Dijeta "aktivne" hrane

Started by Bred, 09-08-2008, 18:44:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Smr¹ajte jeduæi "radi¹ne" namirnice koje ubrzavaju metabolièke procese, smanjuju apsorpciju masti i ¹eæera i dubinski èiste organizam

Èim èuju reè dijeta, mnogi odmah pomisle na dug spisak "zabranjenih" namirnica, ¹to automatski podrazumeva siroma¹ni ili vazda isti jelovnik. Dana¹nja dijeta ima drugaèiju polaznu osnovu: dodavanje "aktivnih" namirnica od kojih se br¾e slabi.
Reè je o hrani koja ubrzava metabolièke procese, pobolj¹ava rad creva i ¹titne ¾lezde, smanjuje apsorpciju masti i ¹eæera, zaustavlja dejstvo slobodnih radikala, elimini¹e teènost i toksine i poma¾e da smr¹amo. Drugim reèima, te¹ki zimski "repertoar" zamenjujemo jelima punim korisnih sastojaka, sa ¹to manje ¹eæera i masti.
Znaèi: riba i soja umesto crvenog i masnog mesa, zobne pahuljice umesto kolaèa i kroasana, sok od paradajza, zeleni èaj i èaj od lipe umesto prezaslaðenih gaziranih sokova i alkoholnih piæa, integralne ¾itarice i ra¾ani hleb umesto belog hleba i testenina. Laka i raznovrsna ¹ema omoguæava nam da izgubimo do 3 kilograma za mesec dana.
Zobne pahuljice ("oats"). - Da bi organizam jaèao i za vreme dijete, kada mo¾e doæi do pada energije, treba jesti zob. Bogata slo¾enim ugljenim hidratima, ali i proteinima i biljnim mastima, ova ¾itarica vraæa snagu i vitalnost pomoæu dva svoja sastojka: avenin (deluje kao tonik) i auksin (biljni hormon koji stimuli¹e metabolizam). Zob obezbeðuje i dragocene hranljive sastojke kao ¹to su mono i polinezasiæene masti koje ¹tite od srèanih bolesti.
Zobne pahuljice se mogu jesti za doruèak, prelivene mlekom, ili koristiti za pripremanje èorbi.
©argarepa. - Posle strogih dijeta, ko¾a najèe¹æe ostaje mlitava i be¾ivotna, sa ponekom boricom vi¹e. Uvoðenjem ¹agarepe u ishranu, njena èvrstina i lepota ostaju netaknute. Zaslu¾an je pre svega beta karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A, moæan faktor protiv starenja.
• Vitamin A spreèava stvaranje bora uni¹tavanjem slobodnih radikala, glavnih krivaca za brojne bolesti i prerano starenje.
• ©argarepa se mo¾e jesti kuvana ili sirova, rendana ili iseèena na listiæe, a cenjena je i kao niskokalorièna u¾ina koja sasvim lepo zasiti.
Sok od paradajza. - Paradajz nam je od koristi i kad dr¾imo dijetu za mr¹avljenje.
• Oplemenjuje jela sa vrlo malo kalorija (jedva 20 na 100 g), kako sirov tako i kuvan.
• Sok od paradajza rehidrira organizam i snabdeva ga kalijumom, va¾nim mineralom koji, pored ostalog, reguli¹e rad nervnih æelija i mi¹iæa. Dragocena pomoæ za vreme dijete kada telo, pored masti, èesto gubi i teènost pa mu je neophodno redovno snabdevanje vodom i mineralima.
