Sklonite ©e©elja!

Started by Bred, 16-07-2008, 14:36:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

Na sastanku u Luganu 14. avgusta 2000. Zoran Ðinðiæ i Karla del Ponte dogovorili ko mora biti isporuèen u Hag

BEOGRAD - “Sklonite ©e¹elja iz Srbije!”, zahtevao je Zoran Ðinðiæ od Karle del Ponte na neformalnom sastanku koji je odr¾an 14. avgusta 2000. u ¹vajcarskom gradu Luganu. Ovaj susret verovatno nije bio prvi, ali je svakako jedan od najznaèajnijih koji su imali pokojni srpski premijer i tada¹nja tu¾iteljka Ha¹kog tribunala. Naime, prema transkriptu razgovora sa ovog susreta, upravo tada je dogovoreno ko se mora isporuèiti Tribunalu i za¹to.
Kurir æe u nekoliko nastavaka, uz izvesna skraæenja, objaviti sadr¾inu ovog razgovora.
Del Ponte: Dakle, sla¾emo se oko ovih prioriteta.

Ðinðiæ: Da. Koji je po vama prioritet Vojislav ©e¹elj?
Del Ponte: Vi æete najbolje sagledati ko æe novoj vlasti smetati, pa æemo na va¹e predloge uvek odgovoriti pozitivno. Svima je prevashodan cilj da u Srbiji, za va¹e vladavine (misli se na DOS, prim. aut.), bude mirno i bez velikih politièkih potresa. Ukoliko radikali remete politièku situaciju, neka ©e¹elj bude na udaru, a va¹i pravnici neka usmere optu¾nicu u ¾eljenom pravcu.
Ðinðiæ: Oni (SRS) su agresivni i nepredvidljivi. Sa socijalistima se lako mo¾e izaæi na kraj jer su se mnogi veæ distancirali od Milo¹eviæa. Zato ©e¹elj mora biti u Tribunalu.

Nepoznata osoba: Vi u Srbiji ste zapalili Evropu, hoæete da gospodarite celim Balkanom. Milo¹eviæa morate da dovedete i postavite gde mu je mesto, jer se u protivnom Amerikanci neæe smiriti. Pre polaska imao sam razgovor sa gospoðom Olbrajt i znate ¹ta je tra¾ila da vam prenesem, gospodine Ðinðiæu. Srbiju treba obezglaviti i sve koji su se usprotivili NATO savezu treba procesuirati bez pardona. To su njene reèi.

Del Ponte: Tribunal mora da funkcioni¹e kao meðunarodni sud koji su stvorile Ujedinjene nacije i zato po preuzimanju vlasti ne smete da imate milosti prema politièkim protivnicima. Vuk Dra¹koviæ je takoðe zaslu¾io da se naðe kao optu¾eni, ali Amerikanci ne daju da sedne na optu¾enièku klupu. Njegova garda je mnogo zla nanela u Hercegovini i u Bosni. Politièko rukovodstvo Srbije biæe optu¾eno za “udru¾eni zloèinaèki poduhvat” i od pona¹anja pojedinaca zavisiæe da li æe biti svedoci Tu¾ila¹tva ili se uop¹te neæe pojavljivati kao optu¾eni. Kada preuzmete vlast, a to je gotova stvar, jer su Amerikanci re¹ili da idu do kraja, pa ako treba i da NATO vojskom okupiraju celu Srbiju, vama æe biti zadatak da tajne arhive odmah prigrabite i prosledite amerièkoj ambasadi, kao i peèate i delovodne protokole jer se neke stvari moraju montirati da bi se optu¾eni doveli u bezizlaznu situaciju. Takoðe treba sinhronizovano, sa operativcima CIA i MI6, preuzeti danonoæno praæenje svih koji su radili u vojnoj i civilnoj bezbednosti. Aleksandar Vasiljeviæ, Nedeljko Bo¹koviæ, Aca Tomiæ, Jovica Stani¹iæ, Frenki... Kod ©e¹elja æe biti problem za¹to ga optu¾iti; jer nije bio u vlasti kada su se vodili ratovi i ne mo¾e se okriviti za komandnu odgovornost.

Ðinðiæ: ©e¹elja treba trajno skloniti iz Srbije jer je on zlo za dr¾avu i narod! Njegova upornost i brutalnost ugroziæe na¹u vlast. On nikada neæe prestati da se zala¾e za veliku Srbiju, pa æe odnosi sa susedima uvek biti zategnuti. On je nepopravljivi ne nacionalista, veæ ¹ovinista.
U tom trenutku u prostoriju ulazi Rièard Mej.

Del Ponte: Raduje me ¹to ste do¹li. Ser Rièard Mej je ¾eleo da upozna perspektivnog politièara iz Srbije.
Rièard Mej: Drago mi je da smo se upoznali, gospodine!

Sutra: ©ta je rekao sudija Mej

http://www.kurir-info.rs/clanak/politika/kurir-27-06-2008/sklonite-seselja