Nova metoda testiranja kanceroznog tkiva obeæava efikasnije leèenje

Started by Bred, 10-08-2008, 15:58:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ðorðe Putiæ

Jedna nova metoda genetske analize kanceroznih æelija otvara nove moguænosti u leèenju nekih od te¾ih oblika raka. Na¹ saradnik Ðorðe Putiæ razgovarao je sa dvojicom srpskih in¾enjera koji su uèestvovali u razvoju novih testova.

Amerièka Administracija za kontrolu hrane i lekova nedavno je odobrila upotrebu jedne nove metode za otkrivanje porekla tumora koje je te¹ko identifikovati. Kod obolelih od raka èesto je te¹ko utvrditi u kom organu su se kancerogene æelije najpre pojavile. Taj podatak je va¾an jer mnogi lekovi deluju na sasvim odreðene organe. Ako znaju odakle rak potièe lekarima je znatno lak¹e da propi¹u preciznu terapiju. Kompanija Pathwork Diagnostics, iz Sanivejla, u Kaliforniji, razvila je i klinièki isprobala test kojim, na osnovu uzorka tkiva tumora, za nekoliko dana mo¾e da ustanovi za 15 razlièitih vrsta raka iz kog tkiva potièu. Meðu nauènicima koji su razvili ovaj test su i dva biv¹a studenta Elektrotehnièkog fakulteta Beogradskog univerziteta, Ljuba Nikoliæ i Zoran Popoviæ. Evo kako nam je su¹tinu testa objasnio ¹ef istra¾ivaèkog tima firme Pathwork Diagnostics, doktor elektrotehnike Ljuba Vuturoviæ.



"Najpre se uzme uzorak tumora, na uobièajen naèin, putem biopsije, odnosno hirur¹ke intervencije, a zatim se taj uzorak na odreðeni hemijski naèin pripremi kao ekstrakt koji izgleda kao providna teènost na dnu epruvete. U ekstraktu se nalaze molekuli RNK iz tog tumora. Ekstrakt se bukvalno izlije na povr¹inu DNK mikroèipa, a zatim stavlja u peæ kako bi se ekstrakt fiksirao na njegovoj povr¹ini. Posle peèenja od 16 sati mikroèip mo¾e da se isèita u laserskom skeneru. I¹èitavanjem se dobija informacija o tome koja kolièina gena je bila prisutna u izvornom tumoru."

In¾enjer Vuturoviæ ka¾e da na povr¹ini DNK èipa postoji oko deset hiljada senzora, a svaki od njih odgovara pribli¾no jednom genu. Desetak hiljada senzora daje desetak hiljada merenja pa se na taj naèin dobija slika koliko gena koje vrste postoji u analiziranom tumoru. Njegov saradnik, takoðe in¾enjer, Zoran Popoviæ, napominje da je za svaki test potreban novi èip.

"Za svaki set uzoraka mi koristimo novi èip, radimo obradu i dobijamo podatke za koje smo zainteresovani, koje ¾elimo."

Popoviæ dodaje da su ovakvi èipovi veæ odavno u upotrebi, ali da je kompanija Pathwork Diagnostics prva koja je razvila test koji mo¾e da utvrdi poreklo kanceroznih æelija. Ing. Vuturoviæ ka¾e da je desetak hiljada brojeva koji odgovaraju pojedinim genima trebalo pretvoriti u izve¹taj koji svaki lekar mo¾e da proèita.

"Ono ¹to je potrebno uraditi jeste ametmatièki transformisati tu veliku kolièinu podataka u dijagnozu koja je upotrebljiva za lekara, a zapravo i za pacijenta. Ovaj test koji utvrðuje poreklo tumora ima tabelu sa 15 razlièitih vrsta raka dajuæi za svaki od njih verovatnoæu da je uzorak potekao iz tog tipa tumora. Ovaj èip i ovaj metod sada su odobreni za klinièku upotrebu u bilo kojoj laboratoriji u SAD."

Ing. Zoran Popoviæ dodaje da je cena dijagnoze relativno pristupaèna.

"Cena se kreæe ne¹to ispod 4 hiljade dolara, a cena èipa je oko 200 dolara."

Test traje tri do 4 dana. Inaèe, tokom preliminarnih klinièkih ispitivanja, test je pokazao taènost od pribli¾no 90 odsto. Ing. Vuturoviæ napominje da kompanija Pathwork Diagnostics sada namerava da poveæa broj tumora koje mo¾e da detektuje ovom metodom kako bi pokrila praktièno sve vrste raka koje se pojavljuju u klinièkoj praksi.

http://www.voanews.com/serbian/2008-08-09-voa4.cfm