suðenje ne bi bilo fer i da je u pravu ¹to je izbegao da se tamo suoèi sa optu¾nicom", ka¾e Cvetkoviæ.

Ceroviæ ka¾e da nijednog trenutka ni on, ni Kovaèeviæi, nisu tra¾ili nikakav sporazum, ni bilo kakvo pogaðanje, a da je sve vreme druga strana licitirala sa visinom kazne, najpre ¹est meseci robije, samo da se Miladin vrati u Njujork, kako bi mu se tamo sudilo.

"Ni tada kada su nam takvu ponudu dali predstavnici Ministarstva pravde Odeljenja amerièke ambasade, ni sada, nismo o takvoj moguænosti èak ni razmi¹ljali. Zato smo i ovu poslednju ponudu odbacili bez razmatranja. Miladin Kovaèeviæ, to je na¹ èvrst i konaèan stav, neæe se vratiti pred takve ostra¹æene delioce pravde. On je od toga i pobegao. Ali, nijednog trenutka ne be¾i da se suoèi sa zakonom pred pravosudnim organima Srbije. Za¹to na to ne pristaju Amerikanci, ako po¹tuju suverenitet srpskog pravosuða?", navodi advokat.

b92



:news:
Hemofarm prihvatio apel Klintonove
| Izvor: Politika
Beograd -- Hemofarm prihvatio apel senatorke Hilari Klinton da prestane sponzorisanje KSS-a dok Miladin Kovaèeviæ igra ko¹arku u Srbiji.

"Politika" prenosi saop¹tenje predsednika vr¹aèkog "Hemofarma" Miodraga Babiæa u kome se navodi da ta kompanija "ne mo¾e da brani agresivnost ili opravdava posledice Kovaèeviæevog pona¹anja". Iako navodi da je zahtev Hilari Klinton apsurdan, Babiæ je dodao da razume za¹to se sentorka "ukljuèila u ovu neprijatnu situaciju, nastalu iz jedne ¾alosne okolnosti, a kojom se bave sudski organi".

Distributer amerièke kompanije "Endvan" za istoènu Evropu, od koje je Hilari Klinton kao i od "Hemofarma", turskog "Efesa" i italijanske "Kape" tra¾ila da prestanu finansiranje Ko¹arka¹kog saveza Srbije dok Kovaèeviæ igra ko¹arku, Karl Strouken rekao je da mu nije jasno kakve veze ima ta firma koja proizvodi ko¹arka¹ku opremu sa sluèajem Kovaèeviæ.

"Razgovarao sam s na¹om kancelarijom u SAD i rekao sam im da æemo nastaviti da radimo svoj posao kao i pre, ¹to znaèi da æemo i dalje saraðivati sa KK Vrbas" rekao je "Politici" Strouken.

Dnevnik "Blic" prenosi izjavu predsednika Ko¹arka¹kog saveza Srbije Dragana Kapièiæa koji je zahtev senatorke Klinton ocenio kao "veoma pogre¹an”.

"Ovaj sluèaj bi trebalo da re¹e dve dr¾ave. Mislim da je veoma glupo da amerièka dr¾ava direktno napada jednu organizaciju, odnosno firme koje je sponzori¹u", rekao je Kapièiæ.

Ko¹arka¹ki savez ne mo¾e da reaguje jer Srbija jo¹ nije pokrenula postupak u vezi sa tim sluèajem, rekao je Kapièiæ i dodao bi i kompanije koje je senatorka Klinton pozvala na bojkot trebalo da saèekaju reakciju Srbije.

Kovaèeviæ je u maju, prema amerièkoj optu¾nici, gotovo do smrti pretukao svog kolegu studenta na Univerzitetu Bingamton u dr¾avi Njujork, a mesec dana kasnije je pobegao iz SAD, ne èekajuæi da mu poène suðenje.

Po povratku u Srbiju, Kovaèeviæ je pristupio Ko¹arka¹kom klubu Vrbas, ¹to je izazvalo o¹tru reakciju u SAD.

b92