Nesta¹ica vakcina "di-te-per"

Started by Bred, 02-07-2008, 12:11:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Blic
Beograd -- "Di-te-per" vakcinu protiv difterije, tetanusa i velikog ka¹lja, ne mo¾ete dobiti u domovima zdravlja jer vi¹e od 200.000 doza èeka dozvolu Agencije za lekove, pi¹e Blic

Ovu vakcinu sve bebe dobijaju nakon drugog meseca u tri doze, s razmakom od ¹est nedelja. Problem je jo¹ veæi jer u apotekama nije moguæe naæi ni njenu paralelu "pentaksim", koji ko¹ta oko 3.000 dinara po dozi.

Redakciji Blica javila se Beograðanka Marina Mitroviæ, koja je neprijatno bila iznenaðena kada su joj u Domu zdravlja "Zvezdara" rekli da za njenog sina nemaju vakcinu za treæu dozu vakcinacije.

"Pedijatar mi je rekao da mogu da èekam da stigne vakcina ili da odem u apoteku i kupim 'pentaksim', ¹to je ista vakcina drugog proizvoðaèa, ali se ne dobija o tro¹ku RZZZO. Oti¹la sam u nekoliko privatnih apoteka, ali 'pentaksim' nisam na¹la", rekla je Marina Mitroviæ.

Da "di-te-per" vakcine nema, potvrðeno je Blicu u DZ "Zvezdara", gde nam je reèeno da ove vakcine nema veæ dva meseca, a da æe roditelje pozvati kada bude stigla.

Prema reèima pedijatra Vesne Bogdanoviæ, davanje vakcine mo¾e da se odlo¾i do dva meseca, tako da nema razloga za zabrinutost, jer æe u tom periodu sigurno stiæi odgovarajuæi broj vakcina.

Vakcine "di-te-per" nema trenutno ni u Domu zdravlja "Stari grad". Zato pacijentima preporuèuju "pentaksim".

Pedijatar Mirjana Miæoviæ savetuje roditelje da kada kupe tu vakcinu, da je obavezno èuvaju u fri¾ideru pre upotrebe, kao i da ne bi smela du¾e od dva sata da bude van rashladnog ureðaja.

b92



:news:
Poèela distribucija vakcine
| Izvor: B92, Tanjug
Beograd -- Danas je poèela distribucija vakcine za bebe "di-te-per", koja se obavezno daje dvomeseènim bebama u tri doze sa razmakom od ¹est nedelja, potvrdili su u institutu "Batut".

Institut je saèinio plan distribucije na osnovu iskazanih potreba u domovima zdravlja, na osnovu koga je poèela distribucija 120 hiljada doza vakcine protiv tetanusa, 120 hiljada Be-se-¾e vakcine, 135 hiljada doza DTP vakcine (vakcine za decu u prvoj i drugoj godini ¾ivota) i 29 hiljada doza DT vakcine za pred¹kolsku decu, saop¹tio je taj institut.

"Batut" navodi da je iz prethodne raspodele vakcina protiv tetanusa 123.520 doza ostalo neraspodeljeno, tako da je nesta¹ica te vakcine na terenu bila neosnovana.

Institut "Batut” u saop¹tenju navodi da je za te vakcine juèe dobio sertifikate od Instituta za virusologiju, serume i vakcine "Torlak" kojima se potvrðuje njihova ispravnost koju je potvrdila i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

Na osnovu toga, institut "Batut" je mre¾i instituta i zavoda za javno zdravlje prosledio plan distribucije vakcina Instituta "Torlak".

Tako, Dom zdravlja u Kragujevcu biæe snabdeven “di-te-per” vakcinama najkasnije sutra, izjavio je za B92 pomoænik direktora Instituta za za¹titu zdravlja u tom gradu Neboj¹a Rankoviæ.

Zalihe vakcine "di-te-per", protiv difterije, tetanusa i velikog ka¹lja, koju bebe dobijaju posle drugog meseca, bile su istro¹ene u vi¹e ustanova ¹irom Srbije.

U kragujevaèkom Domu zdravlja vakcine "di-te-per" nema veæ nedelju dana, a lekari su primorani da obja¹njavaju roditeljima da odlaganje vakcinacije nije razlog za brigu.

Dom zdravlja u Kragujevcu biæe snabdeven “di-te-per” vakcinama najkasnije sutra, izjavio je za B92 pomoænik direktora Instituta za za¹titu zdravlja u tom gradu Neboj¹a Rankoviæ.

Direktor Instituta "Torlak" Ranko Dakiæ ka¾e da kraæi zastoj u snabdevanju neæe ugroziti proces vakcinacije beba.

Kako saznaje B92, “Torlak” vakcinu "di-te-per" pravi u turama, po redovnom godi¹njem planu, ali su neki od domova zdravlja pro¹li put dobili manje kolièine zbog starih zaliha.

Direktor “Torlaka” tvrdi da je do zastoja do¹lo jer se èekalo na sertifikat Agencije za lekove.

Meðutim, PR menad¾er Agencije Aleksandar Tucoviæ ka¾e da je testiranje vakcine trajalo uobièajeno.

U Apotekarskoj ustanovi Beograd ka¾u da pedijatar neæe pogre¹iti ako umesto vakcine "di-te-per" da vakcinu "pentaksim", koja dodatno ¹titi i od deèje paralize i infekcije koje izaziva hemofilus influence tipa B.

Ipak, treba imati u vidu da ispravnost vakcine zavisi od toga da li je èuvana i transportovana u hladnom.