Otkrivene najstarije uljane slike na svetu

Started by Bred, 28-04-2008, 14:18:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Tanjug | Foto: AFP |

Dosad se verovalo da je uljana tehnika nastala u Evropi, s flamanskim slikarima, oko 1.400 godine, ali arheolozi su u peæinama budistièkih monaha u Bamijanu, u Avganistanu, otkrili najstarije uljane slike na svetu iz 7. veka, javila je italijanska agencija ANSA.

Slike su otkrivene u blizini dveju d¾inovskih statua Bude koje su talibani uni¹tili 2001. godine - zato ¹to nemaju veze sa islamom. Do otkriæa, koje mo¾e dovesti do ponovnog pisanja knjiga istorije umetnosti, do¹la je meðunarodna grupa nauènika koja je analizirala uzorke ovih murala u specijalizovanoj Evropskoj laboratoriji za sinkrotronu radijaciju, u Grenoblu (Francuska).
Slike pronaðene u 12 od ukupno 50 peæina naslikane su uljanim bojama, tvrde struènjaci s direktorom nauènog tima Joko Taniguèi na èelu.
"Sigurni smo da je reè o prvim primercima uljane slike na svetu", izjavila je gospoða Taniguèi, dodajuæi da su, dodu¹e, i Egipæani i Rimljani koristili ulje, ali samo u farmaciji i kozmetici.
Pronaðene slike predstavljaju scene iz ¾ivota Bude kao i mitolo¹ka biæa. Pretpostavlja se da su ih naslikali umetnici koji su obilazili svet sledeæi èuveni put svile.

Bamijan je jedno vreme bio budistièki centar, a monasi su ¾iveli u peæinama, odnosno otvorima u stenama, pored d¾inovskih statua bude, podseæa ANSA. Posle tragiènog uni¹tenja statua bude iz Bamijana, Unesko, koji ih je uvrstio na svetsku listu kulturne ba¹tine, èini sve ¹to je u njegovoj moæi da bi, u saradnji s drugim zemljama, ponovo izradio statue stare 1.500 i 1.800 godina. Deo tog velikog projekta su i restauracija i nauèna analiza uljanih murala kojima je dekorisana unutra¹njost peæina.
Na uljanim muralima, koji datiraju iz 5. i 9. veka, predstavljene su verske scene na kojima buda, u ode¾di bordo boje, sedi pod palmom u dru¹tvu mitolo¹kih biæa. Uz pomoæ sofisticirane laserske tehnike, nauènici francuskog Nacionalnog saveta za nauèno istra¾ivanje i amerièkog Instituta za konzervaciju "Geti" otkrili su, u saradnji sa Nacionalnim institutom za kulturnu ba¹tinu iz Tokija, da su murali uraðeni uljhanom tehnikom.

Ovo otkriæe je vi¹e nego senzacionalno jer se oduvek mislilo da je uljana tehnika nastala na tlu Evrope s flamanskim slikarima oko 1.400 godine, kako je tvrdio Vasari, ili 100 godina pre Hrista, kako je pisao Plinije stariji. Joko Taniguèi nagla¹ava da ovi murali predstavljaju zaista "najstariji dokaz uljane slike" jer ni grèki ni rimski autori (Plinije i Galen) nikada nisu prona¹li arheolo¹ki dokaz uljane slike iz klasiène epohe.
Rezultati, objavljeni u èasopisu Analitièka atomska spektometrija, pokazuju da su slike iz peæina u Bamijanu naèinjene na pozadini koja se sastojala od vi¹eslojnog maltera, pome¹anog sa smolju, belancetom jaja i prirodnom gumom. Materijal za slikanje se sastojao od neorganskih vrsta pigmenta, pome¹anih sa organskim veznicima, te od organskog, suvog ulja poput ekstrakta oraha i semena bulke.

Kritièar umetnosti iz Milana, Vitorio Zgarbi, izjavio je tim povodom italijanskoj agenciji da je, po njegovom mi¹ljenju, reè o "veoma va¾nom otkriæu, prvom najstarijem dokazu da je uljana tehnika kori¹æena na muralima".
"Uveren sam du su tu tehniku koristili i Grci i Rimljani", izjavio je Zgarbi. On, meðutim, smatra da ovo otkriæe ne dovodi u pitanje evropske i flamanske korene uljane tehnike jer se radi o "dvema razlièitim vrstama tehnike". "Murali su uvek bili predmet velikog eksperimentisanja, ¹to je prirodno s obzirom na probleme vezane za trajan opstanak tih dela... Sa delima na drvetu i platnu, pak, stvari stoje sasvim drugaèije", izjavio je struènjak iz Milana.

blic

Yasmin