©kripanje zubima posledica stresa

Started by Bred, 08-08-2008, 20:14:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Bruksizam - prekomerno, forsirano stiskanje i ¹kripanje zubima koje nije povezano sa ¾vakanjem hrane, javlja se uglavnom noæu i veoma je èesta pojava kod osoba starijih od 25 godina, bez obzira na pol.

Meðutim, i deca mogu da imaju ovaj problem iako je to kod njih uglavnom povezano sa postojanjem nelagodnosti zbog prehlade, infekcije uha, alergija i u najveæem broju sluèajeva prolazi spontano ne ostavljajuæi bilo kakve posledice.

Stomatolozi ukazuju da pritom nastaje neobièno dugo i nefiziolo¹ki jako optereæenje zuba i njihovih potpornih struktura, dodajuæi da je ta navika èesto povezana sa emocionalnim stresovima, napeto¹æu, strahom ili zamorom pri èemu je nesvesno stiskanje zuba povezano sa sna¾nim pokretima donje vilice levo - desno i napred - nazad zbog èega dolazi do ¹kripanja i "tro¹enja" zuba bru¹enjem zub o zub.

S obzirom da se uglavnom javlja noæu, veæina pacijenata nije ni svesna da ima problem dok ga partner ili èlan porodice ne upozori na to ili dok ne primeti neki od simptoma.

Zato treba obratiti pa¾nju na bol u zglobovima, u¹ima ili glavi koji se javlja odmah po buðenju i traje tokom dana, poveæanu osetljivost zuba na hladno, pritisak ili druge nadra¾aje, pojavu zaravnjenosti griznih povr¹ina zuba kao i smanjenje visine prednjih zuba.

Struènjaci preporuèuju da ukoliko osoba posumnja da ¹kripi zubima obavezno treba da se javi svom stomatologu da bi sanirala postojeæa i spreèila dalja o¹teæenja.

Prema reèima protetièarke Marine Biljman, u ovakvoj situaciji je preporuèljivo otkriti uzrok bruksizma, a u meðuvremenu se pacijentu mo¾e pomoæi tako ¹to æe mu se, na osnovu otiska zuba, izraditi silikonski ¹titnik za zube, takozvani "night guard tray" (za¹titni zagri¾ajni ¹ablon) koji treba da nosi tokom noæi èime æe se spreèiti dalje "tro¹enje" zuba i bolovi u zglobovima.

Biljmanova je dodala da u inostranstvu pacijenti koji pate od bruksizma mogu u apotekama da kupe veæ gotove ¹titnike, èija je cena oko 15 evra.

b92