Problem nasilja u porodici

Started by Masha, 03-10-2007, 18:50:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

ares

Pa mislio sam na to ali dete mora da zna sta je kazna i onda ce tri put razmisliti pre nogo sto uradi tako nesto ponovo! Treba ponavljati kaznu vise puta, valjda ce ukapirati, nije zivotinja, bar tako mislim, osima ako nije bas bas histericno u tom slucaju potrazio bih pomoc psihologa i neuropsihijatra!

nasty girl

Quote from: ares on 23-12-2007, 19:31:44
Pa mislio sam na to ali dete mora da zna sta je kazna i onda ce tri put razmisliti pre nogo sto uradi tako nesto ponovo! Treba ponavljati kaznu vise puta, valjda ce ukapirati, nije zivotinja, bar tako mislim, osima ako nije bas bas histericno u tom slucaju potrazio bih pomoc psihologa i neuropsihijatra!

heh...ja nikada u svom zivotu nisam bila kaznjena na bio koji nacin... i ja sam jedna od onih koja smatra da se kaznom ni batinama ne moze nista postici... Znajuci sebe ja se veoma inatim  i da su me rodielji kaznjavali ja bih se intila jos vise...

Dete od malih nogu treba nauciti neki stvarima...tj kako se ponasa u tudjoj kuci, kako se ponasa kada odrasli razogvaraju...taj primer sto si naveo sada za kokice je tipican primer razmazenog  deteta sto povlaci da dete ne treba previse razmaziti... i sve se to moze resiti razgovorom...

AquArius

#47
ares, jesu li tebe samarali iz kuka i dresirali pa na sopstvenom primeru vidis koliko je to dobro i stvara dete odgovarajuceg modela ponasanja?

Nemojmo ulaziti u pricu o vaspitavanju dece i da li ih ili ne tuci, jer temu (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,502.0.html) za to vec imamo, iako se to moze preklapati i sa ovom temom.



ares

Jesu kako nisu! Zato i jesam normalan za razliku od nekih! :K

slobokv83

Jedna stvar koju sam vrlo dobro naucio je: sto feder vise zatezes to on vise odskace.
Mada,mislim da je malo kaznjavanja dobro za karakter deteta(buduceg coveka-ojaca ga),a ne da se totalno razmazi.Treba da nauci da samo dodje do necega sto zeli,a ne da mu bude servirano na tacni...  :batina

AquArius

Tema nije vaspita(va)nje dece,
vec Problem nasilja u porodici.


:wink:

ares

#51
Kaznjavanje dece batinama se tice i nasilja u porodici, i ja upravo demantujem svoje misljenje! Zar nije malo dosadno da svi pricaju istu pricu, pa svi znamo dobru stranu te price ,, Ne treba tuci decu, nisu ona zivotinje, to nije sociolosko-psiholoski priznato delo... itd''! Kako se niko ne zapita za tako neke ,, uobicajene'' stvari da li ima nesto drugo u tome, nesto sto moze da bude korisno, recimo? :K

AquArius

Veoma se tice nasilja u porodici
i veoma imamo posebnu temuo tome - Treba li tuci decu? (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,502.0.html).

Izvoli. O tome na pravom mestu.

Bred

#53
Svaka èetvrta ¾ena ¾rtva nasilja
| Izvor: Blic
Beograd -- 20 sluèajeva nasilja u porodici u 2008. zavr¹eno smrtnim ishodom, a u Sigurnu kuæu u Beogradu veæ sme¹teni 143 ¾ene i 153 deteta

Situacija je alarmanta i vreme je da sve dru¹tvene i dr¾avne institucije zajedno krenu u re¹avanje ovog problema - rekla je Vesna Stanojeviæ, koordinatorka Savetovali¹ta protiv nasilja u porodici, na tribini „Nasilje u porodici“, koja je organizovana zbog uèestalih zloèina u porodici.

Javnost u Srbiji nedavno je bila ¹okirana porodiènim tragedijama u kojima su ¾rtve nasilnika bile supruge, deca i roditelji.

