Na Internetu formulari za roditelje

Started by Bred, 11-08-2008, 17:34:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta
Beograd -- Zahtevi za dobijanje roditeljskog dodatka od danas se mogu preuzeti i sa sajta grada Beograda.

Za taj formular vi¹e nije neophodno dolaziti u Gradski sekretarijat za socijalnu i deèju za¹titu u Tir¹ovoj ulici. On mo¾e se preuzeti sa sajta www.beograd.org.yu, ali se, za sada, ne mo¾e internetom poslati Sekretarijatu za socijalnu i deèiju za¹titu, veæ se mora predati na ¹alterima.

Gradska sekretarka za socijalnu i deèiju za¹titu Ljiljana Jovèiæ tvrdi da æe i preuzimanje obrasca sa sajta u¹tedeti vreme roditeljima koji su na taj formular morali da èekaju u redovima, naknadno ga popunjavaju i ponovo dolaze na ¹alter.

"Dnevno se u Sekretarijatu izda izmeðu 70 i 80 obrazaca za roditeljske dodatke, pa se pred ¹alterima stvaraju i redovi. Sada æe èitav postupak biti znaèajno br¾i", navela je Jovèiæeva.

Ona je rekla da æe naredni korak biti da roditelji putem interneta mogu i da po¹alju obrasce, ¹to æe dodatno pojednostaviti proceduru i omoguæiti im da se kod kuæe brinu o svom novoroðenèetu i ne tro¹e vreme èekajuæi ispred ¹altera.

Ipak, da bi se ostvarilo pravo na roditeljski dodatak, pored samog obrasca, potrebno je dostaviti i obimnu dokumentaciju za èije prikupljanje treba dosta vremena.

Rok za podno¹enje zahteva je tri meseca od roðenja deteta, a zbog administrativnih procedura roditelji se èesto ¾ale da nemaju dovoljno vremena da prikupe svu potrebnu dokumentaciju.

Iz Gradskog sekretarijata za socijalnu i deèju za¹titu roditeljima poruèuju da zahteve treba da upute i ako nisu potpuni zbog toga ¹to na taj naèin dobijaju jo¹ dva meseca da upotpune dokumentaciju.

Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje majka koja neposredno brine o detetu, a uslov je da bude dr¾avljanka Srbije.

Pored formulara potrebno je dostaviti kr¹tenicu deteta, uverenje o dr¾avljanstvu za majku koje ne sme biti starije od ¹est meseci, fotokopiju liène karte i zdravstvene knji¾ice.

Potrebno je doneti i uverenje centra za socijalni rad kojim se potvrðuje da majka brine o detetu, fotokopiju prijave prebivali¹ta deteta kao i dve fotokopije kartice tekuæeg raèuna majke kod Po¹tanske ¹tedionice ili dve fotokopije prve strane ¹tedne knji¾ice kod Po¹tanske ¹tedionice.

Iznos roditeljskog dodatka za prvo dete je 24.437 dinara i isplaæuje se jednokratno. Iznos dodatka za drugo dete je 95.558 dinara, treæe 171.996 i èetvrto 229.326 dinara, a ti dodaci isplaæuju se u 24 meseène rate.

Gradska sekretarka za socijalnu i deèiju za¹titu Ljiljana Jovèiæ navela je i da je zakljuèno sa 8. avgustom tokom 2008. godine tom sekretarijatu upuæeno 8.210 zahteva za roditeljske dodatke, dok je u istom periodu pro¹le godine stigao 8.141 zahtev.

Prema njenim reèima taj podatak ukazuje na porast nataliteta u Beogradu.

b92