Finansiranje prema broju pacijenata

Started by Bred, 15-07-2008, 11:57:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Krajem pro¹le godine pokrenut je projekat uvoðenja kapitacije – novog naèina finansiranja primarne zdravstvene za¹tite.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje, u projektu za sada uèestvuje 28 domova zdravlja ¹irom Srbije u kojima je za¾iveo proces registracije pacijenata kod izabranog lekara. Umesto dosada¹njeg finansiranja domova zdravlja samo na osnovu broja zaposlenih, kapitacija predviða finansiranje prema broju registrovanih pacijenata.

Ovaj novi sistem plaæanja trebalo bi da obezbedi graðanima kvalitetniju zdravstvenu za¹titu i da ujedno motivi¹e lekare da se vi¹e posvete pacijentima jer æe od broja pacijenata zavisiti njihova zarada.

"Do sada su svi imali identiène plate. Kapitacijom æe svaki lekar sklapati ugovor prema broju opredeljenih pacijenata, ¹to znaèi da æe plate biti razlièite. Znate kako je bilo - neko radi, neko ne radi, a svi primaju isto. Toga vi¹e neæe biti, plate neæe biti iste, po¹tovaæe se kvalitet pru¾anja zdravstvene usluge", ka¾e Mirjana Velimiroviæ, direktorka Doma zdravlja "Savski venac".

Da bi kapitacija za¾ivela va¾no je da se ¹to vi¹e graðana opredeli i registruje kod svog izabranog lekara. On se bira najmanje na godinu dana iz oblasti op¹te medicine i medicine rada, pedijatrije, ginekologije i stomatologije.

Za prethodnih godinu dana, koliko traje registracija, svog lekara uglavnom su izabrali stariji pacijenti.

Prednost izabranog lekara je u tome ¹to vremenom dobro upozna pacijenta, upuæen je u njegovo zdravstveno stanje i vodi raèuna o redovnim preventivnim pregledima.

"Izabrani lekar je uvek tu da pacijent mo¾e da ga pronaðe i za akutne i za stalne probleme. Pacijent uvek mo¾e da zaka¾e pregled kod izabranog lekara, uvek mo¾e da doðe kada je ne¹to hitno, ako nije zakazan biæe primljen, a izabrani lekar u tom trenutku najbolje zna ¹ta je pacijentu potrebno", ka¾e specijalistkinja op¹te medicine Vesna Vujièiæ.

Pacijenti se mogu opredeliti za izabranog lekara jednostavnim popunjavanjem prijave, a potrebna im je zdravstvena knji¾ica i lièna karta.