EU: Zdravstvo bez granica

Started by Bred, 04-07-2008, 16:08:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Brisel -- Prema novom predlogu Evropske komisije, graðani EU moæi æe da se obrate bilo kom lekaru ma gde u Uniji, a da za to ne tra¾e prethodno odobrenje domaæih zdravstvenih organa.


Istovremeno, nacionalna zdravstvena slu¾ba trebalo bi pacijentu ne samo da obezbedi informacije o medicinskom sistemu bilo gde u Uniji, nego i da plati za lekarske usluge koje je on dobio u nekoj drugoj zemlji èlanici, pod uslovom da tro¹kove specifiènog tretmana podmiruje i kod kuæe.

Ovaj predlog predstavlja odgovor Komisije, kao izvr¹nog organa Unije, na vi¹e presuda Evropskog suda po kojima je pravo da se medicinska pomoæ tra¾i u inostranstvu integralni deo prava slobodnog kretanja u Evropskoj uniji.

Trenutno, graðani Unije imaju pravo samo na hitnu medicinsku pomoæ u bilo kojoj dr¾avi èlanici.

Takoðe, mogu zatra¾iti tretman u nekoj drugoj dr¾avi èlanici ukoliko u svojoj zemlji ne mogu da ga dobiju dovoljno brzo ili ukoliko im se izda specijalno odobrenje domaæih medicinskih organa.

Predstavljajuæi pomenuti predlog, komesarka za zdravlje EU Andrula Vasiliu rekla je da ljudi najvi¹e vole da se leèe ¹to bli¾e svom domu, ali da ponekad procenjuju da bi bili bolje medicinski zbrinuti u inostranstvu.

Predlogom se predviða da kada se pacijenti leèe u stranoj zemlji, prvo treba sami da namire medicinske tro¹kove, pa onda da zatra¾e njihovo refundiranje od socijalne slu¾be svoje zemlje.

Kritièari smatraju da se ovim re¹enjem najsiroma¹nijim graðanima praktièno onemoguæava tra¾enje leka u drugoj zemlji èlanici EU.

Predlog ostavlja moguænost da pojedinaèna èlanica Unije povrati sistem prethodnih dozvola za leèenje u inostranstvu ukoliko mo¾e da doka¾e da je njen zdravstveni sistem ugro¾en eventualnim naglim odlivom pacijenata na strane klinike.

Meðutim, po mi¹ljenju komesarke Vasiliju, samo æe mali broj graðana EU koristiti moguænost da medicinsku pomoæ tra¾i van svoje zemlje.

Podaci pokazuju da je 2007. samo èetiri odsto graðana EU imalo bilo kakav medicinski tretman u nekoj drugoj zemlji èlanici, a da je samo jedan odsto sredstava koje graðani Unije izdvajaju za zdravstvo potro¹en van domovine.

b92