Dragana Milo¹eviæ i Zlatana Filipoviæ poku¹ale su da pobegnu od mu¾eva koji su ih godinama maltretirali. Nisu uspele da se otrgnu i s decom nastave ¾ivot bez trzavica.

Iznerviran ¹to supruga ne ¾eli da mu se vrati, Sava Milo¹eviæ je Draganu i decu ranio, a pobesnelog Slavoljuba nisu mogli da savladaju prolaznici, veæ je Zlatanu na smrt izbo no¾em, a zatim presudio i sebi.

"Poslednji sluèaj iz Beograda, kada je èovek ubio suprugu iako je imao zabranu prilaska, naterao nas je da dignemo glas jer porodièno nasilje podriva celokupan dru¹tveni sistem", rekla je Vesna Stanojeviæ.

"Potrebno je precizirati kakve je mere moguæe preduzeti i kojim redosledom i kome treba da se obrate ¾rtve nasilja, jer ¾ene èesto, zbog straha, odustaju od pokretanja postupka protiv nasilnika. Podatak da je Savetovali¹te primilo od poèetka godine 2.800 poziva dovoljno govori", ka¾e ona.

b92



:news:
"®rtve treba da govore"
| Izvor: B92
Beograd -- SOS telefon Autonomnog ¾enskog centra u toku jednog dana dobije deset poziva ¾rtava nasilja u porodici.

©to je veæa medijska pa¾nja prema tom obliku nasilja, to se ¾rtve i svedoci vi¹e oseæaju ohrabrenim da nasilje prijave. ®rtve nasilja u porodici pozivanjem SOS telefona dobijaju informacije o ustanovama kojima mogu da se obrate, moguænostima za privremeni sme¹taj, ali pre svega dobijaju psiholo¹ku podr¹ku i pravnu pomoæ.

"SOS telefon je, pre svega, jedan siguran prostor za ¾rtve nasilja. Prostor gde one mogu da govore o svom iskustvu i mogu da zajedno sa nekim ko nije iz te blisko emotivno povezane sredine ili familije da planiraju svoju buduænost“, obja¹njava SOS konsultantkinja Sa¹a Pokrajac.

SOS telefon nastoji da kod ¾rtve razvije oseæanje vere u sebe i vrednovanja svoje liènosti i ¾ivota.

Kroz razgovor sa psihologom, ¾rtva se ohrabruje da napravi sledeæi korak.

[youtube=425,350]ZVr7CBNQpHE[/youtube]

"Pre svega, ono ¹to osobe koje trpe nasilje mogu da urade jeste da razgovaraju o tom iskustvu, da ne æute. To je prvo i osnovno. Dalje, da dokumentuju povrede, ako ih imaju, da ih fotografi¹u, da odlaze kod lekara i tra¾e potvrde da bi prijavili policiji“, ka¾e Pokrajèeva.

Pored ¾rtve nasilje mo¾e da prijavi bilo ko iz njene okoline èlanovi porodice, prijatelji, kom¹ije.

Ohrabrujuæa je èinjenica da poslednjih godina s veæom medijskom pa¾njom ova tema prestaje da bude tabu.

S druge strane, u manjim sredinama u Srbiji i dalje postoje primeri zata¹kivanja i neprimeæivanja ovakvih sluèajeva, a na nasilje se i dalje gleda kao na dru¹tveno prihvatljivo pona¹anje, ¹to je jedan od razloga da mnoge ¾rtve zlostavljanje trpe dugi vremenski period.

"Istorijski se ¹alje ta poruka da se æuti i trpi - svima je tako, svi su oni takvi... Tako da ¾rtve, ¾ene, najèe¹æe veruju da one, zapravo, ne mogu ni¹ta da urade“, ukazuje Sa¹a Pokrajac.

Nasilje u porodici u Srbiji reguli¹e se Porodiènim zakonom, koji je na snazi od 2005. godine i delom se odnosi na fizièko nasilje.
I pored definisane odredbe kojim se reguli¹e takozvano psiholo¹ko ili verbalno zlostavljanje koje je poslednjih godina u porastu, struènjaci ka¾u da je ono te¹ko dokazivo.