Sigurnost u saobracaju

Started by Ayrton Senna, 17-10-2007, 15:12:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Al-Jasmina

 :1 ja sam policiju hvatala na malom televizoru
imao je interesantan prikljucak za napajanje u kolima ali vozati to cudo okolo je bilo kao da imamo auto iz filma "Povratak u buducnost"
:lol: :lol: :lol: :lol:

Smrda

e,jbg...
nekad sam znala(sad vise ne vozim,tj nemam auto..heheh)
ali,tacno ima raspon na koji podesis radar,da bi izbegla stanice,i ostale smetalice...
raspitaj se u prodvanicama,gde se prodaju,meni je prodavac dosta pomogao...zna coek znanje... :>

Ayrton Senna

Taèno je da postoji odreðena frekvencija na koju se pode¹ava ureðaj, ali sad sve zavisi i od vrste radara koji policija upotrebljava. Mislim, ali nisam siguran, da novi laserski radarski ureðaji rade na ne¹to veæoj frekvenciji, tako da ih ni vremenske prilike ne ometaju, a ko za ðavola, vrlo su taèni.

Ali zato modeli koje koriste saobraæajci u unutra¹njosti pripadaju starijoj generaciji, ili su 'te¹ki' statièni, ili su mali pokretni, ali po¹to pripadaju starijoj generaciji koriste drugi opseg talasa od novih laserskih. Tako da je te¹ko i podesiti opseg radar-detektora.

A inaèe poznata stvar, detektori usput pohvataju sve moguæe talase, razlièite radiotalase, pa u poslednje vreme i talase mobilnih telefona, pa dok vozi¹ pi¹te ko ludi.

Neznam koji je model u pitanju, ali po iskustvima nekih ljudi koji ih veæ dugo koriste znam da svi uglavnom pode¹avaju alarm tako da smanje ton, ali zato se pa¾nja obraæa na svetlosne signale koje aparat daje onda kada uhvati radarski talas. Po¹to nemam mnogo iskustva sa ovom stvarèicom, raspitaæu se pa æu napisati ne¹to vi¹e.

I sad jedno obave¹tenje, ne¹to ¹to sam skoro proèitao na sajtu jednog na¹eg automobilskog lista.
Naime, na¹a policija se odluèila da igra prljavo, poput amerièkih drumskih patrola. Kako sam proèitao, policija je kupila odreðen broj automoila marke ©KODA OCTAVIA, verovatno sportsku RS verziju, pa planiraju da za volanom stave svoje ljude koji æe se na putu pona¹ati kao NAVLAKAÈI.

Uloga im je da vas uvuku u jurnjavu sa njima po putu, a onda vas iza neke krivine saèeka radarska patrola i odere vam ko¾u od kazni. Obzirom da od Nove Godine na snagu stupa novi zakon o saobraæaju, koji za ovakav prekr¹aj predviða mnogo negativnih poena, pa i oduzimanje dozvole a i automobila (u nekim uslovima èak i trajno, ako ponovite prekr¹aj), uzmite u obzir ovu informaciju ako volite brzu vo¾nju, ako vam je noga 'te¹ka' na gasu kako ka¾u vozaèi, da na kraju ne biste ostali i bez dozvole i bez auta.

Po¹to sam ovo proèitao na drugom forumu, nisam siguran koliko je je informacija pouzdana, zato ovo uzmite sa rezervom. Meðutim, veæ neko vreme kru¾i slièna prièa, pa imajte ovo u vidu ako primetite da neko sa ©kodom poku¹ava da vas isprovocira na br¾u vo¾nju. I na¹a policija je poèela da primenjuje trikove stranih kolega. Pominju se jo¹ i fiksni radarski sistemi sa aparatom koji su sme¹teni u automobilu, obièno je neki van ili kombi vozilo. Izmere vam brzinu, uslikaju vas, pa nemate kud kada vas zaustave.

Za prvo vreme æe se sve ove mere primenjivati verovatno na putu Beograd-Novi Sad, ali moguæe je da æe pokriti i druge veæe pravce.

Ako vozite auto-putem, obratite posebnu pa¾nju na parkirane automobile, mo¾da je neki od njih radar. Spominje se takoðe da æe policija skupo ka¾njavati vo¾nju preko 150 km/h.

