Zakolutaj oèima da pojaèa¹ muziku

Started by Bred, 10-08-2008, 16:55:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. |


Na pokret oèiju muzika koju slu¹ate na va¹em muzièkom ureðaju se pojaèava ili premotavate pesmu unapred. Japanci su izumeli specijalne slu¹alice koje vam omoguæavaju upravo to - da na pokret oèiju vi kontroli¹ete muzièki plejer.

Mo¾da ru¾no izgledaju, ali ove slu¹alice povezane za senzore i èipove omoguæavaju korisniku da kontroli¹e muzièki plejer jednostavnim pomeranjem oèiju. Istra¾ivaè poznate japanske firme NTT DoCoMo, Harioki Manabe nosio je prilikom demonstracije pro¹le nedelje u Tokiju ogromne slu¹alice da bi pokazao kako æemo u buduænosti jednostavno i lako moæi samo oèima da pojaèavamo i uti¹avamo muziku ili da biramo pesmu.
Senzori detektuju elektrièna strujanja koja proizvodi pokretanje na¹ih oènih jabuèica. Japanski istra¾ivaè tako je uspeo da pojaèa zvuk na plejeru na svom mobilnom telefonu samo pomerajuæi oèi, a premotao je unapred muziku tako ¹to je dva puta zakolutao oèima u desnu stranu. Istra¾ivaèi se nadaju da æe ovo najnovije dostignuæe moæi u buduænosti da pomogne i osobama s invaliditetom da steknu veæu samostalnost u poslu.

blic