• Paradajz se koristi za lake sosove i, u obliku soka, kao aperitiv.
Ra¾ani hleb. - Prema najnovijim istra¾ivanjima, ishrana sa niskim glikemijskim indeksom (to jest na bazi namirnica koje ne di¾u mnogo nivo ¹eæera u krvi) smanjuje apetit i masne naslage.
• Jedna od najpo¾eljnijih namirnica u tom smislu jeste ra¾ani hleb.
• Pripremljen pomoæu ¾itarice koja u nordijskoj tradiciji zamenjuje p¹enicu i izuzetno bogat vlaknima, kalcijumom i gvo¾ðem, ra¾ani hleb, za razliku od belog, ima niski glikemijski indeks.
• Kad njime zamenimo beli hleb, oseæaj sitosti se poveæava i du¾e traje, pa imamo utisak da dijetu dr¾imo sa manje odricanja.
Integralne (cele) ¾itarice. - Smanjiti na prirodan naèin oseæaj gladi za vreme dijete i u isto vreme olak¹ati rad creva: vlakna integralnog hleba i integralnih testenina posti¾u upravo taj cilj.
• Vlakna nemaju energetsku vrednost, ali su va¾na za neke druge procese u organizmu. Integralne ¾itarice sadr¾e obe vrste: i ona koja se rastvaraju i ona koja se ne rastvaraju u vodi.
• Nerastvorljiva vlakna olak¹avaju rad organa za varenje i poma¾u osobama sa lenjim crevima i hroniènom konstipacijom, tegobom koja se za vreme dr¾anja dijete pogor¹ava.
• Rastvorljiva, meðutim, u organizmu stvaraju gel koji usporava i smanjuje apsorpciju ¹eæera i masti i time omoguæava u¹tedu kalorija.
Riba. - Da bi se saèuvala linija i smanjila telesna te¾ina, bitno je da tireoidea, koja utièe na metabolizam, dobro radi.
• Morska riba je bogata jodom, va¾nim elementom za oèuvanje njenih funkcija. Jeduæi ribu, podstièemo ¹titnu ¾lezdu i luèenje hormona za regulisanje te¾ine.
• Kao meso i jaja, riba sadr¾i kvalitetne proteine visoke biolo¹ke vrednosti, dakle one koje organizam najbolje koristi.
• Sku¹e, sardine, inèuni i sve druge vrste plave ribe imaju jo¹ jednu va¾nu osobinu: ¹tite od kardiovaskularnih bolesti. Sadr¾e, naime, masne kiseline omega-3 koje smanjuju gustinu krvi, pa krv lak¹e teèe i olak¹ava posao srcu.
Soja. - Problem nekih dijeta, pre svega onih koje forsiraju proteine na raèun ugljenih hidrata, jeste u tome ¹to glavnu reè vode namirnice sa visokim procentom ¾ivotinjskih masti i holesterola. Mo¾e se, meðutim, mr¹aviti i sa proteinima bez holesterola. Tu je soja, mahunarka visoke hranljive vrednosti, èiji su proteini zdraviji od mesa.
• Soja ne sadr¾i holesterol i bogata je polinezasiæenim mastima (poma¾u u prevenciji kardiovaskularnih bolesti) i fitoestrogenima (biljni sastojci slièni hormonima) koji za¹titno deluju na ¾enski organizam.
• Sve¾a soja priprema se kao sve druge mahunarke, sama ili sa pirinèem, soèivom, testeninom.

