Kad kofera nema na pokretnoj traci

Started by Bred, 10-07-2008, 13:10:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

zvor: B92
Beograd -- U letnjoj sezoni, kada su veæe gu¾ve na aerodromima, raste i opasnost da aviokompanija izgubi prtljag putnika.


Aviokompanije prevezu milione putnika, ali nemaju svi sreæu da na odredi¹te stignu sa svojim koferima. Veæina prtljaga koji nestane nije stvarno izgubljen, veæ ga aviokompanije dostave sa zaka¹njenjem. Ipak, ako se kofer ne pronaðe, obe¹teæenje ne prelazi 1.200 evra.

"Jedan od razloga jeste da na odreðenom aerodromu jedne od usputnih taèaka nastane zagu¹enje u prtljagu, onda se ne stigne taj prtljag iz jednog aviona prebaciti u drugi ili se de¹ava da sam avion ne mo¾e da primi toliku kolièinu prtljaga“, ka¾e Dragan Nestoroviæ, direktor saobraæaja Aerodroma "Nikola Tesla".

Ukoliko putnik primeti da kofer nije stigao, treba da se obratiti Slu¾bi "izgubljeno-naðeno", koja postoji na svakom aerodromu. Slu¾benicima treba dati prtlja¾ni privezak, koji je dobijen prilikom predaje torbi, podatke, ali i opis prtljaga koji je izgubljen.

"Putniku se nudi poster sa moguæim vrstama prtljaga, gde on ima obavezu da nam ¹to jednostavnije pojasni koji je, u stvari, prtljag u pitanju, poèev¹i od boje, unosimo podatke u sistem, i to nam slu¾i dalje za potragu", ka¾e Ksenija Kavend¾iæ, sa Aerodroma "Nikola Tesla"

Slu¾ba koja tra¾i kofer, ali i aerodrom na kome je ostao prtljag, unose podatke u sistem koji spaja dva ista naloga. Meðutim, nekad prtljaga nema u sistemu, jer se de¹ava da putnici uzmu tuð kofer. Da bi se to izbeglo, najbolje je uèiniti svoj prtljag jedinstvenim.

"Zalepite neku nalepnicu, stavite traku na ruèku,i uèinite da bude prepoznatiljiv. Uvek stavite svoje ime na kofer, ali i adresu gde bi ste voleli da vam se dostavi prtljag. U sluèaju da bude izgubljen, nema mnogo smisla da stavite kuænu adresu iz Srbije ukoliko æete boraviti ¹est nedelja u Kanadi. Najbolje je da napi¹ete obe", ka¾e Lukas Ned¾edli, menad¾er za Srbiju "Ostrijen erlajnsa".

Aviokompanije preporuèuju i da ne zakljuèavate svoj kofer. Ukoliko se kofer izgubi, nekada je jedini naèin da se identifikuje tako ¹to æete opisati stvari koje se nalaze u njemu. Koferi za koje se vlasnici ne pronaðu, otvaraju se posle pet dana.

"Kod nas u Beogradu to radi komisija od tri èlana - carina, lokalna slu¾ba i mi, popisuje se sadr¾aj, marka, i to se ubacuje u sistem", ka¾e Mi¹a Nikoliæ, iz Slu¾be traganja "Jat ervejza".

Veæina aviokompanija potpisnice su Montrealske i Var¹avske konvencije, po kojima maksimalana novèana nadoknada za gubitak ili o¹teæenje prtljaga mo¾e biti 1.200 evra.

Prema tim konvencijama, aviokompanije ne snose odgovornost u sluèaju gubitka elektronskih aparata, vrednih papira, novca ili nakita.