Atkinsove masne usne

Started by Bred, 09-08-2008, 18:53:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Popularna Atkinsova dijeta zasnovana na mesu, jajima, sirevima brzo odnosi kilograme ali poveæava rizik od srèanih bolesti

Vi mo¾da gubite kilograme dok se pridr¾avate Atkinsove dijete èiju osnovu èine jaja, meso, sirevi, ali zbog poveæanog holesterola i o¹teæenja krvnih sudova ova dijeta mo¾e da vas odvede pravo u - srèane bolesti. ®elja da smanjite kilograme, da se re¹ite vi¹ka sala i da dobijete vitko telo, uz strogo pridr¾avanje pravila i porcija koje propisuje ova dijeta, pravi je put do bolesnih krvnih sudova, a na du¾e i do srèanog i mo¾danog udara.
Ovo ozbiljno upozorenje poèetkom minulog meseca objavili su istra¾ivaèi univerziteta u Baltimoru, koji su uporeðivali efekte i posledice primene tri dijete u trajanju od mesec dana, kod 26. ljudi.
Veoma popularna u èitavom svetu, pa i meðu na¹im ljudima, Atkinsova dijeta - èijoj popularnosti su najvi¹e doprinele filmske zvezde - na¹la se, dodu¹e ne prvi put ali sada najozbiljnije, na optu¾enièkoj klupi.
"Masne Atkinsove usne", kako su jo¹ prozvali ovu dijetu, je ishrana sa minimalnim kolièinama ugljenih hidrata, ali zato sa maksimalnim dozama masti iz namirnica ¾ivotinjskog porekla. Dodu¹e, u smanjenim porcijama.
- Stvarno se Atkinsova dijeta i u ovom istra¾ivanju pokazala najgorom. Iz prostog razloga ¹to je ona "najbolja hrana" za znaèajno poveæanje lo¹eg holesterola i za razvijanje simptoma oèvr¹æavanja arterija, predznaka ¹loga i infarkta. Neki pokazatelji zapaljenjskih procesa bili su kod ispitanika poveæani èak za 30 do 40 %. Iako mnogi Atkinsovom dijetom gube na te¾ini, jer unose manje kalorija, veæina njih veoma brzo vrati izgubljene kilograme, ¹to, opet, nije dobro za organizam i zdravlje. Ovo su vi¹e nego dovoljni razlozi da Atkinsovu dijetu ljudima ne preporuèujemo. Trebalo bi da se opredele za druge dijete koje su mnogo zdravije i korisnije, koje æe primenjivati uz konsultacije sa svojim lekarom i koje æe njima biti prilagoðene - ka¾e dr Majkl Miler, kardiolog Univerzitetske bolnice u Baltimoru.
Èinjenica je da je u poslednje vreme Atkinsova dijeta, kojom se, pokazalo se, veoma brzo gube kilogrami, umnogome modifikovana, ali je i dalje lekari optu¾uju za mnoge ne¾eljene ozbiljne posledice po zdravlje ljudi.
NA UDARU BIOLO©KI SAT • • • Dijete zasnovane na namirnicama ¾ivotinjskog porekla i na visokim dozama masti mogu umnogome da promene va¹ biolo¹ki sat i da time poremete mnoge procese u organizmu, ukljuèujuæi i one kontrolisane genom koji pali i gasi vreme za odvijanje metabolizma, za èuvanje ili kori¹æenje energije.
Poremeæaj biolo¹kog sata, koji radi gotovo 24 èasa, kod èoveka mo¾e da promeni vreme spavanja, odnosno, da spava kada treba da je budan, mo¾e izazvati potrebu da jede i kada za to nije vreme (poznato noæno pro¾deravanje), da uzrokuje mnoge psiholo¹ke i druge promene. Sve to u velikoj meri mo¾e da bude posledica primene upravo ovakvih dijeta - tvrde nauènici univerziteta u Ilinoisu. OKIDAÈ ZA BULIMIJU • • • Bulimija je poremeæaj u ishrani koji nagoni osobu da jede ogromne kolièine hrane i odmah zatim da sve povrati kako bi izbegla dobijanje na te¾ini. Dok su simptomi bulimije, pre svega fizièki, sam poremeæaj je èesto izazvan emocionalnim problemima.
Evo nekoliko uobièajenih okidaèa za nastanak bulimije, koje su nedavno objavili amerièki struènjaci:
- socijalni i kulturolo¹ki pritisak da se po svaku cenu ima tanano i perfektno telo,
- ako imate u familiji roðake koji pate od bulimije ili su preokupirani brigom o svom telu i te¾ini,
- traumatski dogaðaji i stresne promene u ¾ivotu, kao ¹to su seksualno zlostavljanji ili silovanje, smrt u porodici, razvod ili novi posao,
- nedostatak samopo¹tovanja, nekontrolisano, kompulzivno pona¹anje ili oseæaj beznade¾nosti,
- hormonalni i hemijski poremeæaji. ZNACI ANOREKSIJE • • • I anoreksija je poremeæaj u ishrani, kada osoba odbija da ostane èak i na minimumu preporuèene telesne te¾ine, a rezultat je ozbiljno gubljenje kilograma koje mo¾e èak i ¾ivot da ugrozi. Najèe¹æi znaci koji treba da ozbiljno upozorenje na anoreksiju su:
- ekstreman strah od dobijanja te¾ine,
- izoblièena impresija i slika o te¾ini i telu,
- brzo mr¹avljenje,
- èesto uzimanje laksativa, pilula za dijetu i diuretika s ciljem da se izgube kilogrami,
- uzimanje minimalnih kolièina hrane i to niskokaloriène,
- izostanak menstruacije, nizak krvni pritisak, gubljenje svih masnih naslaga na telu, bleda ili ¾uækasta ko¾a,
- depresija.

http://www.politika.co.yu/viva/203/tekst_3.html