Zato oprez. Ponavljam, neznam koliko su sve ove informacije taène, ali oprezno, naroèito posle Nove Godine.

Ayrton Senna

"ANTI RADARI"

Auto radar detektor je elektronski merni ureðaj koji je namenjen prepoznavanju talasa koje emituju radarski i laserski ureðaji. Njegov kvalitet zavisi i razlikuje se od njegove osetljivosti kao i od moguænosti prepoznavanja ¹to veæeg broja talasa koji se emituju na razlièitim frekvencijama i u razlièitim standardima.

Auto radar detektor napaja se jednosmernim naponom od 12V (akumulatorski napon). Ne tra¾i nikakvo specijalno odr¾avanje kao ni uslove upotrebe. Korisno bi bilo napomeniti da je mesto na instrumental tabli vozila ili mesto pored krovnih kabinskih sijalica sasvim odgovarajuæe ¹to zbog èistine ispred optike detektora tako i zbog blizine napajanja i lakoæe monta¾e.

Auto radar detektor dobro podnosi temperaturne razlike ali u letnjim mesecima dobro bi bilo skloniti ga od direktnog sunèevog zagrevanja koje je kroz vetrobransko staklo pojaèano. Neophodno je da su ureðaji kalibrirani vilju¹kom za kalibraciju. Odnosno da je optika pode¹ena za prepoznavanje odreðenih frekvencija.Ukoliko su ureðaji neprilagoðeni ili kupljeni na podruèjima sliènim ili razlièitim od sistema za kontrolu brzine, dolazi do neprepoznavanja laserskih i radarskih talasa ili pak do kasnog prepoznavanja ¹to je veoma bitno kod laserske detekcije, zbog njihove brzine oèitavanja.


ZABLUDE

La¾ni alarmi - radar detektor u gradovima ponekad detektuje tzv. la¾ne alarme, najèe¹æe u blizini alarma koji osiguravaju prostore odnosno vrata koja se automatski otvaraju, TV i radio repetitora, taxi stanica i sl. La¾ni alarmi ne predstavljaju problem jer su slabog intenziteta i mogu se uspe¹no filtrirati ukljuèenjem „City“ moda (gradski re¾im) radar detektora. Uvek se pojavljuju na X bandu, retko na K bandu.

Treba napomenuti i èinjenicu da laser detektor reaguje samo ako se brzina meri vozilu u kome se on nalazi, odnosno u sluèaju Whistler i Cobra laser detektora, otkriva se i rezidualna energija odbijanja laserskog snopa od drugih vozila. To znaèi da ako operater meri brzinu vozilu pored Va¹eg, ne mora se dogoditi da Va¹ detektor reaguje. Ali, u tom sluèaju to i nije ni toliko bitno jer se ne meri Va¹a brzina.

Samo bi se dotakli nekih od zabluda koje se vezuju za radarsku kontrolu.

- Ureðaji za merenje brzine ne rade na temperaturama manjim od 0 stepeni. NETAÈNO!
Prema specifikaciji proizvodjaèa uredjaji su atestirani do temperature od -30 stepeni Celzijusa.

-Ne mo¾e me izdvojiti iz kolone vozila. NETAÈNO!
Novi laserski radari imaju "ni¹an" kojim taèno biraju vozilo koje ¾ele da provere.

I najveæa zabluda koja je predhodnih godina bila dosta zastupljena:

- CD zakaèen na prednjem staklu ometa radar. NETAÈNO!
Laserski znak se odbija od bilo kog dela automobila.


SVETSKA ISKUSTVA

U nekim zemljama ne samo da nije zabranjena veæ se i podstièe njihova upotreba.

Razlozi za to su sledeæi:

1. Dokazanao je da su vozaèi koji poseduju ovakav ureðaj oprezniji i da 24% manje uèestvuju u saobraæajnim nezgodama i nesreæama.

2. Ureðaji imaju moguænost da automatski i trenutno obaveste vozaèa o eventualnom prekoraèenju brzine (Za to je potrebna saobraæjana infrastruktura koja to i podr¾ava). Ureðaji obave¹tavaju o nailasku vozila pod rotacijom( hitna kola, vatrogasci, policija...) da bi vozaè na vreme oslobodio put i propustio slu¾beno vozilo. Razlièiti alarmni sistemi za obezbeðenje objekata, radio talasi, dalekovodi, taksi i benziske stanice emituju la¾ne alarme za koje je dokazano da psiholo¹ki utièu na vozaèa da vozi u skladu sa propisanom brzinom.

