Beli telefon Ministarstva zdravlja

Started by Bred, 06-08-2008, 14:19:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: V. Dragiæ |

Za nepuna tri meseca otkako je uspostavljen beli telefon Ministarstva zdravlja, graðani Srbije postavili su ukupno 699 pitanja od koji je 316 telefonom, a 383 SMS-om i na njih dobili odgovore struènjaka Ministarstva po¹tom i SMS-om. Najèe¹æa pitanja odnose se na zdravstveno stanje, leèenje odreðenih bolesti, kao i naèin dobijanja bolesti, ali iz Ministarstva poruèuju da se za takve odgovore treba obratiti izabranom lekaru.

Odgovori koje su graðani dobili po¹tom ili SMS-om odnose se na op¹te informacije o sticanju zdravstvenog osiguranja, vantelesnoj oplodnji, proceduri za dobijanje zdravstvenih knji¾ica, ceni lekova i gde se mogu kupiti. Neretka su i pitanja koja se odnose na zapo¹ljavanje u zdravstvenim ustanovama. Interesantno je da pitanja o korupciji i ¾albe na struènost medicinskog osoblja ima manje od 1 odsto.
Jedno od najèe¹æih pitanja graðana odnosi se na pravo leèenja u inostranstvu o tro¹ku zdravstvenog osiguranja. Struènjaci Ministarstva zdravlja na ta pitanja odgovaraju da nisu nadle¾ni za upuæivanje na leèenje u inostranstvo, veæ Republièki zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO).
- Zakonom o zdravstvenom osiguranju, struène slu¾be RZZO odluèuju o upuæivanju osiguranika na leèenje u inostranstvo u skladu sa pravilnikom za tu oblast. Pravilnik je objavljen u „Slu¾benom glasniku“ 44/07 i njime su propisani uslovi, naèin i postupak, vrste oboljenja, stanja i povreda za koje se mo¾e odrediti leèenje u inostranstvu. Telefon za sve informacije na ta pitanja je 011/2658-986 - ka¾e se u odgovoru na ta pitanja.
Drugo najèe¹æe pitanje koje zanima graðane odnosi se na ve¹taèku oplodnju, a najèe¹æe glasi: „Imam li prava na refundiranje tro¹kova vantelesne oplodnje koju sam izvr¹ila u dr¾avnoj ustanovi?“.
- Nemate pravo na refundaciju tro¹kova, osim ako su vam naplatili prvi poku¹aj, a u¹li ste u program biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) koju finansira RZZO. Odluka o uslovima BMPO na teret bud¾eta doneta je u julu 2006. Prema tim uslovima, pravo na jedan poku¹aj BMPO imaju ¾ene koje nisu raðale i nemaju ¾ive dece do napunjenih 38 godina, koje imaju neplodnost organskog porekla, dugotrajnu neplodnost neotkrivenog uzroka, kao i mu¹karci sa svim oblicima supfertilnosti èiji je rezultat neuspe¹no prethodno leèenje braène neplodnosti.
Odluku o ukljuèivanju u program vantelesne oplodnje donose komisije koje formiraju ustanove u kojima se sprovodi program BMPO. Ministarstvo nije nadle¾no za davanje novèane pomoæi za leèenje osiguranika jer sredstva za te potrebe nisu predviðena Zakonom o bud¾etu za 2008. godinu, ka¾e se u odgovoru Ministarstva zdravlja.
Treæe po redu najèe¹æe postavljeno pitanje je o pravu na naknadu zarade iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a evo kako struènjaci Ministarstva odgovaraju.
- Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano je da pravo na naknadu zarade imaju osiguranici koji su privremeno spreèeni za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa odr¾avanjem trudnoæe. Visina te naknade iznosi 65 odsto od osnova za naknadu zarade i obezbeðuje se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i iz sredstava poslodavaca.
Za odgovore na pitanja kao ¹to su: „Pojavila su mi se dva mala crvena mlade¾a na licu, ¹ta da radim?“ ili „Pritisak mi je uravnote¾en, da li treba da prestanem sa uzimanjem lekova“ , struènjaci Ministarstva zdravlja upuæuju graðane da se jave svom izabranom lekaru u Domu zdravlja, kao i za sva ostala koja se odnose na zdravstveno stanje, dijagnostièku proceduru i leèenje.

Kako postaviti pitanje
Broj belog telefona je 0700/111-700 otvoren je 24 sata, a poziv ko¹ta koliko i lokalni telefonski razgovor. Pitanja se mogu postaviti i SMS-om na broj 3233 u formatu: MZ(razmak)tekst pitanja, koji treba da ima manje od 160 karaktera. Odgovor na SMS nije du¾i od 60 karaktera, ali je du¾i kada se pitanje postavi telefonom.


blic