®ene ¾ive pet godina du¾e

Started by Bred, 10-08-2008, 16:41:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Politika
Beograd -- Proseèni ¾ivotni vek ¾ena u Srbiji je za pet godina du¾i nego ¾ivotni vek mu¹karaca, pi¹e Politika.

Iako se u na¹oj zemlji, po pravilu, raða vi¹e mu¹kih nego ¾enskih beba, u starijem dobu ¾ene èine veæinu stanovni¹tva Srbije. Vladimir Nikitoviæ iz Centra za demografska istra¾ivanja Instituta dru¹tvenih nauka navodi da ¾ene ¾ive du¾e. ®ene u proseku ¾ive oko 75, a mu¹karci 70 godina. Pri tome je proseèna du¾ina ¾ivotnog veka u centralnoj Srbiji ne¹to veæa u odnosu na Vojvodinu za oba pola.

I u Velikoj Britaniji ¾ene ¾ive u proseku od pet do ¹est godina du¾e nego mu¹karci. Jaèi pol u Velikoj Britaniji u proseku ¾ivi 75 godina, a ¾ene 79,9 godina. U ©vedskoj, ©vajcarskoj, Norve¹koj i Danskoj ¾ene u proseku ¾ive od 82 do 84 godine, a mu¹karci od 77 do 78 godina.S lièni podaci su i u Americi (75 godina mu¹karci – 80 ¾ene), Japanu, Australiji.

Jan Ovens iz Kraljevskog koled¾a u Londonu ka¾e da je odavno poznato da su mu¹karci u Americi i Japanu dvostruko vi¹e podlo¾ni smrti izazvanoj infekcijama nego ¾ene. U drugim zemljama taj rizik za mu¹karce jo¹ je veæi.

"Klasièno obja¹njenje za slabost imunolo¹kog sistema kod mu¾jaka nono3ra jeste hormon testosteron koji slabi imunitet organizma". Ovens ka¾e da nauènici jo¹ taèno ne znaju za¹to testosteron ima takav efekat.

Inaèe, najkraæi vek meðu stanovnicama Evrope imaju Turkinje, 70,9 godina, Moldavke i Ruskinje – po 71,9 godina.

b92

mirror-girl

Bas mi je drago sto sam zenskoCovece,sta sve moze da se uradi za 5 godina,extra :116:

Bred

pa da, zilavije ste i otpornije cak i od muskaraca ...

:K

mirror-girl

 Ma sve je to u nasim bicepsima i tricepsima :) :21:

Bred