Mnogi lekovi za najte¾e bolesnike nedostupni

Started by Bred, 15-08-2008, 19:38:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

- Na listi D nalaze se neregistrovani lekovi, odnosno medikamenti za koje ne postoji dozvola za stavljanje u promet u Srbiji, a neophodni su u dijagnostici i terapiji. Nadle¾ne vlasti odreðenim apotekama dozvolile su da po nalogu lekara i na zahtev pacijenta mogu da uvezu lek sa te liste. Ipak, ta procedura je dosta spora po¹to je obavezna i provera leka pre nego ¹to se on da pacijentu. Mnogi od njih nemaju toliko vremena, pa se snalaze na razne naèine. Neki mole roðake u inostranstvu da im kupe neophodne lekove, a postoje i malobrojne privatne apoteke koje su spremne da rizikuju velike kazne i nabave naruèeni medikament - ka¾e vlasnik privatne apoteke koji je ¾eleo da ostane anoniman.
Prema njegovim reèima, problem sa neregistrovanim lekovima je ¹to oni imaju zamenu, ali ne i paralelu. Odnosno u Srbiji se mogu naæi medikamenti sliènog hemijskog, ali ne i identiènog sastava.
U Republièkom zavodu za zdravstveno osiguranje ka¾u da neæe biti veæih izmena liste neregistrovanih lekova.
- Na listi D se nalaze svi esencijalni lekovi koji se koriste u leèenju i koji se mogu nabaviti u posebno odreðenim apotekama. Ti lekovi jesu ¾ivotno neophodni, ali za izuzetno mali broj pacijenata. Mi redovno pratimo stanje i potrebe pacijenata, ipak, za sada veæih izmena liste neregistrovanih lekova neæe biti jer bi sam proces registracije izgubio smisao - navodi Svetlana Vukajloviæ, predsednik Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Ovde se javlja i drugi problem vezan za srèane bolesnike, astmatièare, obolele od osteoporoze i druge hroniène bolesnike koji plaæaju lekove.
- Problem je kad pacijentu morate da prepi¹ete lek koji nije na pozitivnoj listi i za koji on mora da izdvoji vi¹e od 1.000 dinara. Iako veæina tih lekova ima zamenu koja mo¾e da se uzme na recept, njihovo dejstvo ne mora biti isto jer nisu identiènog sastava. Veæina neurologa, recimo, pacijentima nakon pretprljenog infarkta mozga prepisuje „kavinton“ i „tanakan“ koji se koriste nekoliko meseci. Cena jedne kutije ovog leka je oko 1.000 dinara. Slièno je i sa lekovima protiv hiperlipidemije koji se daju osobama sa povi¹enim holesterolom i lipidima. Za njih treba izdvojiti oko 1.500 dinara, a gotovo su obavezni deo terapije nakon ¹loga - obja¹njava Nevenka Dimitrijeviæ, specijalista op¹te prakse.
Primera radi, srèani bolesnik koji u sklopu svakodnevne terapije koristi po ¹est vrsta lekova, meseèno mora da izdvoji nekoliko hiljada dinara. Pacijenti kojima je dijagnostikovana osteoporoza samo za osnovni lek „boniva“ ili „fosamaks“ moraju da daju oko 3.500 dinara. Meðutim, i to ¹to se kupuju bez recepta ne znaèi da æe se lako naæi. U apotekama ka¾u da veæ neko vreme na tr¾i¹tu nema „quinax“ kapi za oèi koje se koriste za leèenje katarakte, „nazaneks“ spreja i pojedinih antinikotika. Takoðe, od lekova koji se uzimaju na recept, pacijenti te¹ko dolaze do „durofilina“ i njegove paralele „euphylonga“ koji se koriste u leèenju bronhitisa i astme.
- De¹ava se da pojedini lek prosto „nestane“ sa tr¾i¹ta. Tako je, na primer, „dilakor“, koji koriste srèani bolesnici i koji ko¹ta samo 30 dinara, gotovo nemoguæe naæi. Èesto i niska cena leka mo¾e biti razlog nesta¹ice jer proizvoðaè nema razloga da ga proizvodi. U Srbiji dr¾ava koriguje cene lekova, ¹to je veliki problem - ka¾e Tamara Ma¹iæ, farmaceut.

Lekovi na pozitivnoj listi, a nema ih:
„Durofilin“ 250 mg (bronhitis i astma)
„Euphylong“ (bronhitis i astma - zamena za durofilin)
„Eritromicin“ sirup (antibiotik)
„Alopres“ 5 mg (hipertenzija)
„Metrofin“ 500 mg (dijabetièari)
„Niripan“ tablete 8 mg (glukokortikoid)
„Tiroval“ (hormon ¹titne ¾lezde)
„Becotide“ sprej (astma)
„Amoksicilin“ sirup (antibiotik)
„Festal n“ dra¾eje (digestiv za varenje)
* po prijavama pacijenata

Lekovi koji nisu na pozitivnoj listi, a nema ih
„Fedeks“ ampule (preparat gvo¾ða)
„Bedoptik“, kapi za oèi (oèni pritisak)
„Quinax“, kapi za oèi (katarakta)
„Lamisal“ krem (protiv gljivica)
„Nazaneks“ sprej (laringitis)
„Dilakor“ (srèani bolesnici)
„Gluformin“ (antidijabetik)
„Stefon“ (antidijabetik)
„Ditamin“ (nizak pritisak)
„Octanate“ 250 (koagulacija krvi)
* po prijavama pacijenata


blic