3. U razvijenim zemljama gde su velike saobraæajne infrastrukture i veliki intenzitet saobraæaja nemoguæe je ljudskim faktorom na svim putevima kontrolisati brzinu te u takvim zemljama saobraæajna policija postavlja tzv. la¾ne emitere radarskih i laserskih signala, raèunajuæi da vozaèi koriste radar/laser detektore. La¾ni emiteri su savremena zamena za table sa natpisom «radarska kontrola», koje psiholo¹ki utièu na vozaèe da prilagode brzinu dozvoljenoj. Na takav naèin podstièe se upotreba radar detektora.

Zbog svega navedenog logièno je i podsticanje upotrebe ovakvih ureðaja.

Na kraju da navedemo da je upotreba ovih ureðaja dozvoljena u SAD, Kanadi, najveæem broju evropskih zemalja, meðu kojima su Engleska, Norve¹ka, Irska, Italija i Nemaèka, ©panija i dr.


Ovo su neke osnovne informacije oko radar-detektora koje sam uspeo da pronaðem.

Za dodatne informacije oko modela radar-detektora, kao i njihovih osnovnih karakteristika, evo adrese: http://www.nacionalnaklasa.com/content/view/824/6/


Duke

Bogami me je juce dobro preslisao cika plavi...

Sreca imao sam pare kod sebe...

Kad samo pomislim koje prekrsaje svi svakodnevno pravimo a za sta je meni uzeo pare...

tuga

lycos

Kakva sigurnost..Nema sigurnosti.. Jurca se na sve strane! Lik sa tamnim staklima u crnom autu bez tablica prodje kroz crveno, i niko ga ne zaustavlja. Prodjem kroz uslovno zeleno i dam im 2 soma! Ja kazem da nisam, on kaze-jesi! Krenem da se protivim a cika iz interventne baca me na auto i siri mi noge ko da sam pola grada pobio.

Ovo je grad bez zakona. Mozda cu biti ostar, ali likovi u svetlo zelenim uniformama, zvani saobracajna policija, su veci kriminalci od onih sto diluju i kradu! Oni kradu bar javno! A ovi su samo maskirani!

Ayrton Senna

Kritike su na mestu, plavci kad-kad (ili skoro uvek) znaju da preteraju. I sve to va¾i dok ne popune fond, onda be¾e u kafanu.

No, vratimo se temi. Prolaz na uslovno zeleno, a i ¾uto je stara poslastica saobraæajaca. Nikada ne mo¾e¹ da doka¾e¹ da je svetlo bilo na prelazu zeleno-¾uto, a nisi mogao da se zaustavi¹ na pola pe¹aèkog prelaza ili raskrsnice. Pa ti ostaje ¾estoka svaða, dok ne popune formular i uruèe ti da potpi¹e¹ zapisnik.

whatever

Терет доказа није на њему, већ на припадницима Саобраћајне полиције. Али врло мало људи жели да се цима до судије за прекршаје, јер 2000 динара заиста није вредно тога...  :roll:

mikele

Ја само хоћу да потврдим причу коју је Сена споменуо,причу о новим радарима који вас усликају и слика вам стигне на кућну адресу  и на слици се тачно вид број регистарских таблица,а испод пише којом си брзином возио.А када се узме у обзир да ови наши још немају дигиталне апарате(углавном),ако вас усликају нема више враћања,а и пандур не може да вам узме лову,тј нема више погађања.
Ово знам јер су мог друга усликали негде близу Куршумлије,тако да не стоји прича да тих радара нема по унутрашњости :wink:

Ayrton Senna

(http://img511.nono9.us/my.php?image=invalidi500xu2.jpg)

Slika govori hiljadu reèi.
Dakle, njima se mo¾e, a da se neko od nas parkira, ma oduzeli bi ti i dozvolu i auto, jer je zakon rigorozan ¹to se propisa oko parking mesta rezervisanog za vozila invalida tièe.