Program ishrane
U ¹emu su ukljuèene sve preporuèene namirnice. Dijeta obezbeðuje 1.400 kalorija dnevno i gubi se do 3 kilograma meseèno.
• Kao zaèin, dozvoljene su 2 ka¹ike (20 ml) hladno ceðenog maslinovog ulja (extravergine) i ka¹ièica soli (5 g).
• Porcije povræa moraju biti obilne.
• Popiti ¹olju zelenog èaja u toku dana (na primer, uz popodnevnu u¾inu) i ¹olju èaja od lipe posle veèere.

Svakog dana
Doruèak: ¹olja obranog mleka (200 ml); kafa; 30 g zobnih pahuljica
U¾ine: sredinom jutra 200 ml soka od paradajza; popodne jedna voæka po izboru

Ponedeljak
Ruèak: peèeni pirinaè (videti recept); grilovane tikvice ili patlid¾ani, zaèinjeni uljem i siræetom; 1 voæe
Veèera: 100 g peèene piletine; barena ¹argarepa; 50 g ra¾anog hleba; 1 voæe

Utorak
Ruèak: proso sa peèurkama (videti recept); me¹ana salata; 1 voæe
Veèera: salata od soje i rukole, pripremljena sa 50 g obarenih zrna soje, uljem i salatom rukolom; 50 g ra¾anog hleba; 1 voæe

Sreda
Ruèak: èorba od krupnika ili pira (najstarija poznata ¾itarica, slièna p¹enici ili jeèmu ali krupnija, izuzetno popularna u makrobiotici zbog velike lekovite moæi), pripremljena sa 70 g pira, crnim lukom, ¹argarepama, tikvicama i celerom; 150 g sku¹e peèene u foliji; barene artièoke, zaèinjene limunom i per¹unom; 1 voæe
Veèera: 50 g pr¹uta; bareni spanaæ; 50 g ra¾anog hleba; 1 voæe

Èetvrtak
Ruèak: salata od soèiva i bakalara (videti recept); paradajz zaèinjen origanom; 1 voæe
Veèera: 100 g belog æureæeg ili pileæeg mesa kuvanog na pari; me¹ana salata; 50 g ra¾anog hleba; 1 voæe

Petak
Ruèak: 70 g integralnog pirinèa s aromama, pripremljenog s uljem, limunom, ¾alfijom, ruzmarinom i ðumbirom; 100 g mladog belog sira; peèeni crni luk; 1 voæe
Veèera: 150 g bele ribe peèene u foliji; karfiol obaren na pari; 50 g ra¾anog hleba, 1 voæe

Subota
Ruèak: 70 g kuvanog pira; 150 g lososa na ¾aru; barena ¹argarepa; 1 voæe
Veèera: juneæa ¹nicla od 100 g na ¾aru; me¹ana salata; 50 g ra¾anog hleba; 1 voæe

Nedelja
Ruèak: leblebije sa povræem, pripremljene sa 50 g leblebija, pireom od paradajza i seckanim me¹anim povræem; cvekla peèena u rerni, zaèinjena uljem i siræetom; 1 voæe
Veèera: 150 g pr¾ene bele ribe; zelena salata; 50 g ra¾anog hleba, 1 voæe

Odr¾avanje
Posle dijete, da bi se potvrdili rezultati i izgubio jo¹ jedan kilogram, mo¾e se nastaviti sa jednomeseènim programom odr¾avanja od 1.600 kalorija dnevno. Osnovnoj ¹emi dodaju se 50 g ra¾anog hleba i 1 ka¹ika maslinovog ulja dnevno.

Recepti:
Peèeni pirinaè
Sastojci za jednu osobu: 70 g integralnog pirinèa, jedno tvrdo kuvano jaje, jedna tikvica, 5 ml ulja, malo soli i bibera. Priprema: obariti pirinaè i paziti da se ne raskuva. Prome¹ati u èiniji tikvicu, opranu i iseèenu na kolutove, iseckano jaje, so i biber. Uljem podmazati vatrostalnu posudu i zapeæi jelo u rerni.
Proso sa peèurkama
Sastojci za jednu osobu: 70 g prosa, 70 g dimljenog sira, 200 g peèuraka, beli luk, per¹unov list, 5 ml ulja, malo soli. Priprema: oèistiti i oprati peèurke, pa ih propr¾iti s uljem i belim lukom. Posoliti i dodati proso. Naliti vodom da ogrezne i kuvati 20 minuta. Pred kraj dodati komadiæe sira i per¹un.
Salata od soèiva i bakalara
Sastojci za jednu osobu: 70 g soèiva, 150 g bakalara, jedna ¹argarepa, 10 ml ulja, sok od limuna, per¹un, malo soli. Priprema: odvojeno obariti soèivo i ribu. Ohladiti. Oèistiti i narendati ¹argarepu. Izmrviti ribu i staviti je u èiniju sa ¹argarepom i oceðenim soèivom. Zaèiniti uljem, limunovim sokom i seckanim per¹unom.


http://www.politika.co.yu/viva/206/tekst_1.html