U Sjedinjenim Dr¾avama pacijenti mogu da mere krvni pritisak u apoteci

Started by Bred, 05-08-2008, 23:27:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nedavna studija je pokazala da kori¹æenje interneta za kontakt sa apotekarom koji prati promene va¹eg krvnog pritiska i merenje pritiska kod kuæe, mo¾e mnogo da doprinese stabilizaciji va¹eg krvnog pritiska.

Pol D¾onson ka¾e da ga ni¹ta nije upozorilo da æe krvni pritisak da mu skoèi do vrlo opasnog nivoa.

«Mislim da su najvi¹e poèetne vrednosti mog krvnog pritiska kojih mogu da se setim bile 185, mo¾da 190, èak i preko 195 i to me je veoma zabrinulo», ka¾e D¾onson.

Amerièko udru¾enje za srce ka¾e da je normalan pritisak 120 sa 80. Ako su krvni sudovi uski, krv te¾e protièe i pritisak na zidove sudova se poveæava. To uzrokuje visoki krvni pritisak. Hipertenzija nema simptome, ali mo¾e da vodi ka srèanom napadu. Pol D¾onson je bio jedan od skoro 800 odraslih pacijenata koji su uèestvovali u studiji koju je vodila Beverli Grin iz Sijetla u dr¾avi Va¹ington. Svi uèesnici su imali visok krvni pritisak. Doktor Grin je htela da ustanovi da li kontrola krvnog pritiska kod kuæe, uz kontakt sa apotekarom putem imejla, mo¾da mo¾e da pomogne da se hipertenzija dr¾i pod kontrolom. Doktor Grin je to i uspela.

«Ovim probama smo dokazali da mo¾ete da koristite i elektronske komunikacije, da pacijenti ne moraju da dolaze. Mogu da koriste Internet», ka¾e ona.

Doktor Grin je podelila pacijente u tri grupe. Jedna je svoj krvni pritisak pratila u lekarskoj ordinaciji. Grin je drugim dvema grupama dala aparat za krvni pritisak, tako da su mogli da ga proveravaju kod kuæe. Jedna od te dve grupe je putem interneta imala redovan kontakt sa apotekarom, koji je bio posrednik izmedju pacijenta i lekara. Apotekar Danet Fjuling ka¾e da je kontakt putem imejla olak¹ao komunikaciju, a povratna informacija od apotekara izgleda da je pomogla.

«Kada smo zatra¾ili od pacijenata da ve¾baju ili da dr¾e dijetu ili promene lekove, mogli su da vide da to ima pozitivan uticaj», ka¾e ona.

Kada je studija zavr¹ena, vi¹e od polovine pacijenata sa kuænim aparatom, koji su putem imejla kontaktirali sa apotekarom, dovelo je svoj krvni pritisak pod kontrolu. Oni su se oseæali mnogo bolje nego druge dve grupe. Doktor Grin ka¾e da su se ispostavile dve stvari. Jedna je da pacijentovo anga¾ovanje i redovni kontakt sa profesionalcima mo¾e da doprinese pobolj¹anju zdravlja, èak iako je krvni pritisak veoma visok.

«Pacijenti obièno veoma te¹ko kontroli¹u ozbiljnu hipertenziju i zapravo su uradili najbolje ¹to su mogli».

Drugo pobolj¹anje, prema reèima doktora Grin, bilo je redovno proveravanje krvnog pritiska. To je pomoglo lekarima da im bolje odrede lekove.

«Kada odlazite u lekarsku ordinaciju, pritisak vam se meri svega jednom ili dvaput, a to mo¾da i nije va¹ uobièajeni krvni pritisak», ka¾e Grin.

Studija je pokazala da kori¹æenje interneta mo¾e da bude veoma korisno. Kontaktiranje sa onima koji vam kontroli¹u zdravlje je jednostavnije od odlaska u lekarsku ordinaciju. Ipak, pacijenti ka¾u da najvi¹e poma¾e lièni kontakt.

voanews.com