Ayrton Senna

#70
NOVE TABLICE

(http://img341.nono9.us/my.php?image=tablicexg8.jpg)

Kao ¹to je veæ poznato, u 2008. se uvode nove registarske tablice u Srbiji. Na ovu temu je bilo razlièitih vesti u toku 2007. godine, ali ono ¹to je izvesno je da æe konaèan izgled biti predstavljen javnosti do kraja iduæe nedelje, jer Ministarstvo za infrastrukturu treba da usvoji novi pravilinik o registraciji motornih vozila.

Nove tablice æe biti u skladu sa standardima E.U., tako da æe ostati na snazi u sluèaju prikljuèenja Srbije porodici evropskih dr¾ava. Tablice æe se menjati prilikom registracije, ¹to je i logièno, s obzirom da u zemlji postoji oko milion i po registrovanih vozila. Na taj naèin æe se izbeæi „opsada“ policijskih stanica.

Takoðe, ¹to je bilo za oèekivati da se desi u na¹oj zemlji, posao oko izrade novih tablica æe biti poveren firmi koja æe biti izabrana na tenderu.

Kao ¹to je na¹a javnost upoznata, mnoga mesta su izgubila svoje oznake pripav¹i veæim gradovima.


(izvor: Automagazin "Vrele Gume")


Bred

Daèiæ: Apel uèesnicima u saobraæaju
| Izvor: B92, Beta
Beograd -- Ministar policije Ivica Daèiæ apelovao je na uèesnike u saobraæaju da za¹tite svoje i tuðe ¾ivote pridr¾avanjem propisa.

Kako je saop¹tilo Ministarstvo unutra¹njih poslova, ministar Daèiæ naveo je da je pridr¾avenje propisa, tolerancija i razumevanje u razlièitim saobraæajnim situacijama kljuèno za za¹titu ¾ivota uèesnika u saobraæaju.

Zamenik predsednika Vlade i ministar unutra¹njih poslova Ivica Daèiæ pozvao je danas na kolegujumu saradnike u sedi¹tu Ministarstva da poo¹travanjem mera prevencije i kontrole saobraæaja, kao i ¹to hitnijem vraæanju Predloga zakona o bezbednosti saobraæaja u skup¹tinsku proceduru, utièu na op¹te stanje bezbednosti saobraæaja, saop¹tilo je Ministarstvo unuta¹njih poslova.

Ovaj Zakon, prilagoðen va¾eæim evropskim propisima iz ove oblasti, æe primeniti veæ isprobanu praksu i pozitivna iskustva drugih zemalja, ¹to æe u velikoj meri olak¹ati rad saobraæajne policije i doprineti smanjenju crnog bilansa statistike na putevima u na¹oj zemlji, ukazuje MUP.

Jo¹ bez novog zakona o saobraæaju

Nacrt zakona o bezbednosti saobraæaja, koji predviða znatno o¹trije kazne, tri godine posle zavr¹etka nije usvojen u Skup¹tini.

Nacrt je zavr¹en krajem maja 2005. godine, ali jo¹ nije usvojen u Skup¹tini Srbije. Predlog zakona najpre nije dugo upuæivan u skup¹tinsku proceduru zbog spora Ministarstva za kapitalne investicije i Ministarstva unutra¹njih poslova oko toga ko æe biti zvanièni predlagaè zakona.Nakon re¹avanja spora Predlog zakona je dospeo u skup¹tinsku proceduru, ali jo¹ nije usvojen.

Prema prvobitnoj verziji zakona, vo¾nja pod dejstvom alkohola, sa vi¹e od 2,1 promila alkohola u krvi, biæe tretirana kao krivièno delo za koje æe moæi da se dobije do tri godine zatvora.

Predviða se i uvoðenje kaznenih poena koji æe biti upisivani u vozaèku dozvolu, a prekoraèenje odreðenog broja poena (18) znaèiæe i poni¹tavanje vozaèke dozvole.

Granica dozvoljenog nivoa alkohola u krvi je 0,3 promila. Policija mora da privede vozaèa kod kojeg utvrdi da vozi sa vi¹e od 1,2 promila alkohola.

Dozvola æe biti poni¹tavana i za odreðeno prekoraèenje brzine – za vi¹e od 50 kilometara na sat preko dozvoljene brzine u naseljenim mestima i za vi¹e od 70 kilometara na sat van naselja.

Uvodi se i kategorija nasilnièke vo¾nje, kojom æe biti smatrano grubo naru¹avanje saobraæajnih pravila ili nepa¾nja prema drugim uèesnicima u saobraæaju.

