Zara¾en èaj iz “Zdravlja”

Started by Bred, 22-06-2008, 15:25:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: FoNet, Beta, Blic
Beograd, Leskovac -- Èaj zara¾en salmonelom, zbog koga je deset beba zavr¹ilo kod lekara, proizvelo je Zdravlje iz Leskovca, objavio portal bebac.com. Fabrika saop¹tila da je krivac ZZZZ.

Ovo Udru¾enje je svojom objavom, pi¹e Blic, stalo na put strepnjama roditelja koji su proteklih pet dana, od kako je u javnost procurila vest o epidemiji, strahovali da svojoj deci mo¾da daju zara¾en èaj.

Ni sanitarna inspekcija ni Institut za za¹titu zdravlja, koji vode ceo sluèaj, nisu obelodanili ime proizvoðaèa pravdajuæi se zakonskim ogranièenjima.

"Smatramo da je u interesu roditelja i dece da se objavi ime proizvoðaèa spornog èaja i da je taj interes znaèajniji od sporne zakonske regulative", obrazlo¾ili su svoju odluku u udru¾enju bebac.com.

"Zdravlje": Kriv je Zavod za za¹titu zdravlja

Kompanija "Zdravlje" iz Leskovca saop¹tila je danas da mikrobiolo¹ka neispravnost èaja "Bebi èaj za miran san" nije posledica propusta proizvoðaèa veæ, kako tvrde, tamo¹njeg Zavoda za za¹titu zdravlja.

"Kompanija 'Zdravlje Actavis' izra¾ava ¾aljenje zbog ne¾eljenih posledica po zdravlje dece koja su konzumirala bebi èaj 'Za miran san' i istièe da u procesu proizvodnje nije bilo propusta koji su mogli dovesti do mikrobiolo¹ke neispravnosti bebi èaja ¹to je potvrðeno inspekcijskom proverom nadle¾nih", saop¹tila je ta firma.

"Propust koji je doveo do pojave Salmonele Senftenberg nastao je u procesu analize zdravstvene ispravnosti sirovine i gotovog proizvoda koju je obavio Zavod za za¹titu zdravlja Leskovac i koji je po Zakonu o ispravnosti zdravstvenih namirnica iskljuèivo nadle¾na i ovla¹æena institucija za takvu kontrolu", tvrdi ta kompanija.

b92

ðurða

U¾as!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Oni nikada nisu krivi :nonono:
Moto im je izgleda '' svaliti krivicu na drugog UVEK''

Bred

Pronaðene bakterije u èaju za bebe
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Ispitivanje mikrobiolo¹ke ispravnosti èaja za bebe Zdravlja iz Leskovca pokazalo je da sadr¾i bakterije, navodi Institut Batut

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanoviæ Batut" saop¹tio je da je ispitivanje pokazalo da je su tri uzorka èaja zdravstveno neispravna i da u njima ima bakterije salmonele. Uzorke je dostavio Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo iz Novog Sada 26. juna sa zahtevom da se obavi superanaliza na mikrobiolo¹ku ispravnost sa posebnim osvrtom na salmonela vrste.

U tri razlièita uzorka "Bejbi èaja za miran san" pronaðene su bakterije salmonele, sulfitoredukujuæe klostridije, koliformne bakterije, poveæan ukupan broj mikroorganizama, kao i kvasnica i plesni, a u jednom od njih pronaðena je i e¹erihija koli.

Uzorke èajeva za decu institutu je dostavila inspekcija u originalnom pakovanju, odnosno kao gotove proizvode.

Analiziran je uzorak èaja u pakovanju od pet grama sa rokom upotrebe do aprila 2009. godine i dva uzorka iz pakovanja od po 40 grama, sa rokovima trajanja do januara i juna sledeæe godine.

U proteklih nekoliko meseci zabele¾ena je pojava retke vrste salmonele kod osam beba sa teritorije Novog Sada, Inðije i Beoèina, koje su pile "Bejbi èaj za miran san". Te podatke prvo je objavilo novosadsko udru¾enje Bebac.

Uprava kompanije "Zdravlje" nalo¾ila je 11. juna svom sektoru prodaje da povuèe iz prometa sve kolièine èaja "Za miran san" u najkraæem moguæem roku.

b92