Turisti upla¹eni zbog bakterijskog meningitisa u Crnoj Gori

Started by Bred, 22-07-2008, 14:07:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: V. D. - B.Æ. |

Smrt èetrnaestomeseène bebe mu¹kog pola iz Tivta, koja je krajem pro¹le nedelje preminula u kotorskoj bolnici, obavijena je velom tajne.

Lekari tivatskog Doma zdravlja, u koji je deèak donet u te¹kom stanju i pod visokom temperaturom, konstatovali su da je zara¾en bakterijskim meningitisom i odmah ga uputili u bolnicu u Kotoru.
Izvor „Blica“ saop¹tio je da je deèak bio zara¾en bakterijskim meningitisom i da se radi o sepsi koja je izazvana bakterijskim meningitisom, navodeæi da je deèak imao fudrijantnu, najbr¾u moguæu vrstu bolesti, i da mu nije bilo pomoæi iako su preduzeli sve da mu spasu ¾ivot, ¹to su objavili i podgorièki mediji.
Iako je javnosti poznato da je od poèetka godine kod 146 osoba u Crnoj Gori registrovan meningitis.
I ove godine je izra¾ena nesta¹ica vode na Crnogorskom primorju i treba upozoriti javnost o ovim pojavama, jer kod turista koji godi¹nji odmor provode u Tivtu sluèaj je izazvao uznemirenost, pa su pojedini napustili ovo malo letovali¹te.
Najèe¹æi uzroci meningitisa su bakterije (meningokok, hemofilus influentae, streptokokus pneumoniae) ili virusi (grupa entero virusa koji su aktuelni u letnjem periodu).
Pedijatar DZ Savski venac u Beogradu Svetlana Vrane¹ ka¾e da deo populacije ima klice uzroènika kao normalnu floru u ¾drelu, pa su samim tim takvi ljudi klicono¹e uzrok meningitisa.
- Bolest se razvija relativno brzo i obièno se manifestuje povi¹enom temperaturom, poèinje povraæanje, dete postaje pospano i razdra¾ljivo, gubi snagu i energiju, ne mo¾e da jede... I onda se razvijaju simptomi klasiènog meningitisa. Obolelom smeta svetlo, zate¾e vrat, nastavlja sa povraæanjem. Mogu se pojaviti i promene na ko¾i, u zavisnosti od uzroènika. Zato bi roditelji trebalo, kada dete ima visoku temperaturu, odmah da ga dovedu kod lekara. Brzina razvoja bolesti je individualna. Mo¾e da traje svega par sati ili dva-tri dana. Dovoljno je da dete promeni sredinu, da mu nièe zub, da je imalo varièelu pre toga i slièno, pa da imunitet veæ bude promenjen i da onda lako dobije neku novu bolest - obja¹njava dr Vrane¹.

b92