"Strpljivo do boljeg standarda"

Started by Bred, 15-07-2008, 11:48:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Beograd -- Graðani ne treba da oèekuju da se standard drastièno pobolj¹a za kratko vreme, izjavila ministarka finansija Dijana Dragutinoviæ

"Srbija ima para, Srbija je prikupila samo 40 do 41 odsto dru¹tvenog proizvoda kao èiste javne redovne prihode. To je dovoljno para, a nekada ni kolièine potro¹enih para ne znaèe uvek i bolji kvalitet usluga. Tako da æemo da poku¹amo da kombinujemo ovo para da bolje upotrebimo da bi bolje zadovoljili ciljeve", rekla je Dragutinoviæeva.

Ona je kazala da "nikada nema dovoljno za sve, ali za prioritete uvek ima" i da ona, kao ministarka, ne treba da odreðuje prioritete, jer je to ipak posao Vlade, ali mo¾e kao ministarka sigurno da utièe ubeðivanjem, snagom brojeva, da se odreðenim sredstvima da prioritet za finansiranje neke od potreba.

Odgovarajuæi na pitanje da li graðani uskoro mogu oèekivati rast ¾ivotnog standarda, Dragutinoviæeva je navela da nema èarobnog ¹tapiæa i da se standard graðana ne mo¾e drastièno pobolj¹ati u relativno kratkom periodu.

Prema mi¹ljenju ministarke finansija, trebalo bi biti realan, dr¾ava treba da stvori ambijent, da ¹to manje smeta, da se ¹to manje me¹a u ekonomski ¾ivot, a ona se nada da æe to, izmeðu ostalog, biti misija ove vlade - da se ¹to manje me¹a u privredni ¾ivot, kao i "da prosvetli graðane da porez nije tro¹ak".

Dragutinoviæeva je naglasila da - ukoliko se sredstva od prikupljenog poreza graðana zaista upotrebe na infrastrukturu koja se vidi, na bolje zdravstvo i obrazovanje, na ulaganje u ljude - to æe ljudi i shvatiti kao bolji ¾ivotni standard i blagostanje.

Govoreæi o merama za obuzdavanje inflacije, ministarka finansija je ukazala da æe ove godine dr¾ava imati bud¾etski deficit i, u tom smislu, neæe pomoæi centralnoj banci na pravi naèin u suzbijanju inflacije.

Prema njenoj oceni, dr¾ava nije presudan generator inflatornih pritisaka, niti toliki uticaj ima fiskalni deficit na inflaciju, veæ dominantan uticaj imaju dogaðanja na svetskom tr¾i¹tu hrane i nafte.

U pogledu smanjivanja inflatornih pritisaka, Dragutinoviæeva je rekla da dr¾ava mo¾e da pomogne Narodnoj banci Srbije tako ¹to æe deliti sa njom teret tro¹kova.

"Dakle, ne mo¾emo u isto vreme, vodeæi ekspanzivnu fiskalnu politiku i kritikovati Narodnu banku ¹to vodi restriktivnu monetarnu politiku", rekla je ona i navela da je najbolja varijanta da se vodi restriktivna i fiskalna i monetarna politika.

b92

dirigent

U jednoj modernoj i uredjenoj drzavi kakva je Svedska , ekonomski standard iz godine u godinu raste mic po mic . To se ne oseca u sadasnjosti , ali u generacijskom razmaku (protoku vremena)od 20 godina vec sigurno.

     Nema carobnog stapica ko sto rece ministar i tu je u pravu.