AnaCrvena

u poslednjih 24h 15 poginulih u saobracaju...
:shock

Bred

#73
Alko-blokator u minibusu
| Izvor: B92
Beograd -- "Strela" iz Uba ugradila je u svoj minibus alko-blokator, ureðaj koji onemoguæava pokretanje vozila ukoliko je vozaè konzumirao alkohol.

Inaèe, vo¾nja pod uticajem alkohola i neprilagoðena brzina najèe¹æi su uzroci saobraæajnih udesa od kojih mnogi zavr¹avaju tragiènim ishodom. Pored provere na peronu, ureðaj mora da se koristi i svaki put kada je motor bio uga¹en du¾e od dva minuta.

Predrag Nediæ, koji radi kao vozaè vi¹e od 30 godina, ka¾e da ni njemu, ni njegovim kolegama, ne smeta ¹to prolaze kroz ovakvu proveru.

[youtube=425,350]Vjy81vJrPpM[/youtube]

U auto-saobraæajnom preduzeæu "Strela“ ka¾u da je ovaj mobilni ureðaj veoma osetljiv i da vozilo ne mo¾e da se pokrene, ako u krvi ima vi¹e od 0,0 promila alkohola.

U "Streli“ ka¾u da su veæ naruèili jo¹ 50 ureðaja. U ovom preduzeæu planiraju da alko-blokatore ugrade u sva svoja vozila.



Policija u Èaèku uvodi prostorije za tre¾njenje vozaèa
Autor: Beta |

Saobraæajna policija u Èaèku æe tokom veèeri i sutra, kada se zavr¹ava Sabor trubaèa u Guèi, pojaèati kontrolu saobraæaja.

U èaèanskoj policiji agenciji Beta je reèeno da æe policija neprekidno raditi sa radarima i alkometrima, kao i da su obezbeðene posebne prostorije za tre¾njenje vozaèa.
Oni koji budu vozili pod uticajem alkohola biæe iskljuèivani ako nemaju suvozaèa sa polo¾enim vozaèkim ispitom i biæe "odvoðeni na tre¾njenje koje æe trajati minimum 12 sati".

blic




:news:
Slanje SMS poruka za vreme vo¾nje opasnije od pijanstva
Autor: Blic online |

Slanje poruka za volanom opasnije je od vo¾nje u alkoholisanom stanju ili pod uticajem marihuane, pokazalo je jedno britansko nauèno istra¾ivanje, a prenosi AFP.

Rezultati istra¾ivanja koje je obuhvatilo 17 mladih vozaèa, od 17. do 24. godine starosti, i u kojem se koristio simulator, pokazali su da
se vreme reakcije vozaèa usporilo za 35 odsto dok su pisali ili èitali tekstualne poruke za vreme vo¾nje. Poreðenja radi, vreme reakcije usporilo se za 21 odsto kod vozaèa pod uticajem kanabisa, odnosno za 12 odsto kod onih kojima je nivo alkohola u krvi bio u zakonom dozvoljenim granicama.
Nauènici zaposleni u Laboratoriji za istra¾ivanje transporta koji su predvodili istra¾ivanje takoðe su otkrili da se kontrola nad volanom pogor¹ala za èak 91 odsto kod vozaèa ometanih telefonskim porukama, u poreðenju sa 35 odsto kod onih koji su bili pod uticajem marihuane.
Istra¾ivanje je takoðe pokazalo da vozaèi koji su kucali poruke za vreme vo¾nje bili manje sposobni da odr¾avaju razmak od drugih vozila, kao i da su èe¹æe vozilom gazili liniju svoje trake.
"Kada vozaèi ¹alju poruke jedna ruka im nije na volanu nego na mobilnom telefonu. Oèi su im na sitnim slovima poruke, a ne na putu. Oni takoðe ne razmi¹ljaju o vo¾nji veæ smi¹ljaju odgovor na poruku", rekao je jedan od nauènika Nik Rid.
"Kombinacija ovih faktora ih stavlja u veæi rizik nego one koji su u organizam uneli alkohol u dozvoljenim granicama", dodao je on.
Skoro 50 odsto vozaèa u Velikoj Britaniji priznalo je da ¹alje poruke za vreme vo¾nje, pokazalo je prethodno istra¾ivanje koje je obuhvatilo 2.000 ispitanika.